Lorena Voskamp 13 februari 2023 8 minuten leestijd

Converterende advertenties schrijven doe je zo

Adverteren is een essentieel onderdeel van online marketing. Het helpt je om te laten zien wat je als bedrijf te bieden hebt, wat je doelgroep van je kan verwachten en wat de volgende stap is die ze moeten nemen. Schrijf je effectieve advertenties, dan zorg je ervoor dat een bezoeker op jouw website terecht komt en mogelijk een conversie doet. De kunst is om veel te zeggen met weinig woorden. Hoe schrijf je nu converterende advertenties? Ontdek het in dit blog!

Wat is een goede advertentietekst?

Het antwoord op deze vraag is letterlijk: ‘een goede advertentietekst spreekt tot de verbeelding en resulteert meetbaar in het gewenste resultaat’. Met name de meetbaarheid weegt zwaar bij short copy advertentieteksten. In de praktijk sneuvelen gemiddeld drie van de vier advertentieteksten - en zelfs dat is nog optimistisch. De advertentietekst die het wél haalt, krijgt ook nog eens te maken met een zeer kritisch publiek. Een publiek dat door al het reclame geweld immuun is geworden voor overdreven beïnvloedende uitingen waar de slimme trucs vanaf druipen. Creativiteit is dus een vereiste.

Ontdek in dit whitepaper hoe je content maakt die aansluit bij jouw marketingdoelen.

Ga aan de slag met deze copywriting tips.

1. Begin met een krachtige kop

De kop van je advertentie is de eerste indruk die je maakt op je doelgroep. Hiermee trek je de aandacht en wek je interesse om verder te lezen. Gebruik actieve werkwoorden en verwerk emotie in je copy om je boodschap over te brengen. Bijvoorbeeld: "Verdubbel je omzet met onze geavanceerde marketingtools" in plaats van "Wij bieden marketingtools aan".

2. Maak gebruik van social proof

Mensen zijn geneigd om te doen wat anderen doen, dus het is een goed idee om social proof te gebruiken in je advertenties. Dit kan in de vorm zijn van quotes van tevreden klanten, cijfers over hoeveel mensen je product of dienst al hebben gebruikt, of het aantal awards dat je hebt gewonnen. Dit geeft vertrouwen aan potentiële klanten en laat zien dat je product of dienst de moeite waard is.

3. Maak duidelijk wat de volgende stap is

Nadat je de aandacht van je doelgroep hebt getrokken en hun interesse hebt gewekt, is het belangrijk om duidelijk te maken wat de volgende stap is die ze moeten nemen. Dit kan een aanbod zijn om je product of dienst te kopen, maar het kan ook zijn om zich aan te melden voor een nieuwsbrief of een demo aan te vragen. Zorg ervoor dat de call-to-action duidelijk is en makkelijk te volgen.

4. Gebruik de AIDA-formule voor jouw copywriting

De AIDA-formule is een klassiek model voor het schrijven van effectieve advertenties. Het staat voor Attention (aandacht), Interest (interesse), Desire (verlangen) en Action (actie). Benadruk de voordelen: In plaats van alleen te benadrukken wat het product is, richt je op wat het product voor de lezer kan doen. Het idee is om de aandacht van je doelgroep te trekken, hun interesse te wekken, een verlangen te creëren voor je product of dienst en hen uiteindelijk te overtuigen tot actie. Zorg ervoor dat je advertentie copy deze stappen volgt om de meeste impact te hebben.

Een voorbeeld van een advertentietekst geschreven volgens de AIDA-formule is:
 • Aandacht
  Op zoek naar een manier om jouw badkamer te renoveren zonder teveel geld uit te geven?
 • Interesse
  Onze nieuwe lijn van zelfklevende wandtegels biedt een eenvoudige en betaalbare oplossing. Deze tegels zijn eenvoudig aan te brengen en bieden snel resultaat.
 • Verlangen
  Stel je eens voor hoe jij je huis transformeert met deze wandtegels. Of het nu gaat om je keuken, badkamer of woonkamer, onze producten bieden een moderne en stijlvolle uitstraling.
 • Actie
  Bestel vandaag nog en ontdek hoe eenvoudig het is om in een huis te wonen dat helemaal naar jouw smaak is - met onze zelfklevende wandtegels.

5. Voeg visuele elementen toe

Visuele elementen kunnen ervoor zorgen dat je advertentie opvalt en het verhaal achter je product of dienst beter overbrengt. Denk aan:

 • Afbeeldingen 
  Gebruik heldere en relevante afbeeldingen of foto's om jouw product of dienst te verduidelijken en eventueel emotie op te wekken.
 • Video
  Video's zijn een krachtige manier om de aandacht van de lezer te trekken doordat er beweging in het beeld zit. In een videoboodschap verstrek je op een verhalende manier informatie over je product of dienst.
 • Infographics
  Infographics zijn een visueel aantrekkelijke manier om complexe informatie over jouw product of dienst op een overzichtelijke manier te presenteren.
 • Kleurgebruik
  Het juiste gebruik van kleur trekt de aandacht, roepen emoties en verstreken je boodschap.
 • Lettertypen en afbeeldingsstijlen
  Het juiste gebruik van lettertypen en afbeeldingsstijlen versterkt de professionaliteit en de betrouwbaarheid van jouw product of dienst.

Door het juiste gebruik van visuele elementen, trek je de aandacht, wek je de interesse en help je de lezer begrijpen wat jouw product of dienst inhoudt. Hierdoor vergroot je de kans op conversie. Probeer verschillende media te gebruiken om te zien wat het beste werkt voor jouw doelgroep.

6. Test verschillende varianten

Zorg ervoor dat je altijd helder hebt voor welke doelgroep (persona) je jouw advertentie tekst schrijft. Zijn er bepaalde onderwerpen of woorden waar je persona op aangaat? Gebruik deze dan! Het is vervolgens belangrijk om te testen welke advertenties het beste werken voor jouw doelgroep. Doe dit door verschillende varianten van je advertentie te maken en deze te vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het verschil tussen een advertentie met een emotionele kop en een advertentie met een informatieve kop, of het gebruik van verschillende afbeeldingen. Door te testen begrijp je beter wat werkt voor jouw doelgroep en blijf je jouw advertenties verbeteren.

7. Wees eerlijk en oprecht

Tenslotte is het belangrijk om als copywriter eerlijk en oprecht te zijn in je advertenties. Als je beloftes doet die je niet kunt waarmaken of als je misleidende informatie geeft, leidt dit tot ontevredenheid bij je klanten en kan dit zelfs leiden tot juridische problemen. Zorg ervoor dat je altijd eerlijk bent over wat je aanbiedt en wat de voordelen zijn van je product of dienst.

Controleer de tekst op inhoud en stijl.

Als je jouw advertentietekst (of meerdere concepten) geschreven hebt, controleer je deze zowel inhoudelijk als esthetisch. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Is de tekst helder?
 • Spreekt de kop tot de verbeelding, zit er herkenning in?
 • Is de kop positief geformuleerd? (Vermijd bij voorkeur woorden als ‘niet’, ‘on-’, ‘probleem’, ‘stop’, ‘nooit’, etc.)
 • Staan er overbodige bijvoeglijke naamwoorden in de tekst?
 • Welk gevoel straalt de tekst uit (bijvoorbeeld informeel, zakelijk, oplossend of trots)? En past dit gevoel bij het onderwerp?
 • Past de tone of voice van de kop bij de advertentie copy?

Schrijf jij advertenties die aansluiten bij je marketingdoelen?

Investeer in het maken en plaatsen van kwalitatieve en creatieve content. Zorg ervoor dat jouw advertentieteksten pakkend zijn en aansluiten bij de wensen en behoeftes van jouw doelgroep. Wil je meer weten over hoe je content maakt waar jouw marketing van groeit? Download dan nu dit whitepaper vol ingrediënten om content te maken die aansluit bij je marketingdoelen!

Download whitepaper

avatar

Lorena Voskamp

Als Content Marketeer bij De Nieuwe Zaak houdt Lorena zich bezig met alles rondom Inbound Marketing.

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Even verder praten kan geen kwaad.
Contact opnemen