Frank Beke 30 maart 2023 5 minuten leestijd

Marketplaces: veel meer dan alleen Bol.com en Amazon

Wanneer iemand over marketplaces begint, worden er gelijk twee grote spelers benoemd: Bol.com en Amazon. En terecht! Bol.com is dan ook de meest bekende B2C marketplace in Nederland is en Amazon wereldwijd. Er wordt alleen vaak vergeten dat er ook andere marketplaces zijn. In dit artikel bespreken we een aantal branches met de grootste marketplaces.
Ontdek in dit whitepaper of je wel of niet aanwezig moet zijn op een marketplace.

DIY & Tuin marketplaces.

Er is een ruim aanbod aan offline bouwmarkten, zowel grote ketens als lokale winkels. Maar, online zijn er ook een aantal grote spelers. Praxis is in Nederland de grootste marktplaats op het gebied van DIY en Tuin. Leen Bakker is een grote Home & Living marketplace, maar heeft ook productcategorieën voor de tuin. Op buitenlandse markten zijn er meer soortgelijke marketplaces zoals ManoMano, de Franse DIY marketplace die aanwezig is in 5 landen: Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en de UK.

Elektronica marketplaces.

Verkoop je producten op het gebied van techniek, huishoudelijke apparatuur, beeld en geluid? Platforms als Blokker en Conrad zijn hiervoor geschikt. In Duitsland, Oostenrijk en Spanje heeft MediaMarkt al marketplaces ingezet. Op dit moment is MediaMarkt ook bezig met het ontwikkelen van het platform voor de Nederlandse markt. Wees er dus snel bij wanneer het platform live gaat!

Fashion marketplaces.

Er zijn veel grote spelers die geschikt zijn voor modeartikelen voor dames, heren en kinderen. Denk aan Zalando, Otto, About You, Kleertjes.com, LaRedoute en Miinto. Zalando heeft onlangs wel aangekondigd geen nieuwe verkopers meer aan te sluiten. Maar wees gerust, andere marketplaces bieden net zo veel potentie en zijn ook makkelijk te onboarden met een integrator. Kijk ook naar buitenlandse marketplaces, deze bieden ook veel kansen om je bedrijf en omzet te laten groeien.

Home & Living marketplaces.

Misschien is dit type marketplaces de meest complexe om mee te werken. Dit komt door de beschikbaarheid van het assortiment en de grote afmetingen van producten. Home & Living marketplaces bieden niet alleen woonaccessoires, maar ook grote meubels als buffetkasten en banken. In Nederland is Leen Bakker de grootste marketplace voor Home & Living met 4 miljoen bezoekers per maand. Wel is dit een gesloten marketplace, wat inhoudt dat Leen Bakker bepaalt wie wel en wie niet op het platform mag verkopen. Naast Leen Bakker zijn ook fonQ en Home24 grootte platforms. In Duitsland bieden Wayfair en Home24 met meer dan 5 miljoenen bezoekers per maand ook veel potentie.

Sport & Outdoor marketplaces.

In deze sector zijn er veel resellers van grote merken zoals Adidas, Caperlan of Hummel, maar ook merkeigenaren van grote merken die rechtstreeks aan de marketplace verkopen. Denk aan alle producten die je nodig hebt voor het sporten, kamperen en andere buitenactiviteiten als backpacken, hengel-, jacht en wintersporten. In Europa is Decathlon met een ruim aanbod productcategorieën en hoog aantal bezoekers de grootste marketplace op dat gebied. Decathlon heeft 14 miljoen bezoekers op het Franse platform, bijna 9 miljoen bezoekers op haar Spaanse marktplaatsen en bijna 4 miljoen bezoekers op de Nederlandse marktplaats. Daarnaast is Obelink de grootste specialist op het gebied van kamperen, caravans en outdoor in Duitsland en Nederland met meer dan 900 duizend bezoekers op het Duitse platform en 500 duizend bezoekers op de Nederlandse marktplaats. Alltricks is ook een marketplace op het gebied van fietsen, running en outdoor beschikbaar in Duitsland, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje.

Ontdek welke marketplace voor jouw organisatie geschikt is.

Jouw producten aanbieden op een niche marketplace en een generieke marketplace versterkt jouw positie digitaal. Afhankelijk van de categorie waarin jouw producten zich bevinden, kunnen deze ook goed converteren op een generieke marketplace. Op die manier 
bereik je verschillende type klanten.

Benieuwd hoe jij marketplaces slim inzet? Onze marketplace experts helpen je graag met de selectie en implementatie van de marketplace(s) die het beste bij jouw bedrijfsstrategie en producten passen. Neem vrijblijvend contact met ons op om te sparren over jouw marketplace strategie. 

Neem contact op

avatar

Frank Beke

Als Digital Marketing Strateeg helpt Frank onze klanten iedere dag een stap verder in hun digitale volwassenheid.

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Even verder praten kan geen kwaad.
Contact opnemen