Esther ter Veen 7 december 2023 11 minuten leestijd

TikTok marketing trends 2024: haal het beste uit jouw bedrijf.

In de razendsnelle wereld van sociale media is TikTok in vergelijking met andere kanalen al enige tijd de ster van de show. Zoals alle sociale netwerken behoeft ook TikTok een goede marketingstrategie. Het social media platform, bekend om zijn korte, pakkende video's, heeft de manier waarop we content consumeren en delen veranderd.

Moet ik adverteren op TikTok of Instagram? Ontdek alle ins en outs in dit  whitepaper.

TikTok groeit, niet alleen onder jonger publiek, maar ook steeds meer gebruikers van alle leeftijden vinden nu hun weg naar TikTok. Maar hoe bereik je de juiste gebruikers die passen bij jouw bedrijf? Met een scherpe TikTok strategie kom je veel verder. Als bedrijf is het dan ook cruciaal om op de hoogte te blijven van de laatste TikTok marketing trends, om jouw TikTok profiel naar nieuwe hoogten te tillen in 2024.

AdobeStock_271610228

Dit zijn de 9 TikTok trends voor 2024.

1. Interactieve TikTok video's voor meer betrokkenheid

In 2024 is het niet langer voldoende om alleen maar filmpjes te posten op je TikTok account. Interactie is de sleutel tot dé TikTok-marketingstrategie. Creëer video's waardoor jouw publiek geïnteresseerd raakt en moedig ze aan om deel te nemen aan jouw TikTok video's. Denk hierbij aan content maken met een quiz, een poll of challenges. Zo vergroot je niet alleen de betrokkenheid, maar maak je ook gebruik van de kracht van het TikTok-algoritme. Die waardeert interactieve content. 

Een andere manier om interactie te verhogen is door te reageren op comments en DM's en het delen van content die je publiek aanspreekt. Door actief te zijn op de TikTok app, bouw je een relatie op met je publiek en zorg je ervoor dat ze je merk blijven volgen.

 2. Personalisatie en authenticiteit

Met de groeiende concurrentie op TikTok zijn creatieve ideeën en authenticiteit een zeer belangrijk onderdeel tot het opbouwen van loyale volgers voor jouw TikTok account. Veel bedrijven zijn met TikTok begonnen, waarbij ze de creatieve en dynamische mogelijkheden van het platform omarmen om hun merk op een vernieuwende manier te presenteren. Laat de menselijke kant van jouw bedrijf zien, bijvoorbeeld door het delen van 'achter de schermen'-filmpjes met verhalen van medewerkers op TikTok. 

3. Duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid

In 2024 is duurzaamheid geen trend meer, maar een essentieel onderdeel. Communiceer jouw bedrijfsinspanningen op het gebied van duurzaamheid op een creatieve manier via TikTok. Of het nu gaat om het delen van groene initiatieven of het betrekken van volgers bij milieuvriendelijke uitdagingen, toon jouw maatschappelijke betrokkenheid om een goed beeld achter te laten bij de TikTok gebruikers.

4. E-commerce op TikTok

TikTok evolueert naar een e-commerce platform met geïntegreerde koopknoppen en winkelmogelijkheden. Maak optimaal gebruik van deze functies op TikTok.

Presenteer je producten op een creatieve manier of biedt kortingsacties aan, exclusief voor je TikTok-volgers. Of je nu een B2C- of B2B-bedrijf bent, het direct bereiken van potentiële klanten via TikTok wordt in 2024 een onmisbaar onderdeel van jouw marketingstrategie.

5. Samenwerkingen en influencer marketing

Influencer marketing blijft een krachtige manier om jouw merk onder de aandacht te brengen op social media platformen. In 2024 draait het niet alleen om het bereiken van de grootste tiktok influencers; micro-influencers met een specifieke doelgroep winnen aan populariteit. Kies samenwerkingen met de TikTok creators die passen bij jouw merkwaarden en doelgroep voor maximale impact op TikTok.

6. Gamification in jouw TikTok content.

Gamification wordt steeds meer trending op TikTok. Pas dit toe aan verschillende video's door het creëren van games of quizzes in je video's. Het zorgt niet alleen voor interactie, maar trekt ook de aandacht van TikTok-gebruikers, doordat het een speels en interactief karakter heeft. 

7. Augmented Reality (AR) effecten

AR-effecten voegen een extra dimensie toe aan TikTok-video's. Het platform biedt diverse AR-filters en effecten waarmee je als bedrijf je merk op een unieke en creatieve manier kan presenteren.

Hoe je dit doet is bijvoorbeeld met gepersonaliseerde filters die gebruikers aanmoedigen om met jouw producten te experimenteren of virtual try-on mogelijkheden bieden voor kledingmerken.

8. Nieuwe mogelijkheden voor TikTok Advertising.

Er zijn verschillende mogelijkheden om te adverteren op TikTok, waaronder in-feed advertenties, branded hashtags en branded effects. Maar TikTok blijft zijn advertentieplatform verbeteren. In 2024 kunnen we verwachten dat TikTok nieuwe advertentieformaten en targetingopties gaat introduceren. Experimenteer met deze innovaties om je doelgroep effectiever te bereiken.

Denk hierbij aan gepersonaliseerde advertenties op basis van gebruikersgedrag, interesses en locatie. 

9. Educatieve content.

Educatieve content blijft populair op TikTok. Of het nu gaat om tutorials, how-to-video's of informatieve content, bedrijven kunnen als marketingstrategie hun expertise delen en tegelijkertijd waarde toevoegen aan hun publiek. Dit type content is niet alleen boeiend, maar TikTok gebruikt ook haar algoritme om jouw bedrijf als een autoriteit binnen de branche te positioneren.

Zo maak je jouw bedrijf klaar voor TikTok!

Of je nu een B2C- of B2B-bedrijf hebt, TikTok biedt kansen voor iedereen. Maar.. je bent niet de enige die de populariteit van de app opmerkt. Er worden dagelijks eindeloos veel video's op TikTok gemaakt. Hoe zorg er dan voor dat je opvalt onder de gebruikers?

Start met het begrijpen van jouw doelgroep op TikTok en zorg ervoor dat jouw content aansluit op jouw doelgroep. Wees consistent in het plaatsen van eigen content en blijf op de hoogte van de nieuwste TikTok trends om jouw contentstrategie naar een hoger niveau te tillen. Daarnaast is het belangrijk om te investeren in creativiteit en risico’s durven nemen. Optimaliseer jouw profiel inrichting met relevante keywords en hashtags om ontdekt te worden door potentiële klanten. Maak ook gebruik van TikTok Analytics om de prestaties van jouw campagnes te meten en aan te passen.

TikTok draait niet alleen om entertainment, met name in 2024 biedt het sociale media platform nog veel meer; het is een krachtige manier voor bedrijven om hun merk te laten groeien door een connectie met de doelgroep op te bouwen en het bereik te vergroten. Grijp deze kans aan, wees authentiek en ontdek de vele mogelijkheden die TikTok te bieden heeft voor jouw bedrijf!

TikTok inspiratie om direct mee aan de slag te gaan.

Als bedrijf op TikTok zijn er talloze creatieve manieren om boeiende content te maken die aansluiten bij jouw doelgroep. Hier zijn enkele trending content ideeën waar je als bedrijf mee aan de slag kunt.

1. Een dag uit het leven.

Van medewerker naar influencer. Geef jouw volgers een kijkje achter de schermen met een "day in the life" video. Laat zien wat er gebeurt op de werkvloer. Dit creëert niet alleen transparantie, maar geeft ook een persoonlijk en tintje aan jouw merk.

2. Niche content

Door het maken van niche content, creëer je op een authentieke manier een band met jouw doelgroep. TikTok zit vol met verschillende niche communities. Denk aan #BookTok, #FoodTok, #CleanTok en #MoneyTok. Dus, duik in één van deze community en laat jouw merk opvallen.

Belangrijk is wel dat je je als bedrijf inleeft in de doelgroep en content maakt wat goed aansluit bij deze gebruikers. Het TikTok-algoritme zal ervoor zorgen dat je op deze manier in de juiste niche belandt. Zo geef je een enorme boost aan je aantal weergaven met trending hashtags!

3. Satisfying content (ASMR)

Je hebt vast eerder deze filmpjes voorbij zien komen op TikTok. Satisfying content, zoals ASMR-video's, kan een ontspannende ervaring bieden aan jouw volgers. Overweeg het maken van video's waarin je rustgevende geluiden gebruikt, zoals het verpakken van producten, tikken op oppervlakken of andere visuele elementen. Dit type content is al een langere tijd trending en is erg pakkend onder veel TikTok gebruikers.

4. Bestellingen inpakken

Laat jouw volgers zien wat er achter de schermen gebeurt bij het inpakken van bestellingen. Dit is niet alleen interessant voor klanten die nieuwsgierig zijn naar het proces, maar het kan ook leuk zijn voor degenen die jouw product hebben besteld. Met deze vorm van videocontent ben je ook gelijk aan het promoten van jouw product op TikTok.

5. TikTok sketches

Als je jouw publiek op een vermakelijke manier iets wilt leren, zijn TikTok sketches de juiste keuze. Zie het als een mini-toneelstuk dat je kijkers tegelijkertijd aan het lachen en leren brengt. Sketches zijn perfect om nieuwe producten of diensten te introduceren, klantervaringen te delen en meer. En als je een ingewikkeld onderwerp moet uitleggen, biedt een sketch de perfecte oplossing. Het gebruik van trending sounds op TikTok helpt met jouw bereik te vergroten onder meer gebruikers.

Breng je TikTok marketing verder!

Experimenteer met verschillende soorten content en houd reacties van jouw doelgroep nauwlettend in de gaten. Zo ontdek je wat het beste werkt voor jouw bedrijf op TikTok. Het belangrijkste is om authentieke content te blijven posten op jouw TikTok account, trends te omarmen en een relatie op te bouwen met je volgers.

Verder met TikTok? 

Wij helpen je graag! Wil jij in 2024 aan de slag met TikTok marketing om je doelgroep te bereiken of je bereik te vergroten of op andere kanalen? En wil je weten hoe je dit het beste kunt doen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

avatar

Esther ter Veen

Als Social Media Consultant is Esther de hele dag bezig met jawel, social media! Van Pinterest tot LinkedIn, ze helpt je graag met jouw volgende stap.

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Even verder praten kan geen kwaad.
Contact opnemen