Thom Holleman 20 november 2023 7 minuten leestijd

Krijg real time data inzicht met een Domo dashboard.

In de wereld van digitale marketing is toegang tot gegevens van onschatbare waarde. Data is een krachtig instrument geworden, dat in staat is je te sturen en beslissingen te onderbouwen. Maar met de overweldigende hoeveelheid informatie die beschikbaar is, kan het een uitdaging zijn om deze gegevens effectief te benutten. Efficiëntie is key. Daar komt een data dashboard zoals Domo om de hoek kijken.

Meer weten over hoe je onderbouwde beslissingen neemt op basis van data & web analytics? Ontdek het in onze gids.

Waarom een data dashboard?

Een data dashboard is een tool die gegevens op een overzichtelijke en visueel aantrekkelijke manier presenteert. Het biedt een centrale locatie waar alle belangrijke bedrijfsinformatie in realtime wordt weergegeven. Dit stelt jou in staat om snel en gemakkelijk inzicht te krijgen in je data, trends te identificeren en geïnformeerde beslissingen te nemen. Als ook geavanceerde AI en mogelijkheden voor machine learning worden ingezet, kunnen intelligente dashboards je helpen informatie op meer betekenisvolle manieren te begrijpen.

Wat zijn de voordelen van een data dashboard?

 1. Realtime inzicht: Met een data dashboard zoals Domo krijg je real-time toegang tot je verzamelde data. Dit betekent dat je direct kunt reageren op veranderende omstandigheden en kansen kunnen benutten.
 2. Visualisatie: Gegevens worden op een visueel aantrekkelijke manier weergegeven, waardoor het gemakkelijker wordt om patronen en trends te herkennen. Grafieken, diagrammen en kaarten maken complexe gegevens begrijpelijk.
 3. Gegevensintegratie: Een data dashboard als Domo integreert gegevens uit verschillende bronnen, waardoor jij een holistisch beeld krijgt van jullie prestaties en operaties.
 4. Data-gebaseerde besluitvorming: Het nemen van beslissingen op basis van feitelijke gegevens vermindert het risico van fouten en leidt tot betere resultaten.

Wat is het verschil tussen een data platform en een data warehouse?

Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen data platforms en data warehouses. Een data warehouse is meestal een opslagplaats voor gestructureerde gegevens, terwijl een data platform meeromvattend is en verschillende soorten gegevens kan verwerken, waaronder gestructureerde en ongestructureerde gegevens. Domo fungeert als een modern data platform, omdat het niet alleen gegevens opslaat, maar ook geavanceerde analytische tools biedt.

Waaruit bestaat een modern data platform?

Domo bestaat uit verschillende elementen:

 1. Data-integratie: Het platform kan gegevens uit verschillende bronnen verzamelen en integreren.
 2. Gegevensopslag: Het biedt opslagmogelijkheden voor gegevens, zowel gestructureerd als ongestructureerd.
 3. Geavanceerde analyse: Het bevat analysetools en algoritmes voor diepgaand inzicht.
 4. Gegevensvisualisatie: Het stelt gebruikers in staat om gegevens op een begrijpelijke manier te presenteren.
 5. Samenwerking: Moderne platforms ondersteunen samenwerking en delen van gegevens binnen een organisatie.

Hoe creëer je een data dashboard in Domo?

Het creëren van een data dashboard in Domo is een gestructureerd proces. We geven hier kort een aantal best practices om jouw data driven analytics goed in beeld te krijgen.

 1. Bepaal wat je wil zien: Eén van de belangrijkste stappen wordt vaak overgeslagen of als overbodig gezien. Om gestructureerd aan het werk te gaan met dashboarding moet je van tevoren goed nadenken wat je wil visualiseren en automatiseren; wat is haalbaar, robuust en van toegevoegde waarde om op te nemen in je dashboard? Een dashboard is een plek voor need-to-knows, niet voor nice-to-knows!
 2. Gegevens verzamelen: Begin met het verzamelen van de gegevens die je wilt opnemen in het dashboard. Op Domo heb je hiervoor alle mogelijkheden om standaard connectoren in te zetten uit de catalogus of om zelf een dataconnectie te bouwen.

  Domo - Begin met het verzamelen van de gegevens die je wilt opnemen in het dashboard
 3. Data transformaties: Gebruik Domo's gegevenstransformatie tools om gegevens uit verschillende bronnen te combineren en gecalculeerde velden te maken. Domo geeft hiervoor verschillende mogelijkheden, zowel de traditionele SQL en Python/R manier van data transformeren als de nieuwe Magic ETL waarin je ‘nodes’ op het scherm sleept waarbij je een visueel overzicht krijgt van de uit te voeren transformaties.

  Gebruik Domos gegevenstransformatie tools om gegevens uit verschillende bronnen te combineren en gecalculeerde velden te maken
 4. Dashboard ontwerpen: Creëer een visueel aantrekkelijk dashboard met grafieken, kaarten en andere visualisaties om de gegevens effectief te presenteren.

  Creeer een visueel aantrekkelijk dashboard met Domo
 5. Gegevensanalyse: Voeg verdiepende inzichten toe aan het dashboard met de voorspellende toevoeging aan grafieken en zoom in op de data met de drilldown functie om de data in detail te bekijken.

  Domo - Voeg verdiepende inzichten toe aan het dashboard met de voorspellende toevoeging aan grafieken
 6. Delen en samenwerken: We bouwen momenteel een portal die onze klanten voorziet van een gecentraliseerde plek waar al hun dashboards aan toegevoegd kunnen worden, zodat er geen dashboards in vergetelheid raken. De portal kan makkelijk worden gedeeld met verschillende gebruikers van het dashboard.

  Om jou van waardevolle inzichten te voorzien, heeft De Nieuwe Zaak voor Domo gekozen als instrument om onze dashboards te verbeteren. Met Domo creëren we snel krachtige dashboards die aansluiten op de behoeften van jouw organisatie. We beginnen met een standaard KPI-dashboard dat als basis dient voor al onze klanten, zodat je meteen een overzicht hebt van de belangrijkste prestatie indicatoren.

  Waarom Domo?

  Wat Domo speciaal maakt, is de mogelijkheid om verder te gaan dan eenvoudige dashboards. Dankzij de ingebouwde voorspellende functie laten de grafieken direct toekomstige trends zien. Bovendien kunnen we met Domo "drill-downs" integreren, waardoor we dieper kunnen graven in de details binnen een grafiek. Ook kunnen we rapportages plannen, wat betekent dat we op geplande momenten screenshots van dashboards delen via e-mail.

  Data analytics voor een beter beeld van jouw leads en klanten

  Een ander voordeel van Domo is dat we uitgebreide dashboards ontwikkelen voor de volledige customer journey. Dit uitgebreide dashboard biedt een gedetailleerd overzicht van elke stap in de klantreis. Dit helpt jou niet alleen om je klanten beter te begrijpen, maar ook om strategische beslissingen te nemen op basis van betrouwbare gegevens. Alle dashboards die we maken, worden gedeeld via een portal, waardoor je eenvoudig toegang hebt tot al jullie dashboards op één centrale locatie.

  Verder met DNZ x Domo?

  Met Domo zorgen we ervoor dat jij altijd op de hoogte bent van jullie digitale prestaties. We regelen de inrichting, koppelingen en real-time analyses voor je. Meer weten? Neem gerust contact op, onze experts helpen je graag verder.

Neem contact op

avatar

Thom Holleman

Thom analyseert je data in no time om de maximale waarde uit klantdata te halen. Via dashboards zet hij dagelijks de volgende stap met data!

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Even verder praten kan geen kwaad.
Contact opnemen