Nienke Wildeman 12 april 2024 8 minuten leestijd

De belangrijkste learnings: Friends of search 2024

Dit jaar was het weer tijd voor een nieuwe editie van Friends of Search! Vanuit De Nieuwe Zaak waren we erbij om alles te ontdekken over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van SEO en SEA. In dit blog delen we graag onze inzichten met jou.

Consumenten zoeken anders.

Een ontwikkeling die al langer gaande was, is dat we online zoeken maar offline aankopen doen. Het begrijpen van de omstandigheden en producten waarbij dit gebeurt, is van essentieel belang, zoals werd geïllustreerd in een case study van Gamma. 

Gamma verplaatste steeds meer budget naar producten die voornamelijk in de fysieke winkel worden gekocht. Hoewel dit op het eerste gezicht een lagere Return On Advertising Spend (ROAS) kan opleveren bij enkel online metingen, resulteert het in een positieve business case over het geheel genomen.

Zoeken op social kanalen.

Het toenemend gebruik van sociale media heeft enorme impact op de klantreis. Waar we vroeger begonnen met zoeken naar informatie (en producten) op Google, zien we dat jonge doelgroepen steeds meer beginnen met zoeken op social kanalen. Deze gebruikers zijn op zoek naar echte gebruikerservaringen, en vinden deze het snelst via sociale kanalen zoals YouTube, Instagram en TikTok.

In een vette (prijswinnende) case liet Hema zien dat inzetten op deze andere 'zoek' -kanalen enorme impact kan hebben. Bij traditionele SEO wordt zoekwoorden onderzoek vooral gericht op Google en Bing. Door de veranderde klantreis is het belangrijk om buiten deze zoekmachines ook zoekwoorden onderzoek te doen op platforms zoals Youtube, Instagram en TikTok.

Moet ik adverteren op TikTok of Instagram? Ontdek alle ins en outs in dit  whitepaper.

Hema heeft in haar case de verschillende platformen met elkaar vergeleken bij het doen van zoekwoorden onderzoek. Op deze manier werd content met ondersteunende video's gecreëerd die bijdroegen aan de vindbaarheid op alle platforms tegelijkertijd. Door op slimme wijze de social video's ook op de website van Hema te embedden, wisten ze binnen korte tijd organische topposities in zowel Google als TikTok te bereiken.

Rol van nieuwe technologieën in zoekmarketing.

Dit jaar stond Friends of Search in het teken van AI en nog meer AI. De integratie van AI binnen campagnes is al niet meer weg te denken. Specifiek wierpen Hedwich de Groot en Tetsuo Konno licht op hoe geavanceerde integratie van AI binnen Google Ads niet alleen de deur opent voor innovatieve advertising mogelijkheden zoals AI-gestuurde ad teksten, maar ook voor het optimaliseren van data-integratie. Deze ontwikkelingen, gecombineerd met Microsofts Copilot, die volgens James Murray het jaar 2023 markeerde als het moment waarop AI toegankelijk werd voor een breder publiek, belichten een toekomst waarin AI de kern vormt van digitale marketingstrategieën.

Omnichannel: breng online en offline data samen

Het verhaal van Intergamma over de integratie van online en offline data voor een echte omnichannel aanpak benadrukte hoe essentieel first-party data is om het ware potentieel van AI te ontsluiten. Dit werd verder onderstreept door Martin Röttgerding's inzichten over het structureren van zoek advertentiecampagnes op een AI-bestendige manier, inclusief het bundelen van advertentiegroepen en het gebruik van ad customizers voor meer gepersonaliseerde en relevante advertenties.

Bovendien werd het belang van een holistische benadering van PPC-campagnes benadrukt, waarbij de oude scheidslijnen tussen merk marketing en performance marketing werden  doorbroken in het voordeel van een geïntegreerde strategie die het beste van beide werelden omarmt. De kernboodschap is duidelijk: met de inzet van AI kunnen marketeers conventionele routines doorbreken en zich focussen op strategische en creatieve inspanningen, op weg naar een toekomst waarin AI niet slechts een tool is, maar een fundamenteel onderdeel van succesvolle zoekmarketing.

Praktische toepassingen en best practices.

Tijdens een presentatie van Coolblue leerden we dat Coolblue al lang geleden begon met het maken van content die aan deze richtlijnen voldoet.

Zo gebruikt Coolblue al jaren eigen experts in haar content, wat bijdraagt aan het tonen van 'Experience' en 'Expertise', twee van de vier E-E-A-T-pijlers. Ook leerden we dat Coolblue oorspronkelijk begonnen is met meer dan honderd verschillende labels, met ieder een eigen domein. Door het migreren van al deze domeinen naar één domein, met het behoud van kwaliteit en eigen experts, wist Coolblue een serieuze stap te maken in haar online autoriteit. 

E-E-A-T: geen nieuwe trend

Uit de jarenlange marketinginspanningen van Coolblue kunnen we vooral concluderen dat E-E-A-T geen nieuwe trend is. De richtlijnen vanuit Google mogen dan wel nieuw zijn, maar klantgerichte content creëren is dat niet. Door te focussen op écht goede service voor jouw eindgebruikers zal een groot deel van Google haar content richtlijnen op natuurlijke wijze gevolgd worden. En door zichtbaar te zijn in de kanalen. De groei van Co-Pilot zorgt voor groeiend belang van Bing.

Het belang van 'Image SEO'.

Met goed vindbare images kunnen websites hun zichtbaarheid en organisch verkeer aanzienlijk vergroten. Roxana Stingu's presentatie over image SEO benadrukte het belang van afbeeldingen in Google Web Search en hoe technologische vooruitgang, zoals generatieve AI, de manier waarop afbeeldingen worden geïndexeerd en gerangschikt transformeert. Door de opkomst van generatieve AI, die het mogelijk maakt om afbeeldingen naar specifieke voorkeuren te creëren, ontstaan er nieuwe uitdagingen rondom auteursrechten. Dit roept steeds vaker de vraag op: "Wie bezit het copyright?"

Image SEO vereist een andere aanpak

Bij het optimaliseren van afbeeldingen voor SEO, is het cruciaal om te begrijpen dat de posities die de hoogste click-through rate (CTR) genereren in image search verschillen van die in traditionele zoekopdrachten. Anders dan bij standaard zoekresultaten, waarbij de eerste positie vaak de meeste kliks ontvangt, zijn het bij image search juist de posities 2, 3, en 8 die opvallen. Deze afbeeldingen vallen meer op omdat ze midden op de pagina gepositioneerd zijn. Dit inzicht suggereert dat de benadering van image-SEO een andere strategie vereist dan de traditionele SEO activiteiten.

Belangrijkste learnings van het event.

Van de verschuiving in zoekgedrag van consumenten, waarbij online speuren hand in hand gaat met offline aanschaffen, tot de opkomst van sociale mediakanalen als zoek platformen, waar echte gebruikerservaringen de toon zetten.

AI is meer dan een tool

AI is niet langer slechts een tool, maar vormt een integraal onderdeel van succesvolle digitale marketingstrategieën. Praktische toepassingen en best practices tonen aan dat een klantgerichte benadering en een focus op expertise en service de sleutel zijn tot organische groei en online autoriteit.

Bovendien wordt het belang van 'Image SEO' onderstreept, waarbij afbeeldingen een cruciale rol spelen in zoekresultaten en technologische vooruitgang nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Het optimaliseren van afbeeldingen voor SEO vereist een specifieke strategie, waarbij de traditionele benadering van zoekmachineoptimalisatie niet altijd van toepassing is.

Al met al heeft het 'Friends of Search' event ons een frisse blik gegeven op de evolutie van zoekmachinemarketing, waarbij innovatie, klantgerichtheid en de integratie van nieuwe technologieën centraal staan.

Verder met SEO.

Ben je geïnspireerd geraakt en wil jij aan de slag met je SEO? Ons team met specialisten staat klaar om je te begeleiden en je te helpen met jouw SEO. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

avatar

Nienke Wildeman

Als Online Marketing Consultant helpt Nienke klanten iedere dag verder op het gebied van advertising.

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Even verder praten kan geen kwaad.
Contact opnemen