Esther ter Veen 24 oktober 2022 6 minuten leestijd

Zo zet je influencer marketing succesvol in voor jouw merk

 

 

Er zijn verschillende manieren om jouw doelgroep online te bereiken. Zoals advertising, e-mail marketing, social media marketing en influencer marketing. Influencer marketing is de afgelopen jaren enorm gegroeid. In dit blog ontdek je waarom influencer marketing nog steeds goed werkt én hoe je dit effectief inzet.

Meer weten over hoe je start met social media marketing? Ontdek het in onze gids.

Wat is influencer marketing? 

Influencer marketing is een vorm van marketing, waarbij een influencer een product of dienst van een merk promoot bij zijn volgers. Influencers zijn invloedrijke mensen, die anderen online beïnvloeden in onder andere hun koopgedrag. Ze zijn een autoriteit en hebben kennis over een bepaalde niche. Deze kennis delen ze met hun volgers op blogs of social media kanalen zoals Facebook, Instagram en TikTok. 

Zet je influencer marketing in, dan maak je van deze influencers ambassadeur van jouw merk. Ze delen jouw product of dienst met hun volgers, met als gevolg meer merkbekendheid en sales. 

Waarom influencer marketing nog steeds goed werkt.

Influencer marketing is al een aantal jaar een effectieve manier om je doelgroep online te bereiken - en het groeit nog steeds. Een aantal voordelen van influencer marketing zijn:

 1. Er is veel vertrouwen in influencers
  De meeste mensen vertrouwen aanbevelingen van mensen die ze kennen, ook mensen die ze online kennen. Influencers hebben vaak een sterke band met hun volgers, omdat ze veel interactie met hen hebben, erg zichtbaar zijn online en veel persoonlijke updates delen. Het vertrouwen in influencers is daarom vaak groot. Als een invloedrijk persoon op social media een product of dienst deelt met zijn volgers is de kans groter dat zij overgaan tot aankoop, dan wanneer een merk dit deelt.

 2. Het is doelgroepgericht
  Het is steeds lastiger om je doelgroep online te bereiken. Met influencer marketing bereik je de juiste doelgroep, mits je samenwerkt met een influencer die echt bij je merk past. Zij hebben een grote en erg betrokken following die aansluit bij jouw doelgroep. Het is dus erg belangrijk om van tevoren te onderzoeken welke influencers passen bij jouw merk.

 3. Het vergroot je merkbekendheid (en sales)

Een samenwerking met een influencer zorgt voor veel zichtbaarheid rondom jouw merk. Dit komt door de betrokken volgers van influencers, de geloofwaardigheid van influencers, maar ook doordat influencers geen verkooppraatje houden mits je een goede briefing meegeeft. De content die ze delen is authentiek. Een goed voorbeeld is deze samenwerking van thegreenlist.nl & Mepal hieronder. 

Zes tips voor een goede influencer marketing strategie.

1. Werk met de juiste influencers samen

Voordat je aan de slag gaat met influencer marketing is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is. Door dit goed in kaart te brengen, wordt het ook makkelijker om geschikte influencers te vinden voor campagnes. Het is namelijk belangrijk dat je influencers vindt die echt passen bij je merk. Kijk naar hun volgers en de content die ze delen. Sluit dit aan bij jouw organisatie?

2. Stel duidelijke KPI’s op

Voordat je aan de slag gaat met een influencer campagne is het belangrijk om duidelijke KPI’s op te stellen. Wat wil je met de campagne bereiken? Een aantal essentiële KPI’s die voor jouw influencer marketing campagne zijn:

 • Conversies
 • Websiteverkeer
 • Bereik en zichtbaarheid
 • Volgers op social media
 • Engagement

3. Geef een duidelijke briefing mee

Laat de influencer van tevoren goed weten wat je als merk van ze verwacht. Deel doelstellingen en informatie over het product, maar geef de influencer vervolgens genoeg vrijheid voor de invulling. Influencers kennen hun volgers, de social media kanalen en weten met welke content ze hun volgers het beste kunnen bereiken. Geef je influencer daarom creatieve vrijheid. Spreek van tevoren wel af dat je de content ziet voor het live gaat, zodat je de check kan doen of het bij je merk past.

4. Verhoog je marketingbudget

Wil je influencer marketing inzetten? Dan is het goed om hiervoor rekening te houden met je marketingbudget. Wil je veel naamsbekendheid genereren? Dan kies je liever voor een grote influencer. Dat kost geld. Net als een grote branding advertentiecampagne. Wil je onder een specifieke doelgroep een nieuw product aan de man brengen? Dan kies je sneller voor een aantal micro influencers. Zij hebben minder volgers, zorgen daardoor vaak voor minder naamsbekendheid en zijn vaker bereid om een social post te delen in ruil voor het gratis product.

5. Meten is weten!

Staat de influencer campagne live? Dan is het tijd om te meten. Hoe heeft de social media post van de influencer gepresteerd? Kijk in je Google Analytics en statistieken van je social media kanalen of je pieken ziet. Zijn je doelstellingen bereikt? Dan was het een succesvolle samenwerking!

6. Ga voor merkambassadeurs

Heb je een succesvolle samenwerking gehad met een influencer. Ga dan voor een langdurige samenwerking en maak van de influencer jouw merkambassadeur. Langdurige samenwerkingen zorgen voor meer vertrouwen in een merk en influencer. 

Meer weten over influencer marketing?

Wil je meer weten over influencer marketing en hoe jij dit kan inzetten voor jouw merk? 

Neem contact met ons op!
avatar

Esther ter Veen

Als Social Media Consultant is Esther de hele dag bezig met jawel, social media! Van Pinterest tot LinkedIn, ze helpt je graag met jouw volgende stap.

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Even verder praten kan geen kwaad.
Contact opnemen