Frank Beke 4 mei 2023 9 minuten leestijd

Zo zorg je voor sterke marketplace marketing

Als merkeigenaar kan het zo zijn dat jouw producten terechtkomen op marketplaces, ondanks dat jij daar zelf geen producten op aanbiedt. Hoe dan? Hoogstwaarschijnlijk doordat de distributeurs ervoor hebben gekozen om marktplaatsen toe te voegen aan hun bedrijfsstrategie. Maar, ook voor merkeigenaren is het steeds belangrijker om te controleren waar en hoe producten verkocht worden. Benieuwd waarom? In dit blog leggen wij het aan je uit!

Ontdek in dit whitepaper over marketplaces of je wel of juist niet aanwezig moet zijn op een marketplace.

Marketplace marketing.

Laten we beginnen bij het begin. Wat is een marketplace en wat kun je ermee? Marketplace marketing is de kunst van het verkopen van jouw producten en diensten op grote online marktplaatsen zoals Bol.com en Amazon. Deze platforms hebben een enorm publiek van miljoenen gebruikers die dagelijks op zoek zijn naar producten van verschillende merken. Door slim gebruik te maken van de tools die deze grote marketplaces aanbieden, kun je jouw producten effectief adverteren en jouw merk naar een hoger niveau tillen. Het adverteren op deze platforms is dan ook een effectieve manier zijn om jouw merk te promoten, vooral als je net begint met verkopen. De enorme publieksaantallen die marketplaces hebben, maken het mogelijk om jouw merk aan een breed scala van potentiële klanten te presenteren. Kortom, als je jouw merk wilt laten groeien, is advertenties draaien op grote marketplaces als Bol.com en Amazon een slimme zet.

Verschillende online marketplaces.

Er zijn verschillende marketplaces waarop bedrijven hun product of dienst kunnen aanbieden, zoals Bol.com en Amazon. Elke marketplace heeft zijn eigen voordelen en kenmerken die van belang zijn voor bedrijven die zich willen inzetten om te groeien op deze platformen.

Bol.com is een zeer populaire marketplace in Nederland, met een groot bereik en een breed publiek. Bol biedt verschillende tools en functies om je aanbod te optimaliseren en te verbeteren. Amazon heeft daarentegen een internationaal publiek. Amazon is bekend om zijn uitstekende klantenservice en biedt verschillende opties voor het adverteren en promoten van producten.

Een marketplace als Blokker is iets minder bekend als marketplace, maar het is er zeker wel één! Het platform heeft een sterke focus op huis- en tuinartikelen. Bedrijven kunnen samenwerken met het platform om optimaal gebruik te maken van de beschikbare expertise en tools.

Benieuwd naar de belangrijste marketplaces voor jouw branche? Lees het in dit blog.

Het is van belang om de specifieke kenmerken en voordelen van elk platform te begrijpen en deze kennis te gebruiken om de juiste strategieën en inzet te bepalen.

Marketplace commerce strategie.

Het ontwikkelen van een sterke strategie voor marketplaces is van cruciaal belang om succesvol te zijn op deze platforms. Een goede strategie omvat verschillende aspecten. Denk hierbij aan zaken als het lanceren van nieuwe producten, het optimaliseren van marketplace marketing, het bepalen van je strategisch niveau en het monitoren van organische resultaten.

Een goede relatie met de marketplace is ook essentieel, omdat dit kan leiden tot meer bereik en betere mogelijkheden voor advertising campagnes. Een goede band met de marketplace kan ook helpen bij het verkrijgen van toegang tot nieuwe functies en tools om jouw merk te laten opvallen tussen de concurrentie.

Een goede e-commerce strategie op marketplaces vereist een grondige analyse van de concurrentie en hoeveel potentiële kopers je bereikt met de producten binnen jouw niche. Het is belangrijk om regelmatig de prestaties van jouw campagnes te monitoren en te analyseren, zodat je jouw strategie indien nodig kunt aanpassen.

Kortom, een goede e-commerce strategie voor marketplaces vereist een holistische aanpak waarin je alle aspecten van jouw merk en producten op een slimme manier weet te integreren.

Waarom je jouw merk moet beschermen op marketplaces.

Het is van belang dat de juiste informatie over het merk aanwezig is en ook up-to-date blijft. Denk aan de informatie over specificaties per product. Wanneer deze verkeerd staan op een digitale marktplaats, kan dit invloed hebben op jouw merkimago. Om dit te voorkomen is het belangrijk om zelf grip te houden op de inhoud en marktplaatsen in de gaten te houden. Waarom? Dat leggen we hieronder uit.

Consistentie in de uitstraling van je merk

Wanneer wederverkopers zelf producten listen op online marktplaatsen, heb je geen garantie dat het assortiment dezelfde uitstraling heeft binnen één of meerdere marktplaatsen. Denk aan titels die op verschillende manieren zijn opgebouwd, verschillende structuur in productbeschrijvingen, andere afbeeldingen, et cetera.

Er zijn marketplaces die de mogelijkheid bieden om een brand store aan te maken. Jouw merkidentiteit is dan makkelijker over te brengen, het assortiment is helder vertoond en gebruikers kunnen gemakkelijk navigeren door jouw aanbod. Om de waarde en het imago van je merk te behouden wil je ervoor zorgen dat consumenten jouw merk direct herkennen. Consistentie geeft rust, zorgt voor duidelijkheid en is prettig om naar te kijken. Dit zorgt voor een positieve klantervaring.

Invloed uitoefenen op de verkoop

Als leverancier verkoop je misschien zelf niet op deze online marketplaces. Wellicht is jouw doel dat distributeurs het assortiment blijven afnemen. Zie marketplaces dan als een samenwerking waar beide partijen hetzelfde doel hebben: meer verkopen. Wanneer de content van je aanbod correct is aangeleverd, kun je invloed uitoefenen op de vindbaarheid van jouw producten op de marketplaces en uiteindelijk de conversie verhogen. Voeg de relevante zoekwoorden en zoektermen toe waarop de consumenten zoeken om jouw producten te vinden.

Kortom, als merkeigenaar is het belangrijk jouw aanbod te blijven monitoren op online kanalen. Het bewaken en beschermen van het merk is zeer belangrijk. Houd grip op de content en blijf deze in de gaten houden en optimaliseren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door als merkeigenaar een account te openen op de marktplaats ondanks dat je zelf niet op de marketplace verkoopt. Door je merk te registreren zul je in staat zijn om een brand store aan te maken en de juiste uitstraling over te brengen.

Productlancering

Eén van de belangrijkste trends is de toenemende focus op nieuwe producten. Marketplaces willen zich onderscheiden van concurrenten door meer variatie en exclusiviteit aan te bieden. Dit biedt kansen als je onderscheidend wil zijn ten opzichte van je concurrentie. Richt je dan op het opzetten van een sterk merk en het optimaliseren van je productaanbod.

Het is van groot belang voor aanbieders om de juiste strategie te hanteren voor hun prijsbeleid en branding. Dit zodat je producten goed gevonden worden en je optimaal profiteert van het van marketplaces. Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het gebied van optimalisatie van listings en de nieuwste marketingtools die worden aangeboden door de verschillende marketplaces.

Voor aanbieders als jij bieden marketplaces dus volop kansen om te groeien en je producten aan een breed publiek aan te bieden.

Starten met marketplace marketing

Wil je profiteren van het grote bereik en de voordelen van verkopen via marketplaces, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of ben je op zoek naar meer informatie over de verschillende marketplaces en hoe je deze het beste kunt benutten? De juiste marketplace marketing helpt je hierbij.

Onze marketplaces specialist staan voor je klaar om je te helpen bij jouw zoektocht naar de juiste marketplace om jouw producten op aan te bieden. We adviseren je graag over de verschillende mogelijkheden en strategieën om succesvol te zijn op de platformen.

Meer weten over marketplaces? Neem dan gerust contact op met onze marketplaces specialist. We helpen je graag verder om jouw doelen te bereiken en te genieten van de voordelen van verkopen via marketplaces!

Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact met ons op

avatar

Frank Beke

Als Digital Marketing Strateeg helpt Frank onze klanten iedere dag een stap verder in hun digitale volwassenheid.

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Even verder praten kan geen kwaad.
Contact opnemen