Jeroen Strijdveen 4 december 2023 5 minuten leestijd

Help, Shopware 5 is End of Life, wat nu?

Het einde van Shopware 5 staat voor de deur: eind dit jaar gaat Shopware 5 de boeken in als Shopware 5 End of Life (EOL). Dit heeft grote gevolgen voor webwinkel eigenaren die dit platform in gebruik hebben. Wat die gevolgen precies zijn en hoe wij je soepel door deze overgang heen kunnen loodsen, lees je in dit blog.

Wat betekent het einde van Shopware 5 eigenlijk?

Laten we eens goed kijken naar wat End of Life eigenlijk inhoudt voor een softwareplatform, in dit geval voor Shopware 5. Vanaf 2024 trekt Shopware de stekker uit de officiële ondersteuning voor deze versie. Dit heeft zogenoemde gevolgen en misschien ook wel voor jou.

1. Beveiligingsproblemen

Na de EOL-datum wordt Shopware 5 target voor nieuwe beveiligingsdreigingen. Er worden geen updates, bugfixes of beveiligingspatches meer doorgevoerd om het systeem op kwetsbare plekken aan te pakken. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor jouw organisatie en de datagegevens van je klanten omdat er sneller sprake is van gegevens-inbreuken en andere beveiligingsproblemen.

2. Technologische achterstand

Nieuwe technologieën en digitale ontwikkelingen hebben een grote impact op de manier waarop jij met jouw online shop opereert. Het feit dat Shopware 5 zometeen niet meer ondersteund wordt, zorgt ervoor dat het platform niet meer toekomstbestendig is en achterblijft op functionaliteit, prestaties en klantervaring. Een overstap is dus geen luxe, maar een noodzaak om bij te blijven in de dynamische wereld van e-commerce.

3. Geen officiële ondersteuning

Eenmaal voorbij de EOL-datum valt alle officiële support weg vanuit Shopware. Loop je dan tegen technische problemen aan, dan krijg je geen hulp meer van de Shopware-ontwikkelaars. Zeker als je hierin veel uitbesteed hebt, is het verstandig om je alternatieven goed af te wegen.

Dit is waarom je nu moet overstappen naar een ander platform.

Shopware 5 loopt ten einde en daarom is het nu hét moment om na te denken over een replatforming naar een toekomstbestendig, beter ondersteund e-commerce platform. Om deze redenen kan het slim zijn:

  • Betere beveiliging en continue updates;
  • Nieuwe mogelijkheden en functies, zoals geavanceerd voorraadbeheer, personalisatie opties en analysetools;
  • Verbeterde performance zoals snellere laadtijden;
  • Een actief support netwerk;
  • Klaar voor de toekomst doordat je flexibeler bent en beter in kunt spelen op veranderingen in de markt.

Wat zijn de alternatieven van Shopware 5?

Uiteindelijk heb je nu 3 opties:

  • Replatformen naar een ander (toekomstbestendig platform)
  • Upgraden naar Shopware 6
  • Blijven draaien op Shopware 5

Het meest voor de hand liggend is misschien om te upgraden naar Shopware 6. Hiermee profiteer je van de nieuwste technologie en tools die jouw webshop weer veilig en betrouwbaar maken. Echter, is er sprake van veel maatwerk in jouw webshop? Houd er dan wel rekening mee dat de overstap naar Shopware 6 ook veel tijd kost. Een alternatief is dan ook om helemaal over te stappen naar een nieuw platform, eventueel met minder maatwerk dus minder gevoelig voor updates en bugfixes. Neem alternatieve platformen zeker mee in je overweging, omdat je sowieso over gaat.

Alternatieve platformen die wij aanraden zijn:

Shopify Plus

Shopify Plus is de meest uitgebreide versie van het populaire standaard SaaS e-commerce platform. Geschikt voor de grotere en groeiende webshops. Draai je veel volume? Extra functionaliteiten nodig? Of opereer je in verschillende regio's of met meerdere webshops? Dan is Shopify Plus geschikt voor jou.

BigCommerce

BigCommerce is een API-gedreven open SaaS oplossing. Met andere woorden: je hoeft niet om te kijken naar hosting, veiligheid, snelheid of het updaten van je software. Het feit dat het open is, maakt dat je optimaal gebruik kunt maken van data.

Kennisbank overzicht - Fase 2 - Spiekbriefje BigCommerce - 952x570 - 2023

Wil je meer weten over (één van) deze platformen? Neem gerust eens vrijblijvend contact op, zodat we je opties kunnen bespreken.

Hoe kan De Nieuwe Zaak je helpen in dit proces?

Jouw e-commerce doelen behaal je met een passend e-commerce pakket, naadloos geïntegreerd met jouw bestaande systemen. Met een doordacht plan en een agile aanpak storten we ons vol energie op de uitdaging om jouw ambities werkelijkheid te laten worden. In een discovery traject onderzoeken we de beste e-commerce mogelijkheden die passen bij jouw wensen en bepalen we de scope van het project. We begeleiden je in sprints naar livegang en bieden doorontwikkeling, mocht dit nodig zijn. Meer weten over de (replatforming) mogelijkheden? Neem contact op, de koffie staat klaar!

avatar

Jeroen Strijdveen

Jeroen is Teamlead Digital Commerce. Voor al je BigCommerce en Shopify implementaties ben je bij hem aan het juiste adres!

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Even verder praten kan geen kwaad.
Contact opnemen