m-Commerce: e-Commerce, maar dan mobiel

m-Commerce: e-Commerce, maar dan mobiel

  •  14 mei 2009

Mobiel internet. Er wordt veel over gesproken, is het nu een hype of niet? Mobiel internet is in ieder geval niet iets nieuws. Al in 1999 was het mogelijk om met WAP-diensten zeer eenvoudige webpagina’s te bekijken. Dit waren echter vaak niet meer dan veredelde teletekstpagina’s. Het jaar 2002 kende met i-Mode van KPN een introductie tot het mobiele internet zoals we dat nu kennen. Nederland was echter nog niet klaar voor deze ontwikkeling. Maar in de afgelopen 2 jaar, heeft mobiel internet een ware vlucht genomen. Mobiele telefoons zijn anno 2009 in het bezit van een volwaardige internetbrowser, die ook op de kleine schermen die ze tot hun beschikking hebben, websites kunnen weergeven. De techniek is inmiddels zo ver gevorderd dat bijna alle mogelijkheden die we kennen van internet (dat we al zo lang bekijken op onze laptops en desktop-computers) ook gebruikt kunnen worden op onze mobiele telefoon. Toch zul je de mobiele internetter niet regelmatig de volledige catalogus van Bol.com zien gebruiken. Waarom niet?

 visuals_mobiel[1]

Hoewel de techniek voor internet op mobiele telefoons vergevorderd is, is het nog niet op elk vlak gelijk aan dat van de welbekende computer. De grootte van het scherm is het eerste belangrijke aandachtspunt. Het scherm van een mobiele telefoon is een stuk kleiner, en heeft ook een lagere schermresolutie. Als we een website maken denken we tegenwoordig aan een minimale schermresolutie van 1024 bij 768 pixels. Bij mobiele telefoons is er een wildgroei aan schermresoluties. De populairste mobiele telefoons van maart 2009 hebben een schermresolutie wisselend van 240 bij 320 pixels, tot 480 bij 800 pixels, waarbij eerstgenoemde een stuk vaker voorkomt dan laatstgenoemde. Daarnaast is de besturing van een mobiele telefoon anders dan het gebruiken van een muis en toetsenbord, en is mobiel internet lang niet zo snel als het breedband internet dat we tot onze beschikking hebben. Maar toch is 2009 het jaar om na te gaan denken over mCommerce.

Het is immers goed mogelijk om een bruikbare website te maken binnen deze restricties. De mobiele website kan op verschillende manieren ingezet worden. Het is een uitstekend informatie- en contactkanaal. Mobiele internetters kunnen op een speciale hyperlink drukken, waardoor ze direct een telefoonnummer kunnen bellen, of een SMS versturen. U heeft een restaurant? Laat de mobiele internetter op de mobiele site uw openingstijden vinden, en u direct bellen via de hyperlink om een tafel voor twee te boeken. Wilt u meer klanten naar uw winkels leiden? Geef mobiele internetters de gelegenheid om op uw mobiele site de nieuwste aanbiedingen te vinden, en plaats er digitale coupons bij om ze te verleiden tot het bezoeken van uw winkel.

Wilt u uw online webwinkel toegankelijk maken voor mobiele internetters? Ook dat is mogelijk. Zorg echter voor een gepast productaanbod. Iemand die mobiel internet gebruikt heeft weinig mogelijkheden om door een dozijn categorieën te bladeren, en nog eens tientallen producten onder elkaar te zien. Bedenk dus goed welke producten interessant zijn voor de mobiele bezoeker. Zorg voor een snel toegankelijke zoekfunctie, zodat mobiele internetters doelgericht te werk kunnen gaan om dat product te vinden dat ze bij u willen kopen. Ook is het afhandelen van de betaling een belangrijk aandachtspunt. Voor de gemiddelde internetgebruiker is iDeal het betaalmiddel naar keus. De meeste mobiele internetters zullen dit echter niet kunnen gebruiken. De mobiele telefoon wordt overal mee naartoe genomen. Dit kan niet gezegd worden van de apparaatjes die veel mensen nodig hebben voor het gebruik van iDeal, zoals de e.dentifier van ABN AMRO. Op dit moment is er nog geen goed betaalmiddel dat gebruikt kan worden op mobiele websites, waarbij de klant vooraf betaalt. Als u mobiele internetters de gelegenheid wilt geven om producten bij u aan te schaffen, dan zult u moeten overwegen om ze de gelegenheid te geven om de producten achteraf te betalen.

Als u eenmaal weet wat het doel zal zijn van de mobiele website, moet deze nog wel gemaakt worden. Gebruiksvriendelijkheid, snelheid en een doelgerichte lay-out zijn belangrijk om de mobiele website functioneel te houden voor de mobiele internetter met weinig tijd. De ontwikkeling van de mobiele website hoeft niet lang te duren. Een traject van twee maanden zal voor de gemiddelde mobiele website voldoende zijn om live te kunnen gaan. Zorg er wel voor dat de mobiele site goed getest is, met meerder mobiele telefoons en verschillende schermresoluties. Zo kan de mobiele website geschikt gemaakt worden voor zoveel mogelijk consumenten.

Mobiel internet is hot. Er zijn ondertussen al 2½ miljoen Nederlanders bezig met mobiel internet, en dit aantal zal de komende tijd alleen nog maar groeien. Het is een markt waar nog maar weinig detailhandel actief in is, terwijl de mogelijkheden voor handel net zozeer aanwezig zijn als op het ‘gewone’ internet. Wie maakt de eerste stap van eCommerce naar mCommerce? Laten we niet vergeten: wie het eerst komt, het eerst maalt.

Auteur

Jurrien Kerstholt is partner en mede oprichter van De Nieuwe Zaak. Binnen de directie is hij verantwoordelijk voor marketing en sales, plus het ontwikkelen van succesvolle e-commerce strategieën en omnichannel transities.
Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste commerce nieuws!