E-commerce bij De Nieuwe Zaak

Verder met
e-commerce.

Ontwikkel een webshop of bestelportaal die aansluit bij jouw klant en optimaliseer deze voor omnichannel groei en maximale orderwaarde.

Download whitepaper 'Een open platform zonder open source'

Maak van jouw webshop of bestelportaal een succes.

Optimaliseer de orderintake over alle digitale kanalen, van bestelplatform tot webshop. Zet je volgende stap en ontdek de mogelijkheden van e-commerce.

Meer bezoekers in klanten veranderen?

Verbeter je website om het aantal leads dat je wilt genereren te vergroten!
Verder met CRO
Leren en optimaliseren

Wat is Digital commerce?

Digital Commerce, ook wel E-commerce of elektronische handel genoemd, is meer dan alleen het verkopen van producten of diensten via internet. Eigenlijk omvat de term alle commerciële activiteiten die online worden uitgevoerd. Maar wat betekent e-commerce?  E-commerce staat voor electronic commerce dan wel elektronische bedrijfsvoering. E-commerce heeft de manier waarop consumenten producten en diensten kopen en verkopen drastisch veranderd en heeft een revolutie teweeggebracht in de wereld van het zakendoen. 

Hoe werkt e-commerce?

In essentie draait e-commerce om het gebruik van digitale technologieën en platforms om de hele levenscyclus van een transactie te faciliteren. Dit omvat niet alleen het kopen en verkopen van producten en diensten via internet, maar ook het zoeken naar productinformatie, het vergelijken van prijzen, het lezen van beoordelingen en het afhandelen van betalingen. Digital commerce heeft geleid tot de opkomst van online winkels, online marktplaatsen, veilingsites, mobiele apps en andere digitale kanalen waar consumenten en bedrijven met elkaar kunnen communiceren en transacties kunnen voltooien.

Het gemak van e-commerce

Een van de belangrijkste aspecten van e-commerce is het gemak en de toegankelijkheid die het biedt aan de consument. Consumenten kunnen nu overal en altijd online winkelen, of ze nu thuis zijn, onderweg of zelfs vanaf de andere kant van de wereld. Met slechts een paar klikken kunnen ze producten vinden, bestellen en laten bezorgen aan hun deur. Dit heeft de traditionele beperkingen van fysieke winkels doorbroken en heeft consumenten een ongekende keuze en gemak gegeven.


Je kunt e-commerce grofweg splitsen in Business to Consumer (B2C) en Business to Business (B2B) activiteiten. Wat tussen deze twee bedrijfstakken verschilt is de verkoopstrategie. Dat komt doordat de beslisprocessen en de wensen van de consumenten bij B2B en B2C verschillen.

Eindeloze mogelijkheden

Verschillende soorten Digital commerce.

Er bestaan verschillende soorten e-commerce.

  • Business-to-consumer (B2C)
    Dit is een veelvoorkomend type e-commerce waarbij bedrijven producten of diensten rechtstreeks aan consumenten verkopen. Voorbeelden hiervan zijn online retailers zoals Bol.com, Coolblue en Zalando.

  • Business-to-Business (B2B)
    Hierbij verkopen bedrijven producten of diensten aan andere bedrijven. Dit kan variëren van groothandelaren die producten aan winkels leveren tot softwarebedrijven die bedrijven voorzien van zakelijke software oplossingen. Een voorbeeld van een B2B-e-commerce platform is Bigcommerce

  • Consumer-to-Consumer (C2C)
    Dit type e-commerce faciliteert directe transacties tussen consumenten. Consumenten kunnen producten verkopen aan andere consumenten via online marktplaatsen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn eBay, Marktplaats of Etsy.

  • Social commerce
    Dit is e-commerce die online plaatsvindt op sociale media-platforms. Bedrijven gebruiken sociale media om online producten te promoten en klanten rechtstreeks via de sociale media-kanalen te laten winkelen. Voorbeelden van sociale commerce zijn Instagram-winkels en de 'Koop'-knop op Facebook.

 

E-commerce gericht op verschillende producttypen.

Je kunt producten online indelen in drie verschillende producten, namelijk: fysieke producten, digitale producten en servicegerichte producten.

Fysieke e-commerce producten

Fysieke e-commerce producten bevatten producten die online kunnen worden besteld en die tastbaar zijn, zoals elektronica, kleding en huishoudartikelen. Bedrijven die zich bezighouden met dit soort online handel staan ook wel bekend als "typische online retailers". De populariteit van e-commerce onder retailers is de afgelopen jaren sterk toegenomen.

Digitale e-commerce producten

In tegenstelling tot fysieke retailers en dienstverleners bestaan digitale e-commerce producten uitsluitend in digitale vorm, zoals e-books, online cursussen en websites. Deze producten kunnen gedownload worden of toegankelijk zijn via een computer, tablet of mobiel apparaat

Servicegerichte producten 

Servicegerichte producten zijn digitale diensten die online worden aangeboden door een bedrijf waarvoor consumenten betalen. Een voorbeeld hiervan is SEO-optimalisatie voor een website. Klanten betalen voor de dienst die wordt uitgevoerd door gespecialiseerde professionals.

Ga verder met e-commerce.

Ontdek hoe je de volgende stap zet met e-commerce.
Hoe helpt DNZ mij met e-commerce verder?
Nog niet overtuigd?

De voordelen van e-commerce.

  • Globale markt
    E-commerce stelt bedrijven in staat om wereldwijd zaken te doen en een veel groter publiek te bereiken dan bij fysieke winkels het geval zou zijn. Er zijn geen geografische beperkingen, waardoor je producten of diensten overal ter wereld kan worden verkocht zonder beperkt te worden door het gemis van fysieke locaties

  • Toegankelijkheid en gemak
    Consumenten kunnen op elk moment van de dag toegang krijgen tot online winkels en aankopen doen vanaf hun computer, smartphone of ander elektronisch apparaat. Dit biedt gemak en flexibiliteit, aangezien ze niet gebonden zijn aan de openingstijden van een fysieke winkel.

  • Personalisatie en klantgerichtheid
    E-commerce stelt bedrijven in staat om klantgegevens te verzamelen en te analyseren, waardoor ze gepersonaliseerde aanbevelingen en aanbiedingen aan consumenten kunnen doen. Dit draagt bij aan een verbeterde klantbetrokkenheid en kan de conversie en klanttevredenheid verhogen.

  • Gegevensanalyse en optimalisatie
    Met een e-commerce website kun je gedetailleerde gegevens verzamelen over het gedrag en de voorkeuren van klanten. Door deze gegevens te analyseren, kun je inzichten verkrijgen in kooppatronen, trends en klantengedrag. Dit stelt je in staat om je marketing- en verkoopstrategieën te optimaliseren en gerichte beslissingen te nemen om de prestaties van je bedrijf te verbeteren.

Stap voor stap aan de slag

De juiste e-commerce strategie.

Het kiezen van de juiste e-commerce strategie is van cruciaal belang voor het succes van je online bedrijf. Voor e-commerce bedrijven is gedegen onderzoek essentieel om de juiste strategie te kiezen. Met zoveel verschillende benaderingen en technieken die beschikbaar zijn om de online verkoop te stimuleren, kan het overweldigend zijn om te bepalen welke strategie het beste bij jouw specifieke doelen en doelgroep past. In dit artikel zullen we de belangrijkste factoren bespreken waarmee je als online verkoper rekening moet houden bij het kiezen van de juiste e-commerce strategie en enkele handige tips geven om je op weg te helpen. Hieronder bespreken we hoe jij de juiste e-commerce strategie kiest.

Begrijp je doelgroep.

Voordat je een e-commerce strategie kiest, is het essentieel om een grondig inzicht te hebben in je doelgroep en de markt waarin je gaat opereren. Om effectief te kunnen verkopen, moet je weten wie je potentiële klanten zijn, wat hun behoeften en voorkeuren zijn en hoe ze zich gedragen tijdens het online winkelen. Voer uitgebreid marktonderzoek uit om te begrijpen wie je klanten zijn, wat hen motiveert om online te winkelen, welke kanalen ze gebruiken en welke problemen ze mogelijk ervaren bij het online winkelen. Deze inzichten zullen je helpen bij het bepalen van de meest effectieve strategie om je doelgroep te bereiken en te betrekken.

Definieer je doelen.

Het stellen van duidelijke doelen is een andere belangrijke stap bij het kiezen van de juiste e-commerce strategie. Wil je bijvoorbeeld je merkbekendheid vergroten, meer online verkoop genereren, nieuwe markten betreden of de klantloyaliteit vergroten? Elk doel vereist een andere benadering en strategie. Door je doelen te definiëren, kun je een gerichte aanpak kiezen die aansluit bij wat je wilt bereiken. Stel meetbare doelen op, zoals het aantal nieuwe klanten, conversieratio's, gemiddelde bestelwaarde en klanttevredenheid, zodat je de voortgang kunt bijhouden en je strategie kunt aanpassen indien nodig.

Kies de juiste e-commerce modellen.

Er zijn verschillende e-commerce modellen waaruit je kunt kiezen, en het is belangrijk om het model te kiezen dat het beste past bij je bedrijf en je doelstellingen. Hier zijn enkele veel voorkomende e-commerce modellen om te overwegen:

Business-to-Business (B2B)

Als je producten of diensten levert aan andere bedrijven, is een B2B-model geschikt. Hierbij gaat het vaak om grotere bestelvolumes, langere verkoopcycli en meer nadruk op klantrelaties.

Business-to-Consumer (B2C)

Bij een B2C-model verkoop je rechtstreeks aan consumenten. Dit model richt zich op het creëren van een boeiende en gebruiksvriendelijke winkelervaring, waarbij snelheid, gemak en gepersonaliseerde aanbevelingen belangrijk zijn.

Consumer-to-Consumer (C2C)

Een C2C-model faciliteert tussen individuele consumenten de handel via een online platform. Dit model wordt vaak gebruikt in marktplaatsen waar consumenten hun producten kunnen verkopen aan andere consumenten.

De keuze is reuze

E-commerce platforms.

Een succesvolle e-commerce strategie vereist de juiste technologische ondersteuning. Kies een e-commerce platform dat voldoet aan je behoeften op het gebied van schaalbaarheid, betrouwbaarheid, gebruiksgemak en functionaliteit. Overweeg ook andere technologische aspecten, zoals betalingsgateways, beveiliging en gegevensanalyse. De juiste technologie zal je helpen om je strategie effectief uit te voeren en een naadloze winkelervaring te bieden aan je klanten.

BigCommerce.

BigCommerce is een supersnel en gebruiksvriendelijk e-commerce platform dat je als retailer, merkfabrikant of B2B bedrijf in kunt zetten voor digitale verkoop van jouw producten. Het is een API-gedreven open SaaS oplossing. Met andere woorden: je hoeft niet om te kijken naar hosting, veiligheid, snelheid of het updaten van je software. Het feit dat het open is, maakt dat je optimaal gebruik kunt maken van data.

De voordelen van BigCommerce

  • Open API platform

  • Maandelijkse updates

  • E-commerce apps marketplace

  • Alles eenvoudig aanpasbaar

  • Business-to-Business editie

  • Analyses en inzichten.

Shopify.

Shopify is een veelgebruikt e-commerce platform dat ondernemers en bedrijven helpt bij het opzetten en beheren van hun online winkels. Het biedt een alles-in-één oplossing waarmee gebruikers zonder technische kennis een professionele en functionele webwinkel kunnen creëren.

De voordelen van Shopify

  • Gebruiksvriendelijkheid
    Shopify staat bekend om zijn intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface

  • Breed scala aan ontwerpmogelijkheden
    Shopify biedt een grote verscheidenheid aan professioneel ontworpen thema's om de uitstraling van een online winkel te personaliseren.

  • App Store
    Shopify heeft een uitgebreide App Store met duizenden apps en add-ons die functionaliteit aan de winkels kunnen toevoegen. Deze apps kunnen worden gebruikt om marketingactiviteiten te verbeteren, SEO te optimaliseren, betalingsopties uit te breiden, sociale media te integreren, en nog veel meer.

Woocommerce.

WooCommerce is een krachtig open-source e-commerce platform dat draait op het WordPress-contentmanagementsysteem. Het is een populaire keuze voor het opzetten van online winkels vanwege de flexibiliteit, aanpasbaarheid en uitgebreide functionaliteit die het biedt.

Voordelen van Woocommerce

  • E-commerce functionaliteit
    WooCommerce transformeert een standaard WordPress-website in een volwaardige e-commerce winkel. Het biedt essentiële functies zoals productbeheer, inventarisbeheer, orderbeheer, betalingsverwerking, verzendopties en belastingberekening.

  • Aanpasbaarheid
    Met behulp van thema's en plug-ins kun je de look en feel van je online winkel volledig aanpassen aan je merk en voorkeuren. Er zijn duizenden gratis en premium thema's beschikbaar, evenals talloze plug-ins om extra functies toe te voegen.

  • Schaalbaarheid
    WooCommerce is geschikt voor winkels van elke omvang. Of je nu een klein bedrijf bent dat net begint of een gevestigde onderneming met een groot productassortiment, WooCommerce kan meegroeien en zich aanpassen aan je behoeften. Het biedt mogelijkheden voor het toevoegen van onbeperkte producten, categorieën en attributen.

Intershop.

Om online te kunnen inspireren en verkopen is het noodzakelijk om ieder detail van je webshop snel en gemakkelijk aan te kunnen passen. Intershop is een ontzettend uitgebreid e-commerce platform waar oriëntatie en kopen naadloos op elkaar aansluiten. Het platform is ingericht op het aankoopgedrag van de eindgebruiker (dealers en/of consumenten) en is volledig te integreren met jouw backoffice processen en systemen. 

Op basis van jouw behoeften, ambities en het achterliggende systeemlandschap worden de juiste componenten en functionaliteiten met elkaar verbonden. Intershop is geschikt voor complexe e-business activiteiten. Heb je meerdere doelgroepen, merken en producten? Dan is Intershop het ideale platform voor jouw onderneming.

De voordelen van Intershop

  • Schaalbaarheid
    Intershop is schaalbaar en geschikt voor zowel kleine als grote bedrijven. Het platform kan worden uitgebreid naarmate de e-commerce activiteiten groeien, met de mogelijkheid om nieuwe functionaliteiten toe te voegen.

  • Omnichannel-functionaliteit
    Intershop zorgt voor naadloze klantervaringen via verschillende kanalen, inclusief web, mobiel, sociale media en fysieke winkels. Het platform synchroniseert inventaris en klantgegevens, waardoor klanten een consistente ervaring hebben, ongeacht het gebruikte kanaal.

  • Krachtige merchandisingmogelijkheden
    Intershop biedt geavanceerde merchandisingtools voor effectieve productpresentatie en promotie. Het platform ondersteunt personalisatie, klantgedragaanbevelingen en gepersonaliseerde aanbiedingen, wat de conversiekans en klantloyaliteit vergroot. 

Leer het van de meesters

E-commerce bij De Nieuwe Zaak.

Hoe zorg je ervoor dat je het juiste resultaat behaalt met e-commerce? Welke e-commerce strategie is geschikt voor jouw organisatie? Hoe begin je met e-commerce? Bij De Nieuwe Zaak hebben wij jaren ervaring met e-commerce. 

Onze multidisciplinaire aanpak zorgt ervoor dat we e-commerce optimaal inzetten. Dat betekent dat onze experts op het gebied van e-commerce de klus niet alleen klaren. In samenwerking met alle disciplines binnen Performance Marketing, Digitale Merkactivatie en e-commerce ontwikkelen we jouw ideale digitale strategie en bekijken we jouw vraagstuk vanuit alle mogelijke perspectieven.

Onze aanpak ziet er als volgt uit:

1. Ontdekkingsfase

Tijdens de Ontdekkingsfase leggen we de basis voor jouw succesvolle e-commerce platform door grondig te onderzoeken en te begrijpen wat jouw doelstellingen zijn, wat de behoeften van jouw klanten zijn en welke platforms, integraties en UX-ontwerpen het beste bij jouw bedrijf passen. We gaan verder dan alleen technische aspecten en richten ons ook op de groeimogelijkheden voor jouw bedrijf.

In deze fase werken we nauw met jou samen om een diepgaand inzicht te krijgen in jouw zakelijke doelen. We analyseren de markttrends, het concurrentielandschap en de behoeften van jouw doelgroep om een solide basis te leggen voor jouw e-commerce strategie. Daarnaast kijken we naar welke online platformen en integraties het meest geschikt zijn om jouw specifieke behoeften te ondersteunen en naadloos te integreren met jouw bestaande systemen.

2. Implementatiefase

Ons multidisciplinaire team staat klaar om samen met jou aan de slag te gaan en jouw e-commerce project te starten. We beginnen met het implementeren van het gekozen e-commerce pakket dat het beste aansluit bij jouw behoeften en doelstellingen. Of het nu gaat om een op maat gemaakte oplossing of een bestaand platform, we zorgen ervoor dat het pakket naadloos geïntegreerd wordt in jouw bedrijfsinfrastructuur.

We houden rekening met jouw merkidentiteit, de behoeften van jouw doelgroep en de beste praktijken op het gebied van e-commerce UX-design.

Om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe e-commerce omgeving foutloos functioneert, doorlopen we een grondig testproces. Ons team voert uitgebreide tests uit op zowel de front-end als de back-end van de website of applicatie. We testen functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid, responsiviteit en prestaties om ervoor te zorgen dat jouw e-commerce omgeving voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen.

Het implementatieproces verloopt in verschillende sprints, waarin we stap voor stap naar de eerste livegang van jouw nieuwe e-commerce omgeving werken. Door middel van agile methodologie werken we samen aan de ontwikkeling, waarbij we voortdurend feedback verzamelen en iteraties uitvoeren om ervoor te zorgen dat de uiteindelijke livegang voldoet aan jouw verwachtingen en klaar is om jouw klanten te bedienen.

3. Doorontwikkeling SLA

De doorontwikkeling van jouw e-commerce omgeving omvat functionele uitbreidingen en verbeteringen in performance en conversie. We streven naar een betere webshop of self-service portal. Dit omvat het toevoegen van nieuwe features, optimaliseren van bestaande functionaliteiten en het monitoren van laadtijd en stabiliteit. We implementeren ook effectieve Digitale Merkactivatie en Performance Marketing campagnes om jouw merk te versterken en gericht verkeer te genereren. Ons doel is om continu te groeien, de gebruikerservaring te verbeteren en jouw e-commerce omgeving aan te passen aan de behoeften en verwachtingen van jouw klanten.

4. Modulaire uitbreiding

Als je jouw platform wilt uitbreiden met nieuwe functionaliteiten, staan we klaar om je te adviseren en te helpen bij de implementatie. We begrijpen dat integraties met andere systemen essentieel kunnen zijn om de efficiëntie en functionaliteit van jouw e-commerce omgeving te verbeteren. We zetten bijvoorbeeld integraties op met een ERP-systeem om naadloze gegevensuitwisseling mogelijk te maken en de voorraad- en orderbeheerprocessen te stroomlijnen.

Daarnaast implementeren we ook Onsite Search en personalisatie-oplossingen, zoals Sparque, Tweakwise of Datatrics. Deze tools verbeteren de zoekfunctionaliteit van jouw platform en bieden gepersonaliseerde aanbevelingen aan jouw klanten, waardoor ze gemakkelijker vinden wat ze zoeken en een gepersonaliseerde winkelervaring krijgen.

Om jouw marketinginspanningen te versterken, integreren we e-mailmarketing met tools zoals Deployteq of Maileon. Hiermee laten we jouw bedrijf in staat stellen om gerichte en gepersonaliseerde e-mailcampagnes te verzenden naar jouw klanten, waardoor je hen kunt betrekken, betere conversies kunt behalen en de klantloyaliteit kunt vergroten. 

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Ontdek hoe je met e-commerce jouw doelen behaalt.
Hoe helpt DNZ mij met e-commerce verder?