Tim Steunenberg 24 mei 2024 10 minuten leestijd

Gebruikersdata: onmisbaar voor het optimaliseren van de snelheid van je website

Waarom zou je de pagespeed van je webshop optimaliseren?

Het optimaliseren van de pagespeed, oftewel de snelheid waarmee je webpagina's laden, is cruciaal voor elke webshop in iedere branche. Een snelle webshop zorgt voor een betere gebruikerservaring. Bezoekers worden ongeduldig als een pagina te langzaam laadt; studies tonen aan dat de kans dat bezoekers de site verlaten significant toeneemt als de laadtijd langer dan een paar seconden duurt.

Dit directe effect op de gebruikerservaring maakt pagespeed een belangrijke factor voor het succes van je online bedrijf.

Pagespeed heeft een directe invloed op de conversiepercentages van je webshop. Een snellere website biedt een soepelere ervaring voor de bezoeker, wat leidt tot meer tevredenheid en een grotere kans dat bezoekers daadwerkelijk overgaan tot een aankoop, of terugkomen.

Uit onderzoek blijkt dat een vertraging van slechts één seconde in de laadtijd kan leiden tot een daling met een percentage van 7% in conversie. Het optimaliseren van de laadsnelheid is dus niet alleen een kwestie van klanttevredenheid, maar ook van direct financieel belang. De moeite waard dus!

De invloed van pagespeed op SEO.

Pagespeed is ook een belangrijke factor voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Google en andere zoekmachines geven de voorkeur aan websites die snel laden. Een snelle webshop heeft een betere kans om hoger te scoren in de zoekresultaten, wat leidt tot meer organisch verkeer en potentieel hogere inkomsten.

SEO gaat niet alleen over het gebruik van de juiste keywords, maar ook over de technische optimalisatie van je website, waarvan de laadsnelheid een belangrijk onderdeel is.

Aan de hand van welke metrics kun je pagespeed optimaliseren?

Om de pagespeed van je webshop te optimaliseren, zijn een aantal core web vitals relevant:

 • LCP (Largest Contentful Paint)
  Dit meet hoe lang het duurt voordat het grootste content element in het zicht van de gebruiker is geladen. Een goede LCP-waarde zorgt ervoor dat de gebruiker snel de belangrijkste content ziet, wat bijdraagt aan een positieve eerste indruk van de snelheid van de site.

 • CLS (Cumulative Layout Shift)
  CLS meet de stabiliteit van de pagina als deze laadt. Het geeft aan hoe vaak gebruikers te maken krijgen met onverwachte layout verschuivingen. Een lage CLS zorgt voor een soepelere en minder frustrerende ervaring.

 • INP (Interaction to Next Paint)
  Deze metric meet de tijd tussen een gebruikersinteractie, zoals een klik of toetsaanslag, en de visuele reactie van de browser. Snelle responsiviteit is essentieel voor een goede gebruikerservaring. Check ook dit blog over hoe je optimaliseert voor INP.

 • FID (First Input Delay)
  FID meet de tijd tussen de eerste interactie van een gebruiker en het moment waarop de browser die interactie kan verwerken. Een lage FID betekent dat de site snel reageert op invoer van gebruikers.

 • FCP (First Contentful Paint)
  FCP meet hoe lang het duurt voordat de browser de eerste content van de pagina begint te tonen. Dit is een vroege indicator van hoe snel een pagina begint te laden.

 • TTFB (Time to First Byte)
  Deze metric meet de tijd die het duurt voordat de eerste byte van de server wordt ontvangen na een verzoek. Een lage TTFB duidt op een snelle serverrespons, wat cruciaal is voor een snelle laadtijd.

Het verschil tussen labdata en echte gebruikersdata.

Het verschil tussen labdata en echte gebruikersdata is onmisbaar voor het begrijpen van de werkelijke performance van een website. Labdata zijn gegevens die worden verzameld in een gecontroleerde omgeving met vooraf gedefinieerde apparaat- en netwerkinstellingen. Dit biedt consistente en reproduceerbare resultaten, die nuttig zijn voor het debuggen van problemen en het uitvoeren van prestatietests tijdens de ontwikkelingsfase.

Maar, echte gebruikersdata reflecteren de daadwerkelijke ervaringen van gebruikers onder diverse en realistische omstandigheden, wat kan variëren qua apparaattype, verbindingssnelheid en andere omgevingsfactoren.

De voor- en nadelen van veelgebruikte pagespeed tools.

Er zijn veel pagespeed tools in de markt. Maar, welke werkt nu het beste voor jouw organisatie? We lopen de belangrijkste tools langs. 

Pagespeed Insights (Lighthouse)

Pagespeed Insights en tools zoals PageSpeed en Lighthouse bieden inzicht in labdata. Deze tools analyseren een webpagina in een gecontroleerde omgeving om technische aanbevelingen te doen voor het verbeteren van de snelheid.

Ze zijn waardevol voor het identificeren van technische knelpunten, zoals niet-geoptimaliseerde afbeeldingen, scripts die render-blocking kunnen zijn, en andere factoren die de laadtijd beïnvloeden.

Ze vertellen echter niet hoe echte gebruikers de pagina ervaren onder verschillende netwerk- en hardwarecondities. De lighthouse score reflecteert dus niet of je goed scoort op core web vitals.

Google Search Console

Google Search Console biedt wel echte gebruikersdata via rapporten zoals de Core Web Vitals-rapportage. Deze data worden verzameld van gebruikers die je site bezoeken en geven een beeld van hoe de site presteert in het 'wild'.

Hoewel dit erg waardevolle inzichten biedt over de prestatie in real-world scenario's, biedt het helaas weinig technische details over de oorzaak van de prestatieproblemen.

CrUX dashboards

De Chrome User Experience Report (CrUX) dashboards bieden eveneens echte gebruikersdata. Ze gebruiken gegevens verzameld van echte Chrome-gebruikers die websites bezoeken en leveren daarmee een rijke set aan gebruikerservaringsstatistieken.

Net als bij Google Search Console, geven deze dashboards echter geen gedetailleerde technische inzichten over waar precies de prestatieproblemen liggen.

Real User Monitoring tools

Real User Monitoring (RUM) tools gaan een stap verder door niet alleen echte gebruikersdata te verzamelen, maar ook gedetailleerde technische inzichten te bieden over waar problemen zich voordoen.

Deze tools verzamelen data van echte gebruikersinteracties en analyseren deze om precies aan te geven welke aspecten van de webshop verbetering nodig hebben. Denk hierbij aan netwerk verzoeken tot JavaScript-uitvoering.

Aan de slag met Real User Monitoring.

Real User Monitoring (RUM) is een onmisbare tool voor het continu verbeteren en waarborgen van de prestaties van je webshop. Met de volgende stappen breng je jouw pagespeed naar een hoger niveau:

Stap 1. Valideren

Het is belangrijk om consistent de prestatie trends van je webshop te monitoren, vooral na elke release of update. Updates kunnen variëren van kleine bugfixes tot grote wijzigingen in de functionaliteit of het ontwerp. Analyseer deze veranderingen, ze kunnen onverwachte invloeden hebben op hoe snel en efficiënt je webshop laadt en functioneert.

Regelmatige validatie helpt om de impact van deze wijzigingen op de gebruikerservaring en de algehele website prestaties te begrijpen. Het identificeren van patronen in prestatiedata na updates kan leiden tot snellere probleemoplossing en betere besluitvorming voor toekomstige ontwikkelingen

Stap 2. Optimaliseren

Effectief gebruik van Real User Monitoring biedt de mogelijkheid om problemen niet alleen te identificeren, maar ze ook visueel te maken. Dit is vooral nuttig wanneer teams werken aan complexe problemen of problemen die onder bepaalde omstandigheden voorkomen. Door problemen visueel en begrijpelijk te maken, kunnen ontwikkelteams snel de noodzakelijke aanpassingen lokaliseren en implementeren.

Dit bespaart kostbare ontwikkeltijd en minimaliseert de downtime voor gebruikers. Bovendien, door snelle en efficiënte optimalisatie, verbetert de algemene gebruikerservaring, wat leidt tot hogere tevredenheid en potentieel meer omzet.

Stap 3. Controleren

Met de introductie van third party javascript en/of code wijzigingen in je webshop, bestaat er altijd het risico dat deze aanpassingen negatief uitpakken voor je pagespeed en de Core Web Vitals. Dit kan variëren van langere laadtijden tot een minder stabiele gebruikersinterface. Het is daarom van cruciaal belang om een systeem van continue monitoring in te stellen.

Deze monitoring helpt om de prestaties van je webshop consistent te beoordelen en waarborgt de kwaliteit van de gebruikerservaring. Het garandeert dat eventuele negatieve effecten snel worden gedetecteerd en gecorrigeerd, en ondersteunt de stabiliteit en betrouwbaarheid van je online platform.

Pagespeed optimaliseren met RUMvision en De Nieuwe Zaak.

De Nieuwe Zaak is partner van RUMvision. We helpen onze eigen e-commerce klanten met het optimaliseren van hun platform, maar ook het meten en optimaliseren van platformen van derden is mogelijk.

Wil je jouw pagespeed uitdagingen aanpakken en weer controle krijgen? Neem contact met ons op. We denken graag met je mee om de pagespeed van je platform te optimaliseren en je prestaties naar een hoger niveau te tillen.

avatar

Tim Steunenberg

Als SEO expert weet Tim alles van zoekmachine optimalisatie.

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Even verder praten kan geen kwaad.
Contact opnemen