Mirle van de Kleut - Hilbers 8 maart 2019 12 Minuten leestijd

Waarom je als vrouw in de IT wil werken

De combinatie vrouwen en ‘computers’ komt bijna even vaak voor als mannen in de kinderopvang: bijna niet.

Eind vorig jaar publiceerde ICTergezocht.nl een artikel over vrouwen in de IT en het gebrek daaraan. Vrouwen vertegenwoordigen slechts een karige 14 procent van de IT-sector in Nederland, een klein groepje vrouwen waar ik deel van uitmaak als developer bij De Nieuwe Zaak. Ik was verbaasd over dit lage percentage en vroeg me af waarom vrouwen zich laten afschrikken door ‘techniek’ en IT. Komt het door het vermeende zolderkamertjesimago of schatten vrouwen hun techskills simpelweg te laag in? Om te beginnen ging ik op onderzoek uit bij mijn vriendinnen om erachter te komen waarom zij geen baan tussen de developers ambiëren.

Ik ben zo technisch als een bos wortels

Waar de één zegt gewoon liever met mensen te werken, geeft de ander aan niets met techniek te hebben. “Het trekt me niet omdat ik zo technisch ben als een bos wortels”. Wanneer ik doorvraag blijkt dat echter wel mee te vallen, maar is het voornamelijk het imago van computernerds dat ervoor zorgt dat een baan in de IT ergens onderaan het lijstje staat.

Voor een andere vriendin, werkzaam binnen de financiële dienstverlening, is het inmiddels niet meer zo’n ver-van-haar-bed-show. Dit komt voornamelijk door de groeiende noodzaak van automatisering en big data, waardoor veel disciplines binnen een organisatie wel eens te maken krijgt met IT-mensen. Ondanks dat ze geen expert is op dit gebied, vindt ze het wel een belangrijke en vooruitstrevende sector die veel mogelijkheden biedt voor in de toekomst. Niet alleen ter verrijking van onze samenleving en maatschappij, maar ook wat betreft verschillende interessante carrièremogelijkheden. Dat er momenteel nog maar weinig vrouwen in de IT werken, komt volgens haar doordat vrouwen over het algemeen graag zorg dragen voor anderen en onder de mensen zijn, daar waar mannen liever alleen werken en zich bezighouden met abstractere taken. Dit is een trend die je ook terugziet in beroep- en studiekeuzes: vrouwen kiezen voor de zorg of het onderwijs, mannen kiezen voor de ICT of techniek. Zo zwart-wit als het hier staat is het natuurlijk niet, echter een evenwichtigere verdeling tussen mannen en vrouwen zal volgens haar niet alleen de IT-sector ten goede komen, maar in principe iedere sector. Meer diversiteit biedt namelijk een podium aan meer verschillende persoonlijke talenten.

“Ik dacht altijd dat ik niet kon programmeren”

Ook heb ik de vraag voorgelegd aan Nicky, de enige andere vrouwelijke developer bij De Nieuwe Zaak. Nicky stelt dat vrouwen hun skills te laag inschatten, want zo moeilijk is programmeren niet. Het is tegenwoordig ook veel minder een hokjesberoep dankzij methodieken als scrum, welke vragen om creatieve oplossingen voor problemen. En in code is alles mogelijk, dus ook de oplossing die jij bedenkt in plaats van een oplossing uit een boekje.

Daarnaast zal volgens Nicky het huidige imago een grote rol spelen. Vrouwen denken onterecht dat het een saai en stoffig beroep is en dat wellicht mannen op dat gebied superieur zijn of neerbuigend zouden doen. Het is dus zonde om je als vrouw te laten intimideren door een beeld dat niet meer van deze tijd is.

Zelf is Nicky developer geworden omdat het haar gewoonweg leuk leek en ze het gevoel had dat met code alles mogelijk is. Na het doen van een designstudie, wilde ze meer dan alleen het bedenken en vormgeven van een concept. Dat ging niet zonder slag of stoot. “Ik dacht altijd dat ik niet kon programmeren”, vertelt Nicky. “Tijdens mijn studie heb ik een jaar of twee elke week één uur programmeerles gehad, zonder succes. Tijdens een traineeship waarin ik de kans kreeg om developer te worden, kwam ik erachter dat één uur per week niet voldoende was om het kwartje te laten vallen.” Een traineeship van zes weken en een flinke dosis doorzettingsvermogen was nodig om het programmeren onder de knie te krijgen. Vooral het durven te vragen wanneer ze iets niet snapte, heeft Nicky enorm veel geholpen in het verrijken van haar kennis en skills.

Van designer naar developer

Je vraagt je nu misschien af hoe ik zelf in de IT ben beland. Om eerlijk te zijn, ik rolde er gewoon in. Als je op de middelbare school tegen me had gezegd dat ik later tussen een stel ‘nerds’ zou werken die dagelijks vreemde werkwoorden zoals committen, builden en deployen gebruiken, had ik je vreemd aangekeken. Dankzij mijn werkzaamheden als grafisch ontwerper kwam ik in aanraking met het bouwen van websites en ontdekte ik daar de prachtige combinatie van vormgeving en webontwikkeling, namelijk front-end development.

Werken in de IT heeft ook een ‘softere’ kant, die je zo ingewikkeld kunt maken als je zelf wilt.

Pardon, front-end development?

Niet iedereen is bekend met deze term, dus wanneer mensen me vragen wat ik doe is mijn antwoord meestal iets in de trant van: ‘iets met websiteontwikkeling’. Deze omschrijving dekt natuurlijk niet de lading: een front-end developer houdt zich vooral bezig met het zichtbare deel van de website. Met datgene wat er op je telefoon gepresenteerd wordt wanneer je aan het browsen bent en alvast online je boodschappen bestelt. Maar ook met datgene wat er op de iPad van je moeder verschijnt wanneer ze een bestelling plaatst op www.missetam.nl (een shop waar ikzelf aan heb meegewerkt). Omdat ik als front-end developer zowel met vormgeving als techniek te maken krijg, werk ik veel samen met designers en developers en dat zorgt voor een interessante en uitdagende mix van creativiteit en techniek.

Dit toont aan dat werken in de IT niet alleen maar bestaat uit programmeren en ingewikkelde code, maar dat de IT ook een wat ‘softere’ kant heeft die je zo ingewikkeld kunt maken als je zelf wilt en natuurlijk afhankelijk is van het bedrijf waar je werkt, de functie die je bekleedt en de skills en competenties die van je verwacht worden. Het wordt daarom hoog tijd dat er wat wordt gedaan aan het zolderkamerimago en dat we laten zien dat werken als vrouw in de IT best leuk is en dat het ook wat interessante voordelen met zich meebrengt.

1.      Enorm veel baankansen

De groeiende digitalisering zorgt voor een groot aantal openstaande IT-vacatures, een aantal dat niet is op te vullen door het aantal afstuderende mannelijke IT’ers. Goed nieuws dus voor de vrouwen! Waar het in sommige sectoren erg moeilijk is om aan een baan te komen, biedt de IT-sector juist enorm veel mogelijkheden. Daarnaast heb je momenteel als vrouw ook een streepje voor, aangezien je in de minderheid bent. Doe er je voordeel mee!

2.      Goed voor je bankrekening

Iedereen is wel bekend met het principe van vraag en aanbod. Wanneer de vraag hoog is en het aanbod gering, dan zal de prijs stijgen. Dit geldt ook voor de vraag naar goede developers. Als developer ben je vanwege de hoge vraag momenteel zeer gewild, zeker als je ook nog eens een unieke skillset hebt ontwikkeld. En ja, dat zie je terug in je salaris.

3.      Samenwerken met je ‘nerdy’ collega’s

In de IT werk je niet tussen contactgestoorde nerds die alleen maar op hun toetsenbord rammen en naar een zwart scherm met groene tekens staren. Nee, de meeste developers waarmee ik werk zijn reuze gezellig -naast dat we wel eens ruzie hebben over de muziek.

4.      Girlpowerrrrrr!

Wanneer er alleen maar mannen aan een nieuwe applicatie werken, zal deze ook voornamelijk ontwikkeld worden vanuit de denkwijze van de man. Echter zijn er ook de ‘zachtere’ en ‘vrouwelijkere’ kwaliteiten nodig voor een rijkere beleving van een applicatie of website die je uiteindelijk zelf ook gebruikt!

5.      Zo moeilijk is het niet

In je leven heb je je al veel dingen eigen gemaakt; veters strikken, zwemmen, lezen en schrijven in meerdere talen, autorijden, enzovoorts. Programmeren is ook iets wat jij je eigen kunt maken. Iets wat aanvankelijk heel lastig en complex lijkt te zijn, blijkt na enige studie zelfs heel logisch en gemakkelijk te zijn.

Dus als je mij vraagt waarom je als vrouw in de IT wilt werken, dan zal mijn antwoord het volgende inhouden: een spannende combinatie van creativiteit, vormgeving en techniek, de uitdagende werkzaamheden, veel mogelijkheden om je te specialiseren, samenwerken met verschillende disciplines en veelal leuke collega’s, een goed salaris en de grote kans op een baan mocht je even zonder zitten. En ja, dat is best leuk!

Nog niet overtuigd? Vooruit, twee bonuspuntjes. Er wordt vaak koffie voor je gehaald en je kunt de kleuren van je code zelf instellen. Wil je meer weten hoe het is om in de IT te werken of ben je bijvoorbeeld een designer met IT-ambities? Stuur dan een mailtje met je vraag naar emma@denieuwezaak.nl.

Bekijk alle vacatures bij DNZ hier

Veel gestelde vragen over vrouwen die in de IT willen werken

❓ Waarom wil je als vrouw in de IT werken?

Werken in de IT is een spannende combinatie van creativiteit, vormgeving en techniek, uitdagende werkzaamheden, veel mogelijkheden om je te specialiseren, samenwerken met verschillende disciplines en veelal leuke collega’s, een goed salaris en de grote kans op een baan.

💻 Ik wil werken in de IT, maar kan niet programmeren. Help!

Programmeren is helemaal niet zo moeilijk! Het kost wat tijd en doorzettingsvermogen, maar het is niet onmogelijk. Vraag bijvoorbeeld tijdens een traineeship naar de zaken die je niet snapt om zo je kennis en skills te blijven verrijken.

❓ Is werken in de IT saai en eentonig?

Zeker niet! Het is tegenwoordig veel minder een hokjesberoep dankzij methodieken als scrum die vragen om creatieve oplossingen voor problemen. En in code is alles mogelijk, dus ook de oplossing die jij bedenkt in plaats van een oplossing uit een boekje.

avatar

Mirle van de Kleut - Hilbers

Mirle is Marketing Coördinator bij De Nieuwe Zaak. Corporate marketing, leadgeneratie, events: ze doet het allemaal!

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Even verder praten kan geen kwaad.
Contact opnemen