Michelle Robbertsen 20 februari 2024 8 minuten leestijd

Zo optimaliseer je voor Interaction to Next Paint (INP)

We zijn inmiddels van Google gewend dat er continu ontwikkelingen en updates zijn. Als het gaat over SEO, ben je nooit klaar met het optimaliseren van je website. Met de introductie van de nieuwe Core Web Vitals metric, Interaction to Next Paint (INP), is het duidelijk dat de focus ligt op het verbeteren van de gebruikerservaring op websites. Vanaf 12 maart 2024 vervangt INP de welbekende metric First Input Delay (FID).  En dat betekent dat de meting in februari al is gestart: nu dus!

Dat je hier iets mee moet is duidelijk. Maar, wat betekent deze term precies en hoe kunnen we onze websites optimaliseren om aan deze nieuwe standaard te voldoen?

Jouw SEO strategie op orde maken? Download alle tips in deze cheatsheet!

Wat zijn Core Web Vitals en waarom zijn ze belangrijk voor SEO?

Core Web Vitals zijn elementen waarmee Google meetbaar maakt hoe de gebruikservaring van jouw gebruikers is. De drie core web vitals bestaan uit Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) en Cumulative Layout (CLS) shift. We leggen het voor je uit: 

 • Largest Contentful Paint (LCP) meet hoelang het duurt voordat de grootste content op je pagina is geladen; 

 • First Input Delay (FID) meet de tijd vanaf het moment dat een gebruiker voor het eerst interactie heeft met een pagina tot het moment dat de browser daadwerkelijk op die interactie reageert; 

 • Cumulative Layout Shift (CLS) meet de verschuivingen in de layout van een pagina tijdens het laden.

First Input Delay zal plaatsmaken voor Interaction to Next Paint (INP), en daarmee wordt de focus op interactieve ervaringen verder versterkt. Deze vitals zijn zo cruciaal voor SEO omdat Google ze heeft geïntegreerd in hun ranking algoritme. Websites die goed scoren op de Core Web Vitals bieden waarschijnlijk een betere gebruikerservaring, en Google beloont dit met een hogere positie in de zoekresultaten. In een tijdperk waarin de ervaring van de gebruikers op je websites centraal staat, is de optimalisatie voor Core Web Vitals niet alleen gunstig voor je SEO, maar ook voor het behoud en de tevredenheid van je bezoekers.

Wat is INP?

Voordat we ingaan op de optimalisatie tips, is het belangrijk om te begrijpen wat INP precies is. Interaction to Next Paint meet de tijd vanaf het moment dat een gebruiker interactie heeft met een element op een webpagina tot het moment dat de volgende frame wordt gerenderd. Dit is vooral relevant voor Single Page Applications (SPA's) waarbij de inhoud van de pagina dynamisch wordt geladen zonder dat de pagina opnieuw wordt geladen.

Het doel van INP is om webontwikkelaars te helpen begrijpen hoe snel hun website reageert op gebruikersinteracties. Een trage reactie kan leiden tot een slechte gebruikerservaring, wat uiteindelijk kan resulteren in een hoger bouncepercentage en een lagere conversieratio.

Waarom is INP belangrijk voor SEO?

De snelheid waarmee een website reageert op gebruikersinteracties is cruciaal voor de algehele gebruikerservaring. Een trage reactietijd kan gebruikers frustreren, wat kan leiden tot een negatieve perceptie van je merk of website.

Bovendien kan een slechte INP-score invloed hebben op je SEO-ranking, aangezien Google de gebruikerservaring steeds meer prioriteit geeft in haar rankingalgoritme.

Wat is een goede INP-score?

Een goede INP-score is essentieel om te zorgen voor een optimale gebruikerservaring. Maar wat wordt precies beschouwd als een "goede" score? Google geeft aan dat een INP van minder dan 200 milliseconden als ideaal wordt beschouwd. Dit betekent dat de website binnen deze tijd reageert op de interactie van de gebruiker. Scores tussen 200 en 500 milliseconden worden als acceptabel beschouwd, maar er is ruimte voor verbetering. Alles boven de 500 milliseconden kan wijzen op prestatieproblemen en moet worden aangepakt om de page experience te verbeteren. 

Voorbeeld van een goede INP score

Het is belangrijk om regelmatig je INP-scores te controleren en te optimaliseren, zodat je website altijd snel en responsief blijft voor je bezoekers.

Oorzaken van INP-problemen.

INP problemen kunnen worden veroorzaakt door verschillende technische factoren op een website, waaronder:

1. Long tasks

Dit zijn taken die langer dan 50 milliseconden duren op de main thread, waardoor de browser geen tijd heeft om andere belangrijke taken uit te voeren zoals het verwerken van gebruikersinteracties of het updaten van de gebruikersinterface.

2. Grote DOM size 

Een Document Object Model (DOM) dat te groot is, kan de prestaties van een website negatief beïnvloeden. Elke interactie met een grote DOM kan leiden tot aanzienlijke vertragingen omdat de browser meer tijd nodig heeft om elementen te verwerken en te renderen.

3. Client-side rendering 

Websites die zwaar leunen op client-side JavaScript om inhoud dynamisch te renderen, kunnen lijden onder vertragingen omdat de browser veel tijd besteedt aan het uitvoeren van JavaScript-code in plaats van snel de gebruikersinterface bij te werken.

Optimaliseren van INP voor SEO

Optimaliseren voor een betere INP draagt bij aan een betere gebruikerservaring en kan de SEO resultaten verbeteren doordat gebruikers langer op de site blijven en meer interacties aangaan. Bovendien zal een snellere website door het optimaliseren van de INP bijdragen aan een hogere positie in de zoekresultatenpagina (SERP) van Google, aangezien laadsnelheid een van de factoren is die Google gebruikt bij het rangschikken van websites. Hier zijn enkele strategieën om INP te optimaliseren:

1. Verminder de invoervertraging 

 •   Vermijd terugkerende timers en andere taken die de hoofdthread overbelasten.
 • Zorg ervoor dat interacties niet overlappen met andere verwerkingen.
 • Beperk de duur van long tasks of breek ze op in kleinere, beheersbare taken.

2. Optimaliseer callbacks van events 

 • Verbeter de verwerkingstijd van events door minder complexe berekeningen uit te voeren en waar mogelijk asynchrone code te gebruiken.
 • Stel niet-renderende taken uit door lange taken op te splitsen en de hoofdthread ruimte te geven. Dit zorgt voor soepelere en tijdige updates van de gebruikersinterface.

3. Minimaliseer vertraging in de presentatie 

 • Verklein de DOM-size door onnodige elementen te verwijderen en efficiëntere HTML-structuren te gebruiken.
 • Vermijd onnodig werk zoals complexe CSS-selectors of te veel DOM-manipulaties.
 • Implementeer server-side rendering om de verwerkingstijd op de pagina te verminderen en zo een snellere interactieve tijd en een betere gebruikerservaring te bereiken.

Tot slot is het belangrijk om altijd te kijken naar field data, wat inhoudt dat je gegevens gebruikt van echte gebruikers om te begrijpen hoe zij de interactie met de website ervaren. Deze data kan onthullen welke aspecten van de site verbeterd moeten worden voor een optimale prestatie en hoe je de INP effectief kunt verlagen om een betere SEO-score en gebruikerservaring te bereiken. Analyseer je Core Web Vitals score daarom altijd via Google Search Console in plaats van PageSpeed Insights, de tool van Google die enkel lab data gebruikt.

Hulp nodig bij het optimaliseren van je INP-score?

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je jouw website optimaliseren voor deze Core Web Vitals en Interaction to Next Paint? Ons team van SEO- en Front-end specialisten staat klaar om je te begeleiden. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek.

Neem contact op

avatar

Michelle Robbertsen

Als SEO expert weet Michelle alles van zoekmachine optimalisatie.

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Even verder praten kan geen kwaad.
Contact opnemen