We zijn inmiddels van Google gewend dat er continu ontwikkelingen en updates zijn. Als het gaat over SEO, ben je nooit klaar met het optimaliseren van je website. Met de introductie van de nieuwe Core Web Vitals metric, Interaction to Next Paint (INP), is het duidelijk dat de focus ligt op het verbeteren van de gebruikerservaring op websites. Vanaf volgend jaar zal INP de welbekende metric First Input Delay (FID) vervangen. Maar wat betekent deze term precies en hoe kunnen we onze websites optimaliseren om aan deze nieuwe standaard te voldoen?
Wat zijn Core Web Vitals en waarom zijn ze belangrijk voor SEO?
Core Web Vitals zijn elementen waarmee Google meetbaar maakt hoe de gebruikservaring van jouw gebruikers is. De drie core web vitals bestaan uit Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) en Cumulative Layout (CLS) shift. We leggen het voor je uit:
-
Largest Contentful Paint (LCP) meet hoelang het duurt voordat de grootste content op je pagina is geladen;
-
First Input Delay (FID) meet de tijd vanaf het moment dat een gebruiker voor het eerst interactie heeft met een pagina tot het moment dat de browser daadwerkelijk op die interactie reageert;
-
Cumulative Layout Shift (CLS) meet de verschuivingen in de layout van een pagina tijdens het laden.
First Input Delay zal plaatsmaken voor Interaction to Next Paint (INP), en daarmee wordt de focus op interactieve ervaringen verder versterkt. Deze vitals zijn zo cruciaal voor SEO omdat Google ze heeft geïntegreerd in hun ranking algoritme. Websites die goed scoren op de Core Web Vitals bieden waarschijnlijk een betere gebruikerservaring, en Google beloont dit met een hogere positie in de zoekresultaten. In een tijdperk waarin de ervaring van de gebruikers op je websites centraal staat, is de optimalisatie voor Core Web Vitals niet alleen gunstig voor je SEO, maar ook voor het behoud en de tevredenheid van je bezoekers.
Wat is INP?
Voordat we ingaan op de optimalisatie tips, is het belangrijk om te begrijpen wat INP precies is. Interaction to Next Paint meet de tijd vanaf het moment dat een gebruiker interactie heeft met een element op een webpagina tot het moment dat de volgende frame wordt gerenderd. Dit is vooral relevant voor Single Page Applications (SPA's) waarbij de inhoud van de pagina dynamisch wordt geladen zonder dat de pagina opnieuw wordt geladen.
Het doel van INP is om webontwikkelaars te helpen begrijpen hoe snel hun website reageert op gebruikersinteracties. Een trage reactie kan leiden tot een slechte gebruikerservaring, wat uiteindelijk kan resulteren in een hoger bouncepercentage en een lagere conversieratio.
Waarom is INP belangrijk voor SEO?
De snelheid waarmee een website reageert op gebruikersinteracties is cruciaal voor de algehele gebruikerservaring. Een trage reactietijd kan gebruikers frustreren, wat kan leiden tot een negatieve perceptie van je merk of website.
Bovendien kan een slechte INP-score invloed hebben op je SEO-ranking, aangezien Google de gebruikerservaring steeds meer prioriteit geeft in haar rankingalgoritme.
Wat is een goede INP-score?
Een goede INP-score is essentieel om te zorgen voor een optimale gebruikerservaring. Maar wat wordt precies beschouwd als een "goede" score? Google geeft aan dat een INP van minder dan 200 milliseconden als ideaal wordt beschouwd. Dit betekent dat de website binnen deze tijd reageert op de interactie van de gebruiker. Scores tussen 200 en 500 milliseconden worden als acceptabel beschouwd, maar er is ruimte voor verbetering. Alles boven de 500 milliseconden kan wijzen op prestatieproblemen en moet worden aangepakt om de page experience te verbeteren.
Het is belangrijk om regelmatig je INP-scores te controleren en te optimaliseren, zodat je website altijd snel en responsief blijft voor je bezoekers.
Zes tips voor het optimaliseren van INP.
Nu we weten wat INP is en waarom het belangrijk is, laten we enkele praktische tips bekijken om je score te verbeteren op een aantal punten:
1. Minimaliseer JavaScript
Overmatig gebruik van JavaScript kan de prestaties van je website vertragen. Overweeg om onnodige scripts te verwijderen of te verkleinen en gebruik asynchrone laadtechnieken om de impact op de laadtijd te minimaliseren.
2. Optimaliseer afbeeldingen
Grote afbeeldingsbestanden kunnen de laadtijd van je website vertragen. Gebruik geoptimaliseerde afbeeldingsformaten zoals WebP en zorg ervoor dat afbeeldingen alleen worden geladen wanneer ze zichtbaar zijn voor de gebruiker (lazy loading).
3. Gebruik browsercaching
Door middel van browsercaching kunnen terugkerende bezoekers profiteren van snellere laadtijden omdat bepaalde elementen van de website worden opgeslagen in de cache van de browser. En dat zorgt ook weer voor een goede ervaring!
4. Vermijd onnodige redirects
Een belangrijk punt: elke redirect voegt extra laadtijd toe. Zorg ervoor dat je website zo min mogelijk redirects heeft.
5. Implementeer server-side rendering (SSR)
Voor SPA's kan SSR helpen om de initiële laadtijd te verminderen door de inhoud van de pagina aan de server side te renderen.
6. Monitor je website regelmatig
Gebruik tools zoals SEMrush, Screaming Frog en bekijk Pagespeed Insights om de prestaties van je website te monitoren en eventuele knelpunten te identificeren. Monitor ook gebruikersinzichten in Search Console om een dieper inzicht te krijgen in hoe gebruikers je website ervaren en welke zoekopdrachten ze gebruiken om je site te vinden.
De introductie van Interaction to Next Paint onderstreept het belang van een snelle en responsieve website. Door de bovenstaande tips te volgen, kun je niet alleen je INP-score verbeteren, maar ook de algehele gebruikerservaring van je website. Onthoud dat een tevreden gebruiker eerder terugkeert en eerder geneigd is om te converteren. Dus neem de tijd om je website te optimaliseren en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van webprestaties.
Hulp nodig bij het optimaliseren van je INP-score?
Ben je geïnspireerd geraakt en wil je jouw website optimaliseren voor deze Core Web Vitals en Interaction to Next Paint? Ons team van SEO- en Front-end specialisten staat klaar om je te begeleiden. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek.
