Jeroen Strijdveen 26 februari 2024 8 minuten leestijd

De toekomst van e-commerce: migreren naar een SaaS-platform

De evolutie van e-commerce.

E-commerce is voortdurend in beweging. Het landschap evolueert snel en het cruciaal om voorop te lopen in deze digitale revolutie. Een belangrijke stap in deze evolutie is de overstap naar SaaS. Maar wat houdt SaaS precies in en waarom is het zo belangrijk voor jouw bedrijf? Laten we dieper ingaan op de materie.

Download het whitepaper 'Zo migreer je met jouw webshop naar SaaS

De groei van e-commerce.

We hoeven je niet te vertellen dat het huidige commerce landschap constant groeit. Volgens Forrester groeide e-commerce meer in de eerste drie maanden van COVID-19 dan in de laatste 10 jaar bij elkaar. Deze verschuiving heeft permanent de manier veranderd waarop ondernemers bedrijven starten, runnen en laten groeien, evenals hoe consumenten ervoor kiezen om te winkelen en te betalen.

Een aantal cijfers volgens het Future of Commerce-rapport van Shopify:

 • 84% van de consumenten heeft sinds de pandemie online geshopt, vergeleken met 65% die in een fysieke winkel heeft gewinkeld.

 • Nieuwe webshops die op het Shopify-platform zijn gemaakt, groeiden met 71% in het tweede kwartaal van 2020 in vergelijking met het eerste kwartaal van 2020.

 • Jonge consumenten leidden de trend, waarbij 67% van hen meer van hun uitgaven aan online winkelen besteedde in vergelijking met begin 2020, vooruitlopend op oudere leeftijdsgroepen (57% voor consumenten van 35-54 jaar en 41% voor 55-plussers).

 • ‘Koop nu, betaal later’ wint aan populariteit. Het aantal Shopify webshops dat ‘koop nu, betaal later’ aanbiedt, is sinds het begin van de pandemie met 60% gestegen.

Dat e-commerce groeit is dus wel duidelijk. Wat zegt dit over de gewoonten van consumenten en de verwachtingen die daarmee evolueren? Elk product of dienst is tegenwoordig binnen handbereik. Online winkelen is niet langer een uitzondering: het is een noodzaak geworden om te voorzien in onze behoeften.

De uitdaging voor jou als merkfabrikant of retailer is dus: ervoor zorgen dat je klanten toegang hebben tot wat ze willen, wanneer ze willen, en op een manier die naadloos integreert met hun (digitale) levensstijl.

Wat is SaaS?

SaaS staat voor Software as a Service. Het is een cloud oplossing waarbij de software niet op eigen servers draait, maar als dienst via internet wordt aangeboden. Dit biedt tal van voordelen, waaronder flexibiliteit, kostenbesparing en schaalbaarheid.

Software as a Service: een nieuwe manier van werken.

Software as a Service is een revolutie in hoe bedrijven software gebruiken. In plaats van traditiondele installaties op lokale servers, biedt Software as a Service toegang tot software via de cloud. Dit betekent dat updates automatisch worden uitgevoerd en dat er geen zware belasting is voor de IT-afdeling. Bedrijven kunnen snel inspelen op veranderingen zonder grote investeringen in hardware of softwarelicenties. SaaS-oplossingen zijn ideaal voor een scala aan bedrijfsprocessen, van Customer Relationship Management (CRM) tot Enterprise Resource Planning (ERP).

De rol van Application Service Providers in de moderne IT-infrastructuur.

Application Service Providers (ASP's) spelen een cruciale rol in het Software as a Service-model. Ze hosten en beheren toepassingen op afstand, waardoor bedrijven zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten in plaats van op IT-beheer.

Dit is een zegen voor veel organisaties, vooral voor degenen zonder grote IT-afdelingen. ASP's bieden niet alleen hostingdiensten maar zorgen ook voor beveiliging, prestatiebeheer en ondersteuning. Met de hulp van ASP's kunnen bedrijven efficiënter werken en hun IT-kosten aanzienlijk verlagen, terwijl ze profiteren van geavanceerde technologieën zoals ERP-systemen.

De voordelen van SaaS voor jouw webshop.

SaaS kan jouw e-commerce onderneming aanzienlijk versterken. Hier zijn enkele van de grootste voordelen:

 • Kostenbesparing
  Je bespaart op de kosten van hardware, onderhoud en upgrades.

 • Schaalbaarheid
  De capaciteit van het platform kan gemakkelijk worden aangepast aan de groei van jouw bedrijf.

 • Flexibiliteit
  Je hebt overal en altijd toegang tot je webshop.

 • Onderhoudsvrij
  Updates en beveiliging worden verzorgd door de provider, wat jou veel tijd en moeite bespaart.

Hoe bereid je je voor op de migratie?

De overstap naar SaaS is een grote stap. Het is belangrijk om deze zorgvuldig te plannen en uit te voeren. Hier zijn enkele stappen die je moet overwegen:

Analyseer je huidige systemen: Wat werkt goed en wat kan beter?

 1. Datamigratie: Hoe ga je jouw huidige gegevens overzetten naar het nieuwe platform?
 2. Kies het juiste platform: Er zijn verschillende SaaS-oplossingen beschikbaar. Kies degene die het beste past bij jouw bedrijfsbehoeften.

Uitdagingen en oplossingen in de migratie naar SaaS.

De overstap naar SaaS brengt verschillende uitdagingen met zich mee, die elk een unieke aanpak vereisen. We geven een paar voorbeelden van uitdagingen waar je it afdeling rekening mee moet houden bij de migratie naar SaaS.

Integreren van systemen en data

Een van de grootste uitdagingen is de integratie van bestaande systemen en data. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat alle huidige gegevens en processen naadloos overgaan naar het nieuwe platform. Dit vereist vaak aanzienlijke voorbereiding en planning, inclusief een grondige data-analyse en -zuivering.

Beveiliging

Een andere uitdaging is het waarborgen van de beveiliging tijdens de migratie. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat alle klantgegevens en bedrijfsinformatie veilig worden overgedragen. Dit kan betekenen dat je moet investeren in extra beveiligingsmaatregelen of dat je moet samenwerken met je SaaS-provider om een veilige migratiestrategie te ontwikkelen.

Betrokkenheid van it professionals

De betrokkenheid en training van medewerkers zijn ook cruciaal. De overstap naar SaaS is een grote verandering voor je team, en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen aan boord is. Dit kan trainingssessies, workshops en voortdurende ondersteuning omvatten, zodat alle medewerkers comfortabel en effectief kunnen werken met het nieuwe systeem.

Back-up plan van it diensten

Ten slotte is het belangrijk om een back-up plan te hebben voor het geval er iets misgaat tijdens de migratie. Dit kan het opzetten van tijdelijke systemen omvatten of het hebben van een noodplan voor het geval er gegevens verloren gaan of systemen uitvallen. Door deze uitdagingen proactief aan te pakken, kun je ervoor zorgen dat de migratie naar SaaS soepel en succesvol verloopt.

Mis de e-commerce boot niet!

De digitale wereld wacht op niemand. Als je niet meegaat met de tijd, loop je het risico achterop te raken. SaaS kan jouw e-commerce bedrijf naar het volgende niveau tillen.

Wil je meer weten over hoe je dit proces aanpakt, welke platforms het beste zijn voor jouw bedrijf en hoe je de overstap zo soepel mogelijk maakt? Download dan het whitepaper ‘Zo migreer je met jouw webshop naar een SaaS platform’

In dit whitepaper ontdek je:

 • de voordelen van SaaS;

 • de nadelen van SaaS;

 • het verschil tussen Cloud en SaaS;

 • waar je rekening mee moet houden bij de migratie naar SaaS;

 • hoe je stap voor stap migreert naar SaaS.

Download het whitepaper

avatar

Jeroen Strijdveen

Jeroen is Teamlead Digital Commerce. Voor al je BigCommerce en Shopify implementaties ben je bij hem aan het juiste adres!

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Even verder praten kan geen kwaad.
Contact opnemen