Steven de Bruin 6 november 2023 10 minuten leestijd

Vacatures vullen? Zet advertising in!

Jij hebt openstaande vacatures, maar de ideale kandidaten nog niet gevonden. In deze krappe arbeidsmarkt is dit een behoorlijke drempel voor organisaties die de volgende stap willen zetten.

Het sollicitatieproces begint online, waardoor het belangrijk is voor jouw organisatie om goed zichtbaar te zijn met je openstaande vacatures. Een goede recruitment advertentie is dus belangrijk! Maar, hoe valt jouw vacaturepagina op in de zee van andere organisaties? Hoe bind je nieuwe, potentiële medewerkers online aan jouw bedrijf, zodat ze solliciteren en jij binnen no-time de ideale kandidaat hebt gevonden? Recruitment marketing is hiervoor een goede oplossing. De combinatie van sterke employer branding met het adverteren van jouw vacatures zorgt voor meer en relevante sollicitanten. Hoe je dat doet? Dat ontdek je in dit blog.

Waarom met vacatures adverteren? 

Goed, wat is de toegevoegde waarde van advertising in je recruitment marketing strategie? Online advertising draagt bij aan het vergroten van het bereik van je vacatures, wat ervoor zorgt dat je meer potentieel talent naar jouw vacaturepagina stuurt.

Gerichte targeting

Digitaal adverteren geeft je de mogelijkheid om gericht te targeten. Dit zorgt voor een betere afbakening van geschikte kandidaten, omdat je advertenties in dit geval alleen worden getoond aan specifieke doelgroepen die voldoen aan de gewenste criteria. Denk hierbij aan targeting op basis van demografische gegevens, interesses, locaties en het online gedrag van je doelgroep. Hiermee verhoog je de kans op respons van de juiste kandidaten die voldoen aan het ideale profiel. 

Werk aan je employer branding

Met recruitment marketing werk je aan jouw employer brand, omdat dit de gelegenheid biedt om potentiële kandidaten kennis te laten maken met je merk en de voordelen van het werken bij je organisatie. Hiermee presenteer je jezelf als een aantrekkelijke werkgever en verhoog je de efficiëntie van het wervingsproces.

Een ander waardevol aspect zijn de meetbare resultaten. Met behulp van Google Analytics en tracking tools verzamel je gedetailleerde gegevens over de prestaties van je advertenties. Hiermee breng je de effectiviteit van je vacatures in kaart. Dit stelt je in staat om de prestaties van verschillende vacatures met elkaar te vergelijken en mogelijke optimalisaties door te voeren.   

Goed, adverteren is een belangrijk onderdeel in recruitment marketing. Hoe zet je dit het beste in? En op welke kanalen? Komt 'ie!

Social advertising inzetten voor je vacatures. 

Het adverteren van jouw openstaande vacatures op social media is een goede manier om in een interactieve omgeving zichtbaarheid te creëren. Social media kanalen zoals LinkedIn, Instagram, Facebook, TikTok en Snapchat bieden de mogelijkheid om op een creatieve manier kandidaten voor je vacatures te werven. Hiermee vergroot je het bereik en de betrokkenheid waardoor er uiteindelijk meer talent solliciteert.

Let wel op: Wanneer je social advertising gaat inzetten voor je vacatures is het wettelijk verplicht om duidelijk te communiceren dat je een vacature adverteert en op zoek bent naar kandidaten voor een specifieke functie. 

Daarnaast is social media ook geschikt om een goede relatie met je potentiële kandidaten op te bouwen en ze mee te nemen in een dag als werknemer van je bedrijf. Hiermee zorg je voor een emotionele connectie tussen je droomkandidaat en je organisatie waardoor er meer kandidaten solliciteren. Hierbij is het dus je missie om een goed verhaal te vertellen. Een goede manier om dit te doen is met user generated content. Hiermee geef je potentiële kandidaten een inkijk vanuit je bedrijf door bijvoorbeeld een andere werknemer je organisatie te laten promoten. 

Zo zet je social media effectief in voor recruitment marketing.

Laat je organisatie op een creatieve en visuele manier zien met TikTok.

Zoek je medewerkers uit een iets jongere doelgroep? Dan biedt TikTok verschillende mogelijkheden om potentiële werknemers op een creatieve manier een inkijk te geven bij je organisatie. Daarnaast zorgt de ‘Voor jou’ pagina ervoor dat je niet per sé een groot aantal volgers nodig hebt voor een groot bereik.

De focus van TikTok op korte video's met creatieve en visuele elementen zorgt ervoor dat je je employer branding op een slimme manier versterkt.

Wat belangrijk om te weten is dat op TikTok het nog niet mogelijk is om te targeten op een specifieke regio. Heel Nederland targeten kan natuurlijk wel, hier staat tegenover dat de veilingprijzen relatief goedkoop zijn op een snelgroeiend kanaal. Dit biedt mogelijkheden om met relatief weinig budget veel traffic naar je nieuwe vacatures te genereren.

Benieuwd hoe je TikTok inzet voor recruitment marketing? Check dan dit blog!

Jongeren bereiken via Snapchat

Snapchat, een platform dat voornamelijk populair is onder jongeren, biedt unieke kansen voor het werven van jong personeel. Door te adverteren op Snapchat bereik je direct een jongere doelgroep, een segment dat vaak lastig te bereiken is via traditionele media.

Deze jongeren zijn actief, betrokken en staan open voor nieuwe trends en merken. Bovendien biedt Snapchat de mogelijkheid om advertenties specifiek te targeten per provincie. Dit maakt het voor mogelijk om regionaal te adverteren, waardoor campagnes efficiënt en effectief kunnen worden ingezet. Kortom, Snapchat is een krachtig medium voor bedrijven die hun zichtbaarheid onder jongeren willen vergroten en hun boodschap regionaal willen versterken.

Ontdek hoe we voor 247TailorSteel een wervingscsampagne via Snapchat en TikTok realiseerden.

Gerichte targeting op Instagram en Facebook.

Instagram en Facebook hebben samen wereldwijd meer dan 3 miljard actieve gebruikers en trekken dus een breed publiek aan. Net als op TikTok zijn er veel mogelijkheden om je boodschap te visualiseren. Dit maakt het mogelijk om aantrekkelijke vacature advertenties te creëren die de aandacht van potentiële werknemers trekken door een verhaal te vertellen over je organisatie.

Zo is het bij carrousel ads bijvoorbeeld mogelijk om tot 10 verschillende visuals te gebruiken die de boodschap van zo creatief mogelijk overbrengen. Daarnaast bieden story ads de  mogelijkheid om een tag aan je Story toe te voegen die doorverwijst naar je vacatures.

Op Meta zijn er veel targetingopties. Zo maken Instagram en Facebook bijvoorbeeld gebruik van custom audiences en lookalike audiences. Custom audiences maken het mogelijk om te targeten op basis van gegevens die je al hebt verzameld en bij Lookalike audiences spreek je een nieuwe doelgroep aan die zorgt voor vergelijking met je custom audiences. 

Professionals bereiken via LinkedIn.

LinkedIn is natuurlijk ideaal voor het bereiken de zakelijke markt. Daarnaast heeft LinkedIn specifieke targetingopties. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te targeten op basis van de interactie die je doelgroep met je advertentie is aangegaan.

LinkedIn biedt ook dle mogelijkheid om single job ad campagnes op te zetten, zodat je de perfecte kandidaat voor je vacature kunt vinden. Hiermee breng je jouw vacature onder de aandacht bij de juiste doelgroep op het juiste moment. 

Ontdek onze best practices rondom LinkedIn advertising.

Branding- en traffic campagnes 

Branding- en traffic campagnes spelen beide een belangrijke rol het optimaliseren van je job advertenties. Branding is gericht op het vergroten van de naamsbekendheid en het opbouwen van een positief imago van je bedrijf. Zo wek je de interesse van potentiële werknemers door te focussen op jouw unieke bedrijfscultuur. Want vergeet niet, dat is een belangrijke reden waarom nieuwe medewerkers zich aan jouw organisatie binden.

Traffic campagnes stimuleren conversies door gericht verkeer te genereren naar je website of specifieke landingspagina’s. Door branding te combineren met je traffic bouw je een sterke merkidentiteit op met uiteindelijk een beter resultaat als gevolg.

Daarnaast is het van belang om goed zichtbaar te zijnop platformen als Indeed. Deze platformen hebben een groot bereik waaronder werkzoekenden die actief op zoek zijn naar vacatures. Bovendien bieden deze platformen targeting opties op basis van onder andere functietitel, branche en ervaringsniveau. Het kan een slimme optie zijn om met dit soort platforms te gaan samenwerken.

Hulp nodig met recruitment marketing?

Wij helpen je graag! Wil je het maximale uit je vacatures halen? Of wil je meer weten over de manier waarop je vacature advertising inzet, potentiële medewerkers kunt overtuigen of hoe je een sterke campagne opzet? Neem dan direct contact met ons op. 
Neem contact op

avatar

Steven de Bruin

Steven is als Online Marketeer dagelijks bezig met het behalen van de online performance doelstellingen van onze klanten.

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Even verder praten kan geen kwaad.
Contact opnemen