Frank Beke 23 februari 2023 7 minuten leestijd

Welke marketplace is geschikt voor jouw bedrijf?

Marketplaces blijven in een buitengewoon tempo groeien en leiden de wereld op het gebied van online winkelen. Ze zijn immens populair en zijn er in alle soorten en maten. Dat biedt mooie kansen voor jouw organisatie! Maar, welke marketplace is geschikt voor jouw bedrijf?

Ontdek in dit whitepaper of je nu wel (of niet) aanwezig moet zijn op een  marketplace.

1. Marktplaats.nl

Met ruim 8 miljoen unieke bezoekers en zo’n 350.000 nieuwe advertenties per dag is Marktplaats één van de grootste marketplaces van Nederland. Dagelijks zoeken mensen op Marktplaats naar tweedehands artikelen. 

Ook vinden steeds meer ondernemers hun weg naar Marktplaats om hun producten en diensten aan te bieden. Je merkt wel dat nog veel consumenten bij Marktplaats de associatie hebben dat er alleen tweedehands producten worden verkocht. Daarom is het als bedrijf niet slim om volledig op Marktplaats in te zetten. Het is verstandiger om dit platform ‘erbij’ te gebruiken om meer verkoop en naamsbekendheid te genereren.

Voordeel verkopen via Marktplaats.nl

Het genereren van zichtbaarheid en naamsbekendheid werkt goed.

Nadeel verkopen via Marktplaats.nl

Veel consumenten hebben bij Marktplaats de associatie van tweedehands producten.

2. Bol.com

Bol.com is de grootste online marketplace van Nederland en België - en een baas op het gebied van marketing. Reclames, socials, noem het maar op. Zij weten de aandacht te trekken. Spreken iedere doelgroep aan. Doordat bol.com zo bekend is onder consumenten en hun vertrouwen heeft gewonnen, is dit een hele geschikte marketplace om jouw producten of diensten op te verkopen.

Het retourproces is op bol voor de klant goed ingericht. Klanten hoeven geen retourkosten te betalen en het retourproces is eenvoudig. Dit zorgt er wel voor dat er een relatief hoog retourpercentage voor verkooppartners is. Bol kiest ervoor om geen retourkosten in rekening te brengen. Dit is een groot voordeel voor consumenten: zo wordt er makkelijker een aankoop gedaan en perfect ingespeeld op een klantvriendelijke service. Dit is wel wat nadeliger als verkooppartner maar wel in het belang van jouw klant!

Voordeel van verkopen op bol.com

Doordat bol.com zo bekend is onder consumenten en het vertrouwen heeft gewonnen kan je hier op meeliften.

Nadeel van verkopen op bol.com

Relatief hoog retourpercentage voor verkooppartners.

3. Amazon

Amazon kan natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Dit enorme platform is sinds 2020 actief in Nederland. Amazon is een wereldwijde marktplaats en de grootste e-commerce speler ter wereld. Meeliften met een grote speler als Amazon biedt kansen en uitdagingen voor ondernemers. 

Amazon verkoopt zowel eigen producten als producten van andere aanbieders. Dankzij grote platforms zoals onder andere Amazon kan elke fabrikant of webwinkel direct aan de consument verkopen. Het maakt tussenhandelaren overbodig. Wie verkoopt via Amazon kan ook gemakkelijk verkopen in andere landen waar Amazon actief is. Dit is een groot voordeel. Uiteraard moet je als je hier op in wilt spelen, ervoor zorgen dat alle productinformatie in de gewenste taal beschikbaar is.

Dankzij de marketing en naamsbekendheid van deze marktplaats vinden klanten gemakkelijker jouw product. Op deze manier lift je mee op het succes en vertrouwen waar Amazon om bekend staat. Daarnaast leveren zij je ook gegevens en inzichten over jouw consumenten die via Amazon jouw producten aanschaffen. Gegevens zoals verkoopcijfers, aantal kliks, de concurrentie etc. Dit geeft veel inzichten en helpt je verder bij het bepalen van de juiste verkoopstrategie.

Eerder genoemd kun je dus ook verkopen in het buitenland, dit biedt veel kansen maar kan ook een nadeel zijn. Dit betekent namelijk dat er ook erg veel concurrentie is. Daarnaast heeft Amazon een streng beleid waar jij je als verkoper aan moet houden.

Voordeel van verkopen via Amazon

Kansen om te verkopen aan het buitenland. Dankzij de naamsbekendheid vinden consumenten je producten makkelijker.

Nadeel van verkopen via Amazon

Als je hierop wilt inspelen moet je ervoor zorgen dat alle productinformatie in de gewenste taal beschikbaar is. Daarnaast heeft Amazon een streng beleid waar jij je als verkoper aan moet houden.

4. Niche Marketplaces

Waarom niche marketplaces goed kunnen bestaan naast giganten zoals Marktplaats, bol.com en Amazon begint allemaal bij kennis van de markt. Wanneer je in een specifieke niche beweegt, weet je beter dan wie dan ook waar je klanten behoefte aan hebben. Daar pas je jouw organisatie op aan. 

De grote giganten die hierboven genoemd zijn richten zich voornamelijk op schaal en volume. Als niche marketplace kan je hier je voordeel uit halen. Kennis over specifieke producten en dienstverlening is een grote troef voor nichespelers. Voorbeelden van bekende nichespelers zijn FonQ, Home24 en About You.

Voordeel van verkopen op niche marktplaatsen

Hogere aankoopintentie doordat de consument specifiek zoekt naar een product- of dienstencategorie. 

Nadeel van verkopen op niche marktplaatsen

Minder naamsbekendheid vergeleken bol.com en Amazon.

5. Meer over niche marktplaatsen

FonQ

FonQ weet met ruim 70.000 producten binnen huis, tuin en keuken veel Nederlandse harten te veroveren. Ze hebben een assortiment dat gericht is op kwaliteit. FonQ wil de kwaliteit hoog houden, daarom hebben zij ervoor gekozen om de marktplaats alleen te openen voor geselecteerde merken. Op deze manier behouden zij de kwaliteit en de goede naam!

Home24

Home24 is een online marketplace voor meubels, tuinmeubelen en woonaccessoires. Samen met creatievelingen van over de hele wereld ontwikkelen zij eigentijdse design meubelen. Van ontwerper en art director tot inkoper, ze hebben allemaal hetzelfde doel: van jouw huis iets speciaals maken.

About You

Dat About You aantrekkelijk is voor grote en kleine fashion retailers, blijkt wel uit de cijfers van de afgelopen jaren. About You is een platform dat erg populair is, onder andere onder de jongeren. Het assortiment richt zich ook voornamelijk op deze doelgroep. 

About You heeft inmiddels meer dan 400.000 producten online doordat het assortiment uitgebreid is. Ze hebben hun fashion collectie aangevuld met tassen, schoenen en beautyproducten. Als verkoper op deze website betekent het dat je onderdeel bent van een one-stop shop waar de juiste doelgroep graag online kleding koopt. Is dit ook jouw branche en doelgroep? Dan is About You de perfecte marketplace voor jou!

Hulp nodig op het gebied van marketplaces?

Er zijn talloze mogelijkheden en verschillende soorten marketplaces. In iedere branche zijn marketplaces te vinden. Wil je meer weten over marketplaces? Of heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste marketplace?

Ontdek de mogelijkheden van marketplaces

avatar

Frank Beke

Als Digital Marketing Strateeg helpt Frank onze klanten iedere dag een stap verder in hun digitale volwassenheid.

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Even verder praten kan geen kwaad.
Contact opnemen