Is e-Commerce klaar voor Silverlight?

Is e-Commerce klaar voor Silverlight?

  •  15 juni 2009

Het winkelen op het web lijkt vandaag de dag stil te staan. Vergeleken met 10 jaar geleden is het niet veranderd. Natuurlijk is alles sneller, betrouwbaarder en mooier, maar nog steeds moet je iedere keer dezelfde stappen nemen om uiteindelijk het gewenste artikel in je bezit te krijgen.

visuals_silverlight[1]

Online winkelen

Online winkelen is een tijdrovend proces en soms zelfs moeilijk. Als leek moet je eerst in de gaten krijgen hoe er iets besteld kan worden. Vaak kan dit door het artikel in je winkelwagentje- of mandje te plaatsen. Als je af wilt rekenen ga je naar je mandje en klik je op een afreken knop. Als je nog niet eerder iets besteld hebt moet je een waslijst aan gegevens invullen om uiteindelijk uit te komen bij de manier waarop je het artikel in je bezit wilt krijgen. Uiteindelijk beland je op de betalingspagina.

Dit kost tijd.

Het bestelproces kan versneld worden, maar dit artikel gaat over het aanbieden en bekijken van het assortiment van een webshop. Bij de gemiddelde webshop zijn artikelen onderverdeeld in categorieën en subcategorieën. Deze categorieën worden in lange lijsten getoond of als menu gebruikt. Artikelen kunnen worden gevonden door een categorie te kiezen. De selectie van artikelen kan aangepast worden door verschillende kenmerken te kiezen die bij het artikel moeten horen. Uiteraard kan er ook gezocht worden naar artikelen. Uiteindelijk blijven enkele tot geen artikelen over waar een keuze uit gemaakt kan worden.

Dit alles kan gedaan worden door met behulp van de aanwijzer op links te klikken. Redelijk standaard en redelijk eenvoudig te begrijpen, maar ook heel afhankelijk van je internetverbinding. Wat nu als je tussendoor even geen verbinding hebt? Je kunt op dat moment niet meer zoeken of gewoon even rondkijken, wat je in een fysieke winkel zou kunnen doen.

Kan dit niet anders?

Silverlight

Anno 2009 zijn er nieuwe technieken beschikbaar om gebruikers een rijke ervaring op het web te bieden. Microsoft heeft Silverlight uitgebracht waarmee een Rich Internet Application (RIA) gemaakt kan worden. Dingen die voorheen enkel buiten het web mogelijk waren kunnen in uw website gedaan worden. Voorbeelden hiervan zijn rijke controls, animatie, 3d en cross-browser consistentie (in alle browsers ziet je website er hetzelfde uit). Silverlight wordt wereldwijd al gebruikt, in 2008 heeft bijvoorbeeld het Amerikaanse televisiestation NBC al de olympische spelen in Beijing live uitgezonden met behulp van een Silverlight speler. Ook de NOS in Nederland heeft in dat jaar de Tour de France live uitgezonden. Onlangs werd Roland Garros door het Franse televisiestation France2 ook live met Silverlight via het web uitgezonden. Dit werd zelfs in HD kwaliteit uitgezonden. Verder heeft in Nederland de online publieke televisiezender, Nederland 4, een nieuwe speler, gemaakt met Silverlight, gelanceerd.

Silverlight wordt nu dus veelal nog gebruikt als middel om video aan te bieden, maar Silverlight is juist ook uitstekend voor andere doeleinden, lees webapplicaties, te gebruiken. Internetprovider AOL heeft bijvoorbeeld vorig jaar al een Silverlight versie van hun webmail gebouwd. Ook enkele Nederlandse scholen hebben al een uitgebreide administratie op het web gemaakt met Silverlight. Leraren kunnen daar bijvoorbeeld hun leerlingen afmelden en cijfers geven en leerlingen hun cijfers bekijken.

Wat heeft eCommerce hier aan?

In wezen is het mogelijk iedere desktop applicatie na te maken in de browser met Silverligt, maar krijg je daarmee meer klanten en blijven die klanten komen? Nee. Als ik een website goed vind gebruik ik hem vaak, als ik een webwinkel fijn vind werken, koop ik vaker iets.

Op een heel andere gedachte komend, denk ik aan een scenario wat in de toekomst mogelijk zou kunnen zijn. Op mijn televisie start ik mijn favoriete webshop en ik zie een winkelpand voor me. In de vitrine worden nieuwe artikelen getoond die, sinds mijn laatste bezoek, aan het assortiment zijn toegevoegd. Ik ‘wandel’ door de deur naar binnen en bekijk de artikelen in de vitrines, de rekken en op de kasten. Boven me hangen bordjes met de categorieën om snel naar een bepaalde soort artikel te gaan. Op de hoek van de toonbank ligt de laatste folder met aanbiedingen, klaar om doorgebladerd te worden. Een virtuele medewerker helpt me bij het zoeken naar dat ene artikel dat ik zojuist in de trein zag. Door een aantal kenmerken te kiezen haalt hij de artikelen eruit die ik niet wil. Als ik heb wat ik wil, ga ik naar de kassa om af te rekenen. Ik vul mijn adres en telefoonnummer in en er kan afgerekend worden. De webshop maakt een klantenkaart op mijn televisie aan zodat ik de volgende keer zonder gegevens in te vullen kan betalen.

Zover is het nog niet, maar lang zal het niet duren. Als het op de desktop in games mogelijk is, waarom niet in webshops? Even terug in de realiteit. Een voorbeeld van een Silverlight applicatie die ik zelf heel mooi en bruikbaar vind, is gemaakt door Yahoo! Japan. De applicatie bestaat vooral uit een zoekbalk en categorieën. Ook worden mensen getoond die online zijn, deze kunnen ook iets zeggen. Een webshop op deze manier inrichten zou betekenen dat je een actieve webwinkel hebt. Een artikel is snel gevonden en veel meer informatie zou bij een artikel kunnen worden getoond. Ook visueel wordt je verwend met mooie animaties. Een nieuwe feature van Silverlight 3 is, dat het mogelijk is om de applicatie op je computer te installeren zodat je niet iedere keer je browser op hoeft te starten. Dit zou in combinatie met bovenstaand idee helemaal te gek zijn voor een webshop.

Silverlight is klaar om de eCommerce te veranderen, is eCommerce klaar voor Silverlight?

Auteur

Peter van Noord is partner en mede oprichter van De Nieuwe Zaak. Binnen de directie is hij verantwoordelijk voor operations en (door)ontwikkeling van e-commerce software.
Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste commerce nieuws!