Businesscase bijsturen: hoe doe je dat eigenlijk? Jij hebt je bedrijfsdoelen opgesteld, maar je loopt achter op je businesscase. Geen zorgen! Er zijn veel mogelijkheden om je businesscase weer op de rit te krijgen.
Waarom jij je businesscase moet bijsturen.
Het opstellen van een goede businesscase is als het uitzetten van een koers voor je organisatie. Het kan natuurlijk voorkomen dat je achterloopt op je plannen. De realiteit van zaken doen is dat omstandigheden veranderen, markten ontwikkelen en strategieën moeten worden aangepast. Het bijsturen van je businesscase is niet alleen noodzakelijk, maar ook een kans voor het verfijnen en verbeteren van je bedrijfsstrategie.
In dit blog bespreken we hoe je start met het effectief bijsturen van je businesscase. Deze stappen zijn jouw leidraad om te zorgen dat je businesscase weer op koers komt en zelfs je verwachtingen overtreft.
Download het spiekbriefje “In vijf stappen je businesscase bijsturen” hier.
Wat is een businesscase?
Goed, laten we beginnen bij het begin. Wat houdt de term business case in en wat is de waarde van een goede business case? Een businesscase is een strategisch hulpmiddel dat de levensvatbaarheid van een projectplan of initiatief beoordeelt. Het dient als een planning en evaluatiedocument dat je weloverwogen projectplan uitlegt. Met daarbij een analyse van de verwachte kosten en baten.
Wat staat er in je businesscase?
Een businesscase omvat gewoonlijk de doelstellingen, de verwachte financiële en operationele impact. Maar denk ook aan een marktanalyse en een overzicht van risico's en kansen. Het biedt stakeholders en de projectmanager een duidelijk overzicht van wat het project inhoudt en wat het verwachte rendement op investering (ROI) is.
Het doel van je business case
Het belangrijkste doel van je business cases is het onderbouwen waarom middelen zoals tijd, geld en inspanning worden toegewezen aan je projectvoorstel. Tenslotte is het meten van de voortgang en het succes van je project belangrijk. Een succesvolle business draait nu eenmaal om de cijfers. Als je die niet in orde hebt, kun je ook geen overtuigende business case maken.
Tip 1. Erken het belang van data in je business case.
Data vormt het fundament van je succesvolle businesscase. Waarom? Omdat het de ruggengraat is van besluitvorming, innovatie en groei. In een tijd waarin informatie in overvloed aanwezig is, is het nog belangrijker om gegevens effectief te verzamelen en te analyseren. Allereerst helpt data om diepgaand inzicht te krijgen in je markt, klanten en concurrenten. Je begrijpt je doelgroep beter en kan anticiperen op veranderende behoeften.
Welke data heb je nodig voor een sterke business case?
Stel jezelf de vraag: wat wil ik precies weten? Dit kan variëren van inzicht in welke producten het beste verkopen tot hoeveel mensen een contactformulier invullen. Door deze aanvullende 'succesmomenten' te definiëren, krijg je een rijker beeld van de prestaties van je website en de specifieke onderdelen ervan.
Dit stelt jou in staat om gerichte strategieën te ontwikkelen, die de klanttevredenheid verhogen en de concurrentiepositie versterken. Daarnaast helpt data je met het verbeteren van je operationele efficiëntie. Door gegevensgestuurde analyses optimaliseer je processen zoals supply chain management, voorraadbeheer en personeelsplanning. Hierdoor bespaar je niet alleen kosten, het verbetert de algehele bedrijfsprestatie.
Wil jij snel inspelen op onvervulde behoeften in de markt? Met behulp van data analyseer je trends en patronen. En kan je zelfs voorspellingen doen over toekomstige ontwikkelingen en proactief innoveren.
Data is het fundament van je business case
Een ander belangrijk aspect van data in je businesscase is beslissingen nemen op basis van feiten in plaats van aannames. Data is de leidraad voor elke aanpassing die je onderweg maakt. Dit vermindert het risico van fouten en verhoogt de kans op succesvolle resultaten. Het helpt je bij het bepalen van de richting en strategie van je organisatie.
In essentie is data het fundament van elke businesscase omdat het de basis vormt voor effectieve besluitvorming, operationele verbetering, innovatie en risicobeheer. Het maximaliseren van de waarde van je data helpt jou met het behalen van concurrentievoordeel.
Tip 2. Kijk verder dan Last Click attribute.
Vaak kijken organisaties voornamelijk naar de last click attributie. En dat is zonde! In de wereld van digitale marketing is het makkelijk om te denken dat de laatste klik voor de conversie alle eer verdient. Net zoals een spits die scoort in voetbal. Echter, dit negeert de waarde van het hele team, of in dit geval, de volledige klantreis.
Gebruik ieder touchpoint in de customer journey
Het erkennen en waarderen van alle touchpoints in de klantreis is essentieel! Voordat je klant via een zoekopdracht in Google jouw merk of bedrijf opzoekt, stel jezelf de vraag: hoe is de klant bij jou gekomen? Misschien heeft je klant eerst een blogpost gelezen, een e-mail ontvangen, of een social media advertentie gezien. Door deze touchpoints juist te waarderen, krijg je een completer en eerlijker beeld van wat elk kanaal bijdraagt aan het eindresultaat.
Deze aanpak leidt vaak tot nieuwe inzichten over de meest waardevolle onderdelen van je marketingstrategie. Door elk kanaal eerlijk te waarderen, kun je je prioriteiten en budgetten aanpassen om maximale waarde te creëren. Dit verbeterde inzicht in de toegevoegde waarde van elk kanaal stelt je in staat om je marketingbudgetten efficiënter en effectiever te besteden, waardoor je dichter bij het realiseren van je business case komt.
In vijf stappen je businesscase bijsturen.
Je business case is niet alleen een document, maar een essentieel instrument dat het succes van een project kan bepalen. Een analyse, betrokkenheid van belanghebbenden en continue monitoring, helpt een business case bij het sturen van projecten naar succes. Investeren in tijd en middelen bij het opstellen en onderhouden van een business case is erg belangrijk. Een goed begin en een voorspelbaar verloop van een project, begint dus bij een goed businessplan.
Download onze cheat sheet voor het bijsturen van je business case.
Wil je jouw business case effectief bijsturen en opnieuw op koers krijgen? Het is tijd om actie te ondernemen met deze 5 essentiële stappen.
Elke stap biedt je de mogelijkheid om je strategie aan te passen aan de steeds veranderende zakelijke omstandigheden, waardoor je beter kunt reageren en proactief kunt zijn in je benadering.
Neem de controle terug en zet vandaag nog de eerste stap naar een meer succesvolle business case!