Alles over SEA

Alles over Search Engine Advertising.

Adverteren in de zoekmachine zorgt voor naamsbekendheid en conversies. Lees hier alles over SEA.

Bereik meer met SEA.

Ontdek hier alles over adverteren op resultaten in zoekmachines zoals Google. Zet hier jouw volgende stap en wees aanwezig als je doelgroep naar jouw product of dienst op zoek is!

Optimaliseer je digitale kanalen.

En verleid je doelgroep tot een conversie. Ga verder met Performance Marketing!
Verder met Performance Marketing
De juiste termen

Wat is SEA?

Jouw product of dienst is dé oplossing voor het probleem van jouw (potentiële) klanten. Maar ook jouw product moet concurreren met andere, misschien vergelijkbare producten. En zo belandt jouw webshop op pagina drie, of lager, als je in Google zoekt op de productnaam. En niet direct bovenaan. Hoe concurreer je met grootmachten zoals Bol, Amazon of Coolblue in de zoekresultaten van Google? 

SEA staat voor Search Engine Advertising en is een vorm van digitale advertenties waarbij adverteerders betalen om hun advertenties te laten verschijnen in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google en Bing. Hierbij worden bepaalde zoekwoorden gekoppeld aan advertenties waardoor deze bovenaan in de zoekresultaten worden getoond. In plaats van te focussen op organische zoekresultaten betaal je voor een advertentie om een prominente plek te veroveren in de zoekresultaten. Deze advertenties worden meestal weergegeven boven en onder de organische zoekresultaten en worden vaak aangeduid als "gesponsorde resultaten" of "advertenties". Maar wat is SEA precies? En waarom zou je SEA inzetten?

Merkactivatie

Adverteerders klaar?

Bieden maar!

Betalen voor advertenties in zoekmachines betekent niet dat je gegarandeerd een plek bovenin de resultaten krijgt. Aanbieders kunnen via een biedingsysteem inzetten op woorden, doelgroepen of andere criteria. Naast de prijs wordt ook de relevantie meegenomen in de overweging of je wel of niet hoog in de zoekresultaten terecht komt. Dit houdt de zoekresultaten relevant voor gebruikers en wordt de doelgroep op de juiste manier bediend. 

Waarom zou je eigenlijk betalen voor het krijgen van websitebezoekers? Oftewel, waarom zou je SEA inzetten? Advertising op zoekresultaten is hierin erg effectief.

Bijna ieder bedrijf dat actief is met online marketing zet ook search engine advertising in. De reden hiervoor is dat een groot deel van het internetgebruik draait om zoekopdrachten. Iedere internetgebruiker zoekt dagelijks via een zoekmachine. Denk maar aan jezelf! Je zoekt bijvoorbeeld adresgegevens op. Of heb je tips nodig voor het koken van een gerecht? Dan zoek je het op! Benieuwd wat je volgende vakantiebestemming kan zijn? Je weet het 😉.

Kortom, zichtbaar zijn op dit medium is bijna noodzaak als je relevant wilt zijn.

Leer het van de meesters

SEA inzetten doe je zo!

SEA inzetten lastig? Dat valt wel mee. We helpen je graag op weg. 

Zoekmachine adverteren voor online vindbaarheid

SEA wordt vaak gebruikt door bedrijven om hun online zichtbaarheid te vergroten en meer verkeer naar hun website te leiden. Het stelt adverteerders in staat om te adverteren voor specifieke zoekwoorden die relevant zijn voor hun bedrijf en doelgroep. Door te bieden op deze woorden, kunnen adverteerders hun advertenties laten verschijnen voor mensen die op zoek zijn naar specifieke producten of diensten. Je kunt hiermee in één klap met je website bovenaan staan.

Search engine marketing

SEA kan ook worden ingezet om meer conversies te behalen, zoals het verkopen van producten of het verzamelen van leads. Adverteerders kunnen bijvoorbeeld een specifieke landingspagina maken voor hun advertenties waarop klanten kunnen converteren door het invullen van een formulier of het doen van een aankoop.

SEA is daarmee heel goed meetbaar. Adverteerders kunnen het succes van hun campagnes meten en bijsturen op basis van de resultaten die ze behalen. Dit stelt adverteerders in staat om hun budget effectiever te gebruiken en betere resultaten te behalen.

Betaalde resultaten

Vanaf het moment dat zoekmachines populair werden, kwam de vraag al hoe aanbieders hier inkomsten uit zouden kunnen halen. Zoeken op internet is voor de gebruiker natuurlijk gratis. Het kost Google of Bing echter wel geld om zoekalgoritmen te ontwikkelen en de servers in de lucht te houden. Als antwoord hierop kwam Google in 2000 met hun programma AdWords. Via dit programma werd het mogelijk om te betalen voor een hogere positie in de zoekresultaten. In het begin waren betaalde plaatsingen bijna niet te onderscheiden van de organische resultaten, alleen werd dit al snel weer aangepast. 

Optimalisatie en kwaliteitsscore

Om succesvol te zijn in SEA, is het niet alleen belangrijk om te bieden op relevante zoekwoorden, maar ook om je advertenties en bestemmingspagina's te optimaliseren voor een goede kwaliteitsscore. Google, bijvoorbeeld, beoordeelt de relevantie van je advertenties en bestemmingspagina's ten opzichte van de zoekwoorden waarvoor je adverteert.

Een hogere kwaliteitsscore kan leiden tot lagere kosten per klik (CPC) en een betere advertentiepositie. Adverteerders moeten daarom aandacht besteden aan het maken van relevante en boeiende advertentieteksten en zorgen dat de bestemmingspagina's naadloos aansluiten bij de zoekintentie van de gebruiker.

Advertentieformaten en extensies

Naast tekstadvertenties bieden zoekmachines vaak verschillende advertentieformaten en extensies aan. Dit stelt adverteerders in staat om hun boodschap op diverse manieren te presenteren. Bijvoorbeeld, met behulp van afbeeldingsadvertenties, videoadvertenties, of zelfs uitgebreide tekstadvertenties met sitelinkextensies. Deze diversiteit aan formaten en extensies biedt adverteerders de mogelijkheid om op creatieve wijze hun merk en producten te promoten en meer informatie te delen met potentiële klanten.

Advertentiebudget en biedstrategieën

Het beheer van het advertentiebudget en het kiezen van de juiste biedstrategieën zijn essentiële aspecten van een effectieve SEA-campagne. Adverteerders moeten beslissen hoeveel ze bereid zijn te betalen per klik en hoe ze hun budget willen verdelen over verschillende zoekwoorden en advertentiegroepen. Daarnaast kunnen ze gebruikmaken van biedstrategieën zoals handmatig bieden, geautomatiseerd bieden, of doel-CPA-biedingen om de prestaties van hun campagnes te optimaliseren. Het is belangrijk om regelmatig de resultaten te analyseren en aanpassingen te maken om het maximale uit het advertentiebudget te halen en de gewenste doelen te bereiken.

Transparantie en ethiek

Met de groei van SEA is ook de aandacht voor transparantie en ethiek toegenomen. Adverteerders moeten ervoor zorgen dat hun advertenties eerlijk en niet misleidend zijn. Het is belangrijk om de gedragsnormen en richtlijnen van zoekmachines te volgen om te voorkomen dat advertenties worden afgekeurd of dat er boetes worden opgelegd. Daarnaast moeten adverteerders transparant zijn over hoe ze gegevens van gebruikers verzamelen en gebruiken, in overeenstemming met de privacywetgeving zoals de GDPR. Een ethische en transparante benadering van SEA draagt bij aan het opbouwen van vertrouwen bij gebruikers en het behouden van een positieve online reputatie.

SEA combineren met programmatic advertising

SEA en programmatic advertising vullen elkaar aan in de moderne digitale marketingstrategieën. Terwijl SEA adverteerders in staat stelt om gerichte advertenties weer te geven op zoekmachines zoals Google, richt programmatic advertising zich op geautomatiseerde inkoop van advertentieruimte op verschillende online platforms.

De samenhang tussen beide ligt in het vermogen om relevante en gepersonaliseerde advertenties aan de juiste doelgroep te leveren. Programmatic advertising maakt gebruik van gegevens en algoritmen om real-time biedingen te plaatsen voor advertentieruimte, waardoor adverteerders hun boodschap op het juiste moment aan de juiste persoon kunnen leveren.

Hierdoor ontstaat een naadloze en geoptimaliseerde manier om zichtbaarheid te vergroten en betrokkenheid te stimuleren. Adverteerders kunnen ook profiteren van het feit dat programmatic advertising zich uitstrekt tot verschillende media-indelingen, waaronder display, video en zelfs native advertising.

Het combineren van SEA en programmatic advertising in een gecoördineerde strategie stelt je in staat om de online aanwezigheid van jouw merk te versterken en je doelstellingen op het gebied van zichtbaarheid en conversies te bereiken op een efficiënte en effectieve manier.

Meer leren over programmatic advertising? Meld je aan voor het webinar

 

Video advertenties inzetten in SEA

Google Ads biedt de mogelijkheid om videoadvertenties te maken en weer te geven op het YouTube-platform, dat eigendom is van Google. Met videoadvertenties kun je je boodschap overbrengen via visuele en auditieve elementen, wat vooral effectief kan zijn om de aandacht van je doelgroep te trekken en je merk te promoten.

Om videoadvertenties in te zetten voor SEA, moet je een Google Ads-account hebben en een campagne maken met als doel het adverteren op YouTube. Je kunt kiezen uit verschillende advertentie-indelingen, zoals TrueView-instreamadvertenties, TrueView-discoveryadvertenties en bumperadvertenties, afhankelijk van je doelstellingen.

Het is belangrijk om je videoadvertenties te optimaliseren voor je doelgroep en ervoor te zorgen dat ze relevant en boeiend zijn. Daarnaast kun je targetingopties gebruiken om je videoadvertenties te tonen aan specifieke demografische groepen, interesses of zoekwoorden, zodat je de juiste mensen bereikt met je boodschap.

Videoadvertenties kunnen een krachtig instrument zijn binnen je SEA-strategie, vooral als je merk zich leent voor visuele presentatie of als je een verhaal wilt vertellen om de betrokkenheid van je doelgroep te vergroten.

Visuele advertenties inzetten

In een wereld waarin visuele content steeds populairder wordt, zijn beelden en video's krachtige manieren geworden om de aandacht van het publiek te trekken en boeiende advertenties te creëren. Visuele advertenties binnen SEA kunnen bestaan uit afbeeldingen, banners, carrousels en video's, afhankelijk van het platform en de doelstellingen van de adverteerder. Deze visuele elementen bieden adverteerders de mogelijkheid om hun producten of diensten op een aantrekkelijke manier te presenteren en de merkherkenning te vergroten.

Het is van vitaal belang dat visuele advertenties niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook relevant en goed geoptimaliseerd voor de doelgroep. Door visuele advertenties te integreren in je SEA-strategie is het mogelijk om een breder publiek bereiken en de betrokkenheid van gebruikers vergroten, wat uiteindelijk kan leiden tot een hogere conversie en meer succesvolle online campagnes.

Hogere conversies met shopping advertenties

Om conversies te maximaliseren en een optimale return on ad spend (ROAS) te realiseren, zijn shopping advertenties een krachtige tool binnen SEA. Shopping advertenties stellen adverteerders in staat om producten rechtstreeks weer te geven in de zoekresultaten van zoekmachines, samen met essentiële informatie zoals prijs, productnaam en afbeelding.

Deze visueel aantrekkelijke en informatieve advertenties trekken de aandacht van potentiële kopers en bieden hen direct toegang tot relevante producten. Adverteerders kunnen conversies maximaliseren door hun productfeed goed te optimaliseren, producten te categoriseren en relevante zoekwoorden te gebruiken.

Ook kunnen biedstrategieën zoals doel-ROAS-biedingen helpen om het advertentiebudget effectief te beheren en te zorgen voor een maximale ROAS. Shopping advertenties zijn een krachtig instrument om zowel online als offline conversies te stimuleren, wat leidt tot een betere algehele prestatie van SEA-campagnes. 

Van onderbuik naar onderbouwd

Een sterke SEA strategie.

Hoewel er andere zoekmachines zijn, is Google veruit de belangrijkste en daarom focussen we ons daar ook op. De Ads van Google (voorheen in te regelen met het advertentieprogramma van Google: Google AdWords) zijn op te delen in drie categorieën. Google Search Ads, Google Shopping Ads en Google Display Ads.

Verschillende soorten Google ads

 • Google Search Ads
  Search Ads zijn de tekstuele advertenties die je boven- en onderaan een Google zoekresultaten pagina ziet.
 • Google Shopping Ads
  Shopping Ads zijn advertenties van producten die je bovenaan de zoekresultaten kunt zien.
 • Google Display Ads
  Dit zijn banners die je ziet op andere websites, zoals nu.nl. Deze kunnen op verschillende plekken staan: boven, naast en middenin de websitecontent.

Google ads, of toch Bing?

Een Google Ads-campagne kan een krachtige manier zijn om online zichtbaarheid te vergroten. Maar, werkt Google Ads ook voor iedereen? Niet altijd. Het succes hangt af van diverse factoren, zoals de juiste zoekwoorden, goed geoptimaliseerde advertenties en een passende biedstrategie. Daarnaast is het interessant om te overwegen om naast Google Ads ook Microsoft Ads (voorheen Bing Ads) in overweging te nemen, omdat dit platform een andere doelgroep kan aanspreken. Voor wie graag visuele content wil promoten, zijn videoadvertenties binnen Google Ads een interessante optie. Deze advertenties kunnen getoond worden op YouTube en andere Google Display Network-partners, waardoor je een brede doelgroep kunt bereiken met aantrekkelijke videocontent. Het succes van een Google Ads-campagne hangt dus af van verschillende factoren en strategische keuzes.

Jouw boodschap op het juiste moment aan de juiste doelgroep

Digital advertising, en specifiek SEA, helpt je om jouw business doelstellingen te bereiken door je in staat te stellen jouw boodschap op het juiste moment aan de juiste doelgroep te communiceren. Het kan je helpen meer verkeer naar jouw website te genereren, je merkbekendheid te vergroten, meer conversies te behalen en je klantenbestand uit te breiden. Digital advertising stelt je ook in staat om je campagnes te meten en bij te sturen op basis van de resultaten die je behaalt. Hierdoor kan je jouw budget effectiever gebruiken en betere resultaten behalen.

SEA zet je dus altijd in met een bepaald doel. Over het algemeen kun je een SEA campagne opdelen in drie verschillende doelen, namelijk:

 • Conversie verhogen
  Het doel hier is om zoveel mogelijk conversies (directe verkopen, offertes of leads) binnen te halen tegenover een bepaald aantal kosten per conversie of een vast budget. 

 • Verkeer genereren
  Hierbij is het doel om zoveel mogelijk bezoekers op je website te krijgen. Je kan hier kiezen voor zoveel mogelijk clicks tegenover kosten per click of weer tegenover een vast budget. Belangrijk voor de kwaliteit van je verkeer is om je te richten op your target audience.

 • Naamsbekendheid vergroten
  De naam zegt het al, maar bij deze is het de bedoeling om meer bekendheid te krijgen voor je bedrijf of merk. Je wilt zoveel mogelijk advertenties tonen, waarbij je een vast budget kan bepalen. Dit doel wordt nog wel eens ondergesneeuwd door de twee doelen hierboven, maar is niet minder belangrijk. Want doordat jouw merk geladen wordt en herkenning, voorkeur en reputatie een grote rol gaan spelen, zal jouw (potentiële) klant sneller bij jou kopen. Meer weten over waarom je ook écht moet adverteren op upper-funnel content? Je leest het in dit blog.

In tegenstelling tot het adverteren in kranten, tijdschriften of via de radio is advertising via Google direct te meten. Zo kun je bekijken hoe vaak jouw advertentie wordt gezien, hoeveel clicks er zijn en hoeveel conversies dit heeft opgeleverd. Je ziet dus altijd precies de prestaties van je advertenties en aan de hand daarvan kun je goed bijsturen wanneer dat nodig is. 

Bereik je doelgroep

Voordat je met SEA start is het belangrijk om eerst het doel van je campagne bepalen. Nadat je helder in beeld hebt wie je doelgroep is en waarom je deze groep wilt bereiken, kun je starten met het maken van je SEA strategie.

Het Zien-Wensen-Denken-Doen-Ervaren Model

Deze doelen kun je opsplitsen in vier fases waarin je your target audience wilt bereiken: Zien, Wensen, Denken, Doen en Ervaren. Binnen elk van deze fases is het doel van je zoekmachine advertenties verschillend. 

Zien-fase

In deze fase leg je de focus op het bereiken van potentiële klanten. Je wilt dat je doelgroep bekend wordt met je merk, product of dienst. Er wordt vaak gedacht dat SEA niet de juiste manier is om in de Zien-fase aanwezig te zijn, maar niets is minder waar! Adverteer je op termen waar jouw product of dienst de oplossing voor is, dan ben je wel degelijk aanwezig in de Zien-fase. 

Wensen- en Denken-fase 

In de Wensen- en Denken-fase bereik je de doelgroep die de eerste fase al doorlopen heeft. Met andere woorden: deze doelgroep is bekend met je merk, product of dienst en is misschien ook al op je website geweest. In deze fase is het belangrijk om verbinding te leggen en opnieuw traffic naar je website te genereren. De Wensen- en Denken-fases zijn oriënterend, verwacht dus niet direct sales vanuit dit punt. Advertising in deze fases kun je doen op de volgende manieren:

 • Via klantenmatch
  Op basis van kenmerken van je websitebezoekers ga je potentiële klanten benaderen. Google gaat door middel van vergelijkbare kenmerken van je huidige klanten of websitebezoekers op zoek naar nieuwe potentiële klanten.

 • Remarketing op basis van websitebezoek
  Met remarketing (ook wel retargeting genoemd) maak je gebruik van alle bezoekers die in een x aantal dagen je website heeft bezocht. Zo probeer je deze websitebezoekers nogmaals te bereiken. Het gevaar hiervan is dat het niet altijd succesvol gaat zien, omdat ook mensen die niet vonden waar ze naar op zoek waren worden bereikt. Geconverteerde bezoekers uitsluiten is mogelijk ook handig om te doen, want deze wil je later in de vierde en laatste fase via een andere advertentie bereiken. 

 • Remarketing op specifiek websitebezoek
  Dit lijkt op de vorige strategie, alleen specifieker. Je probeert niet alle websitebezoekers te bereiken, maar een specifiek gedeelte van die bezoekers die bepaalde pagina's hebben bezocht. De kans is groot dat ze bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in hetgeen wat op de pagina staat. Hier pas je de advertentieteksten op aan.

Doen-fase

In de doen-fase is je potentiële klant klaar om over te gaan tot aankoop. De vraag is alleen of dat bij jouw bedrijf of bij een concurrent gebeurt. Het belangrijkste in deze fase is om zichtbaar en aanwezig te zijn. Door in te zetten op deze doelgroep vergroot je de kans op conversie. Advertising in de Doen-fase kun je doen aan de hand van twee strategieën: 

 1. Bezoekers die niet hebben geconverteerd
  Hier probeer je de bezoeker die iets heeft toegevoegd aan de winkelmand, maar uiteindelijk geen aankoop heeft gedaan terug te halen naar je website. Je richt de advertenties hier op iedereen die al in het winkelmandje van je website is geweest, maar nog niet de pagina van de orderbevestiging hebben bereikt.
 2. In-market voor search ads
  Bij deze strategie maak je doelgroeplijsten op basis van specifieke interesses. AdWords kan hier zoeken naar groepen mensen die bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in een vergelijkbaar product. De personen waarop je richt zijn al dichtbij het doen van een aankoop en kunnen dus relatief makkelijk worden overgehaald. 

Ervaren-fase

In deze fase heeft de klant al een aankoop bij je gedaan, gefeliciteerd! In deze fase wil je dat je klant een goede service ervaring heeft. Mocht er iets misgaan in de service of een klant ontevreden zijn, dan is het vaak lastig om toch een tevreden klant hieruit te halen. Deze groep bereik je nogmaals met:

 • Klantenmatch
  Je maakt gebruikt van e-mailadressen uit je huidige klantenbestand. Je zorgt ervoor dat enkel je klanten de advertentie, die gericht is op klantenservice, te zien krijgen. Op deze manier kun je voorkomen dat een minder tevreden klant bijvoorbeeld op een forum klaagt over de service. Deze proactieve houding kan ervoor zorgen dat de ervaring toch nog positief wordt voor de klant, doordat ze naar een pagina worden gestuurd die ze helpt om het probleem op te lossen.

Iedere fase behoeft een eigen strategie

In iedere fase is er een andere strategie nodig om je doelgroep te bereiken. Verschillende doelgroepen willen verschillende advertenties zien, gebaseerd op de fase waarin ze zich bevinden. Zorg er te allen tijde voor dat je de juiste tone of voice gebruikt en deze mensen via een pakkende call to action te bereiken. Denk bij het maken van je SEA strategie goed na over wat je doelen zijn en waarvoor je het doet. Werk samen met een sterk merkactivatie team om je uitingen aan te laten sluiten op je doelgroep. Alleen dan kun je het gewenste resultaat behalen.

Verder praten over SEA in combinatie met SEO?

We zorgen ervoor dat de zoekmachine aan het werk gaat!

Neem contact op
A of O?

De verschillen tussen SEA en SEO.

De betekenis van SEA is anders dan die van SEO. SEO staat voor Search Engine Optimization, ofwel zoekmachine optimalisatie. Hierbij worden websites zo effectief mogelijk ingericht om hoger te scoren in de organische zoekresultaten. Zo kan er bijvoorbeeld geoptimaliseerd worden op bepaalde zoekwoorden waar je op gevonden wil worden. Dit kan naast on-site optimalisatie ook off-site plaatsvinden, zoals het creëren van backlinks via andere domeinen. Hoewel bij SEO niet betaald hoeft te worden aan de aanbieder van de zoekmachine, kunnen er wel flinke marketingkosten mee gepaard gaan. Daarnaast is een hogere ranking niet gegarandeerd en kan het enige tijd duren voordat effecten zichtbaar zijn. Beide vormen hebben een andere waarde, maar wel de waarde in het omhoog komen in de zoekmachine.

De samenhang tussen SEO en SEA

Vaak wordt gezegd dat je op twee manieren met een bepaalde zoekterm hoog in de zoekresultaten terecht kunt komen. Discussieer niet over het inzetten van SEO of SEA om je online vindbaarheid te vergroten, kies ervoor om beide te gebruiken! Beide disciplines kunnen namelijk goed in samenhang met elkaar worden gebruikt. Daar zijn drie goede redenen voor:

1. Meer zichtbaarheid

De meeste logische reden voor het inzetten van beide disciplines is om de zichtbaarheid in de zoekresultaten te vergroten. Hierdoor kun je niet één, maar twee topposities verkrijgen in de zoekresultaten. Zowel betaald als met onbetaalde zoekresultaten.

Hoe meer ruimte je bezit in de zoekresultaten, hoe groter de share of voice van je organisatie is. Share of voice is het aandeel aan advertentieruimte dat je bezit tussen alle andere adverteerders. Als organisatie wil je dan ook een zo groot mogelijke share of voice hebben. De ervaring leert namelijk dat dit er weer voor zorgt dat een bezoeker sneller op je advertentie klikt. Kortom: het inzetten van SEA en SEO samen levert je meer clicks op.

2. Korte en lange termijn resultaat

Op gebied van time management vullen SEA en SEO elkaar goed aan. SEO staat, zoals eerder al gezegd, erom bekend dat het vrij tijdrovend is en gericht op de lange termijn. Uiteindelijk levert dit een sterke en duurzame positie op binnen de onbetaalde zoekresultaten.

Search engine advertising kan daarentegen dienen als een goede start voor je organisatie. Binnen een dag kun je met SEA al op een van de bovenste posities binnen de betaalde zoekresultaten staan voor de meest relevante zoektermen. Het vult elkaar dus goed aan, omdat search engine optimization op de langere termijn weer duurzame posities oplevert. Gebruik je alleen SEA, dan ben je dan erg afhankelijk van je advertentiebudget. Wanneer je wijzigingen aan moet brengen in je advertentiebudget kan dit direct zorgen voor vervelende gevolgen, zoals lagere posities en slechte vindbaarheid.

Een slimme tactiek is dus om goed in te zetten op SEA voor de korte termijn en op de achtergrond te blijven investeren in SEO om een hoge organische positie in de zoekresultaten te krijgen en verstevigen.

3. Sterke SEO leidt tot goedkopere SEA clicks

Kwaliteitsscore is binnen search engine advertising een belangrijk aspect. Deze bepaalt, samen met het budget, het maximaal aantal clicks en de Ad Rank. Een goede kwaliteitsscore leidt dus tot een vermindering van de kosten van clicks.

Een belangrijk onderdeel van de kwaliteitsscore is de ervaring van de gebruiker op je webpagina. Als je website technisch goed is en beschikt over relevante content zal dit onderdeel goed scoren binnen deze kwaliteitsscore. Een goed SEO plan heeft dus een positieve invloed op de prijzen van je click binnen de zoekmachine-advertenties.Zorg dus dat je website SEO-proof is en haal het maximale eruit voor een goede kwaliteitsscore. Zo breng je SEA en SEO goed samen en bespaar je in kosten op je advertenties.

Conclusie: doe aan zoekmachine marketing!

In praktijk zullen dus zowel SEA als SEO deel uitmaken van een volledige marketing campagne.

Meer weten over hoe je start met SEO? Ontdek het hier.
Launching Rocket
Je doet 't niet voor niets

De voordelen van SEA.

 • Direct resultaat

  In tegenstelling tot SEO zie je bij SEA direct resultaat, omdat je campagne direct online staat. Je bepaalt zelf of je een bepaalde advertentie aanhoudt of hem even op pauze zet. Na deze pauze is de advertentie weer direct zichtbaar.

 • Bepaal zelf de focus


  Je bepaalt met SEA zelf de focus; waar en hoe bereik je jouw doelgroep? Een groot voordeel, omdat je zo zeker bent dat je stappen in de juiste richting zet.

 • Makkelijk awareness creëren

  Waar het bij enkel SEO lastig is om snel en makkelijk awareness te creëren, gaat dat bij SEA een stuk makkelijker. Doordat je rechtstreeks aan Google betaalt, verzeker je een plekje in de betaalde zoekresultaten. Op deze manier kom je makkelijk in beeld bij je (potentiële) doelgroep.

 • Doelen zelf bepalen

  Met SEA bepaal je zelf je doelen, op welk zoekwoord je gevonden wilt worden en de kosten van je campagne. Veranderen je doelen of je advertentiebudget? Dit is makkelijk aan te passen.

 • Weinig kennis nodig

  Door de uitgebreide en duidelijke uitleg van Google heb je relatief snel een advertentie online staan. Je hebt hiervoor geen kennis van HTML of CSS nodig. SEA is daardoor erg gebruiksvriendelijk voor iedere gebruiker.

 • Hogere kans op een conversie

  Wanneer een website bezoeker via een ad op je website terecht komt is de kans groter dan hij/zij iets afneemt dan wanneer diegene via onbetaalde resultaten binnenkomt op jouw website.

Hoe heurt het eigenlijk?

De volgende stap in SEA.

Hoe start je een SEA campagne? En hoe zorg je dat je je gestelde doelen behaalt? Samen volgen we dit heldere stappenplan.

1. Doelen formuleren

We beginnen met het bepalen van doelstellingen om tot een ambitieuze en realistische stip aan de horizon te komen. Wat wil je bereiken met je campagne? Wil je meer verkeer naar je website leiden, je merkbekendheid vergroten, meer conversies behalen of iets anders?

2. Kanaalmix en inzet bepalen

Op basis van de doelstellingen bepalen we de kanalen en middelen die hier het beste een bijdrage aan kunnen leveren. Denk daarbij ook na over welke zoekwoorden je kiest om je campagnes op in te richten. Maak gebruik van hulpprogramma's om zoektermen te vinden die relevant zijn voor jouw bedrijf en die een hoog zoekvolume hebben.

3. Campagnes inrichten

We werken de campagnes uit en verwerken daarin de vooraf opgedane inzichten, zoals doelgroepen, tijd of geografie. De advertentietekst is het eerste wat potentiële klanten zien wanneer ze je advertentie zien. Zorg ervoor dat je advertentietekst de aandacht trekt en relevant is voor de zoekopdracht van de gebruiker. Vermeld ook de voordelen van jouw product of dienst.

4. Data verzamelen

Het bieden op zoekwoorden kan een uitdaging zijn, vooral als je op zoek bent naar zoekwoorden met een hoog zoekvolume. Zorg ervoor dat je jouw budget verstandig gebruikt en bied op zoekwoorden die de meeste waarde voor je bedrijf opleveren. Vanaf nu begint het leerproces, waarbij de campagneresultaten binnenkomen. Zo krijgen we inzicht in bijvoorbeeld zoekwoorden, doelgroepen en uitingen.

5. Optimaliseren

We passen de opgedane inzichten toe om de campagnes bij te sturen, zodat ze nog beter bijdragen aan het behalen van de doelstellingen. Dit is een continu proces, zolang de campagnes lopen.

Samen aan de slag

Search Engine Advertising bij DNZ.

De Nieuwe Zaak is expert op het gebied van Performance Marketing en SEA. We helpen je graag met het opzetten, toepassen en onderhouden van SEA voor jouw organisatie. 

Kies voor SEA bij De Nieuwe Zaak en krijg:

 • resultaatgerichte en datagedreven digitale campagnes;
 • SEA experts die het verschil maken op het gebied van advertising;
 • jarenlange ervaring, van startup tot enterprise projecten;
 • multidisciplinaire teams in Digitale Merkactivatie, Strategie, Leadgeneratie en E-Commerce die samen met het Performance Marketing team de beste resultaten weten te halen;
 • creatieve marketeers die weten hoe je doelgroepen in beweging krijgt.

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Ontdek hoe je met Performance Marketing je online kanalen optimaliseert.
Verder met Performance Marketing