Starten met data & analytics

Starten met Data
& Web analytics.

De ultieme gids waarin je leert hoe data & web analytics je helpen bij het nemen van onderbouwde beslissingen voor je organisatie.
Verder met Data & Web Analytics

Aan de slag met data & web analytics.

Data: van verzamelen naar doen.

Ontdek in dit whitepaper alles over hoe je data het beste verzamelt en inzet!

Download whitepaper
Een sterke basis

Wat is data en analytics?

Data en web analytics helpen je bij het nemen van onderbouwde beslissingen en het transformeren van je organisatie naar een datagedreven bedrijf. Het is een proces waarbij gegevens uit verschillende online bronnen worden verzameld, geanalyseerd en geïnterpreteerd om inzicht te krijgen in de prestaties van je website en het gedrag van gebruikers. Door het verzamelen en analyseren van relevante data kun je waardevolle inzichten verkrijgen en sneller resultaten behalen. Het is essentieel om de juiste waarde uit de data te halen. Met de juiste gegevens kun je de vormgeving en inhoud van je website optimaliseren, de gebruikerservaring verbeteren en strategische beslissingen nemen voor de meeste conversies.

Datagedreven personalisatie

De kracht van datagedreven personalisatie ligt in het afstemmen van je aanbod op de wensen en behoeften van (potentiële) klanten. Door data te gebruiken, kun je inzicht krijgen in de behoeften van je klanten en hierop inspelen door relevante content aan te bieden. Op deze manier laat je zien dat je met je klant meedenkt, wat de kans op conversie vergroot.

Het belang van data en analytics voor bedrijven

Inzicht in data en analytics helpt je om de volgende stap te zetten richting een datagedreven organisatie. Of het nu gaat om het identificeren van je meest waardevolle klanten, het meten van het gedrag op je platform of het personaliseren van de ervaring van gebruikers, met de juiste inzichten kun je je bedrijf naar een hoger niveau tillen.

Jij hebt alles op een rijtje

Verschillende termen in data & analytics.

Er zijn verschillende aspecten binnen data en web analytics, elk met hun eigen specifieke toepassingen. Enkele voorbeelden zijn:

KPI’s

Om waarde uit data te halen is het belangrijk dat je inzichten verzamelt die voor jouw business relevant zijn. Wat hierbij helpt is het opstellen van Key Performance Indicators (KPI’s). KPI’s zijn meetbare indicatoren die vertellen of je op weg bent om je hogerliggende business-goals te behalen. Als je KPI’s inzichtelijk maakt in een data dashboard krijg je zicht op trends, kansen en groeimogelijkheden. 

Op basis van deze data kan je bijsturen zodra dit nodig is, zodat je continu beter onderbouwde beslissingen neemt. Veel online gedrag is bij te houden en te meten aan de hand van analytics-software. Of ga aan de slag met data-koppelingen met je CRM, ESP of PIM-systemen om waardevolle data te ontsluiten waarmee je nog beter zicht krijgt op website prestaties en gebruikersgedrag. Dit wordt o.a. herkent aan de hand van het gebruikte IP adres.

Web analytics

Met web analytics verzamel, analyseer en visualiseer je jouw data om betere beslissingen te nemen over de performance van je website en online marketinguitingen. Je krijgt inzicht in hoe jij je marketingbudget efficiënter kan inzetten. Door je klantdata te centraliseren krijg je een 360 graden klantbeeld. Zo heb je inzicht in de behoeften van je klant en zet je in op maximale relevantie van content in de hele customer journey. Web analytics heeft veel voordelen. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet:

 • Inzicht in het gedrag van je klanten
  Verbeter je online dienstverlening met analytics. Hoe relevanter jouw content aansluit op de behoefte van de bezoeker, des te sneller je jouw bedrijfsdoelstellingen kan behalen.

 • Actionable insights
  Doe waardevolle analyses die direct impact hebben.

 • Automatisering van datastromen
  Ontsluit relevante data zonder onnodig handwerk.

 • Groeien in data volwassenheid
  Creëer de randvoorwaarden voor datagedreven werken.

SEO (Search Engine Optimization) 

SEO analytics volgt de zichtbaarheid van de website en de ranking in zoekmachines, zoals Google en Bing. Deze discipline binnen marketing focust zich op het optimaliseren van je website met als doel deze hoger in de search engine ranking terug te laten komen. Maar ook voor je paid search kanalen of Google ads is het belangrijk inzicht te hebben in de juiste zoekwoorden etc.

Social media analyse

Dit type analytics volgt betrokkenheid en prestatie op social media platforms, zoals LinkedIn en Facebook. Hiermee heb je als bedrijf een inkijkje in je prestatie op de socials en waar je verbeterpunten liggen.

E-commerce analytics

Met e-commerce analytics volg je de verkoop en het gedrag van klanten op e-commerce websites. Met deze tool krijg je inzicht in hoe je producten presteren, hoe het verkoopproces verloopt en hoe klanten dit ervaren. Op deze manier heb je een duidelijk overzicht van wat goed gaat en waar nog verbeteringen mogelijk zijn.

A/B-test

Met een A/B-testanalyse test je verschillende variaties van een webpagina of een functie. Op deze manier kom je erachter welke het beste presteert. Wist je dat sommige platforms tot wel honderden verschillende variaties tegelijk hebben staan?

Dashboarding

Een dashboard is een visuele weergave van data waarmee marketeers snel en gemakkelijk belangrijke informatie en trends kunnen begrijpen. De data van een dashboard ververst over het algemeen zichzelf, waardoor je dus dagelijks tijd bespaart om informatie op te zoeken. Het nut van een dashboard is dat het een overzichtelijke weergave biedt van relevante gegevens. Zo kan een bedrijf bijvoorbeeld een dashboard gebruiken om de verkoopcijfers, de websitebezoekers, de prestaties van de website en andere belangrijke gegevens te volgen. Op deze manier kunnen beslissingen snel genomen worden op basis van realtime data. Lees hier meer over de verschillende soorten dashboards.

Data & web analytics in de customer journey

Het gebruik van data en web analytics speelt een cruciale rol in het begrijpen en optimaliseren van de customer journey. Analytics tools bieden diepgaande inzichten in het gedrag van bezoekers op een website, zoals welke pagina's ze bezoeken, hoe lang ze blijven, waar ze afhaken en welke acties ze ondernemen. Door deze website data te analyseren, kunnen marketeers en bedrijven een gedetailleerd beeld krijgen van hoe potentiële klanten zich bewegen door de verschillende fasen van de customer journey. Deze inzichten stellen hen in staat om de customer journey te verbeteren door content en touchpoints aan te passen, waardoor de kans op conversie en klantbehoud wordt vergroot. Data en web analytics zijn dan ook onmisbare instrumenten geworden voor het optimaliseren van de online ervaring van klanten en het realiseren van betere resultaten binnen de customer journey.

Personalisatie

Personalisatie in marketing houdt in dat data wordt gebruikt om de marketingboodschap aan te passen aan de individuele behoeften en voorkeuren van elke klant en elke journey. Oók in B2B. Je kan op verschillende manieren inspelen op de customer journey: 

 1. Personalisatie van e-mails
  Door gebruik te maken van gegevens over de klant zoals eerdere aankopen, interesses en zoekgedrag, maak je e-mails op maat voor elke ontvanger.
 2. Personalisatie van de website
  Door gegevens te gebruiken over de klant zoals locatie, surfgedrag en eerdere interacties met de website, pas je de inhoud van de website aan en richt je je op de interesses van de bezoeker.
 3. Personalisatie van advertenties
  Door gegevens te gebruiken over de klant zoals demografische gegevens, zoekgedrag en eerdere interacties, maak je advertenties op maat die perfect gericht zijn op de juiste doelgroep.
 4. Personalisatie van aanbiedingen
  Door gegevens te gebruiken over de klant zoals eerdere aankopen, interesses en zoekgedrag, maak je aanbiedingen die specifiek gericht zijn op een individuele klant. Dit biedt heel veel mogelijkheden voor cross- en upsell.

Daarnaast kan je bovenstaande kanalen ook gezamenlijk gebruiken, door de boodschap over alle kanalen op elkaar te laten aansluiten. Dit noem je integrale marketing. Op die manier creëer je maximale relevantie voor iedere klant, waardoor de kans op conversie toeneemt en de klantervaring wordt verbeterd.

Customer Data Platform (CDP)

Een Customer Data Platform (CDP) of een Data Management Platform (DMP) is een systeem dat bedrijven helpt om klantgegevens te verzamelen, opslaan, beheren en activeren vanuit verschillende bronnen. Het stelt bedrijven in staat om een compleet en nauwkeurig beeld te krijgen van hun klanten door gegevens te integreren van verschillende bronnen zoals website bezoeken, social media, e-mails, aankopen en andere interacties met de klant. Met een CDP, zoals Squeezely, Datatrics of Bloomreach kunnen bedrijven gerichte marketingcampagnes opzetten, de klantervaring verbeteren en de klanttevredenheid verhogen. Met een Customer Data & Experience Platform (CDXP) is er ook user experience toegevoegd aan het rijtje van hierboven. Met een tool als Exponea kun je bijvoorbeeld met de verzamelde data ook experimenten doen die je conversie ratio verbeteren. 

Automatiseren van datastromen

Het automatiseren van datastromen binnen marketing kan voor bedrijven verschillende voordelen hebben, waaronder:

 1. Verhoogde efficiëntie
  Door datastromen te automatiseren, kunnen marketeers deze gegevens realtime verzamelen en analyseren. Dit bespaart hen kostbare tijd en stelt hen in staat om sneller te reageren op veranderingen en trends in de markt. Met geautomatiseerde datastromen kunnen marketeers ook rapporten genereren en dashboards creëren die hen een overzicht geven van de belangrijkste statistieken en trends. Dit stelt hen in staat om hun marketingstrategieën bij te sturen en beter te anticiperen op de behoeften en voorkeuren van hun doelgroep. Bovendien maakt het automatiseren van datastromen het mogelijk om repetitieve taken te verminderen of zelfs volledig te elimineren. Denk bijvoorbeeld aan het handmatig verzamelen en invoeren van gegevens, het genereren van rapporten en het analyseren van grote datasets. Door deze taken te automatiseren, kunnen marketeers zich richten op meer strategische taken en waardevolle inzichten uit de gegevens halen.
 2. Verhoogde precisie
  Door te automatiseren, is er minder ruimte voor fouten en worden gegevens nauwkeuriger verwerkt. De foutmarge wordt voornamelijk door menselijke fouten veroorzaakt. Door te automatiseren wordt deze marge minder.
 3. Verminderde kosten
  Je bespaart op arbeidskosten door het verminderen van handmatige taken en het optimaliseren van tijd en middelen. Efficiëntere processen en betere resource planning resulteren in kostenbesparingen voor het bedrijf.
 4. Verhoogd inzicht
  Door datastromen te automatiseren, krijgen bedrijven een beter inzicht in de gegevens en kunnen ze sneller en gemakkelijker trends en patronen ontdekken.
 5. Meer gerichte marketing
  Door meer op maat gemaakte aanbiedingen en inhoud kun je gerichte marketingcampagnes opzetten en de klanttevredenheid verhogen.
 6. Betere besluitvorming
  Het automatiseren van datastromen stelt SEO marketeers in staat om data-gedreven beslissingen te nemen. Door realtime gegevensanalyse en het verkrijgen van diepgaande inzichten, kunnen marketeers weloverwogen strategieën ontwikkelen en marketingactiviteiten optimaliseren op basis van objectieve gegevens.
 7. Snellere identificatie van kansen
  Door datastromen te automatiseren en trends en patronen realtime sneller te kunnen ontdekken, kunnen marketeers ook kansen snel identificeren. Ze kunnen proactief inspelen op veranderingen in de markt en nieuwe mogelijkheden benutten voordat de concurrentie dat doet.
 8. Verbeterde klantenservice
  Door geautomatiseerde datastromen kunnen marketeers beter inzicht krijgen in het gedrag en de voorkeuren van hun klanten. Hierdoor kunnen ze gepersonaliseerde marketingboodschappen en aanbiedingen creëren, waardoor de klanttevredenheid en loyaliteit worden verhoogd.
 9. Efficiënte resourceallocatie
  Automatisering van datastromen helpt bij het identificeren van de meest effectieve marketingkanalen en -tactieken. Marketingspend kan op basis van deze inzichten efficiënt worden toegewezen, waardoor de ROI wordt gemaximaliseerd en verspilling van middelen wordt voorkomen.
 10. Schaalbaarheid
  Geautomatiseerde datastromen kunnen gemakkelijk worden opgeschaald naarmate het bedrijf groeit. Het stelt marketeers in staat om meer gegevens te verwerken en grotere marketingcampagnes te beheren zonder dat dit ten koste gaat van de efficiëntie of kwaliteit van het werk.
Even laten zien hoe het moet

De toepassing van data en analytics in verschillende sectoren.

Data & web analytics in de retailsector

In de retailsector spelen data en analytics een essentiële rol bij het begrijpen van consumentengedrag en het optimaliseren van de winkelervaring. Bedrijven verzamelen gegevens over aankoopgeschiedenis, klantvoorkeuren en demografische informatie om gerichte marketingcampagnes te creëren, voorraadniveaus te beheren en klantloyaliteit op te bouwen. Door het analyseren van deze gegevens kunnen retailers trends identificeren, seizoensgebonden vraag voorspellen en gepersonaliseerde aanbiedingen doen aan individuele klanten.

Data & web analytics in de Gezondheidszorg

In de gezondheidszorg helpt data-analyse bij het verbeteren van de patiëntenzorg, het optimaliseren van behandelingsplannen en het identificeren van gezondheidstrends. Analytics worden gebruikt om grote hoeveelheden medische gegevens te analyseren, waaronder patiëntendossiers, klinische proeven en genoomsequenties. Deze analyse biedt waardevolle inzichten voor het personaliseren van behandelingen, het voorspellen van ziekten en het identificeren van risicofactoren. Bovendien helpt het bij het toezicht houden op epidemieën, het beheren van ziekenhuishulpbronnen en het verbeteren van de algehele efficiëntie van gezondheidszorgsystemen.

Data & web analytics in de financiële sector

In de financiële sector spelen data en analytics een cruciale rol bij het nemen van investeringsbeslissingen, het voorkomen van fraude en het beheren van risico's. Financiële instellingen analyseren grote hoeveelheden gegevens, waaronder marktgegevens, klanttransacties en kredietwaardigheidsbeoordelingen, om trends te identificeren, risico's te beoordelen en frauduleuze activiteiten op te sporen. Het gebruik van geavanceerde algoritmen en modellen stelt financiële instellingen in staat om nauwkeurige voorspellingen te doen, potentiële risico's te beheren en klantgerichte financiële producten en diensten aan te bieden.

Data & web analytics in de productie en logistiek

In de productie- en logistieke sector worden data en analytics gebruikt om de efficiëntie te verbeteren, de supply chain te optimaliseren en operationele kosten te verlagen. Door het analyseren van productiegegevens, voorraadniveaus, transportroutes en vraagpatronen kunnen bedrijven hun processen stroomlijnen, tijdige levering garanderen en verspilling verminderen. Predictieve analyses helpen bij het voorspellen van vraagfluctuaties, het optimaliseren van voorraadniveaus en het identificeren van gebieden waar de productie-efficiëntie kan worden verbeterd.

Data & web analytics in de onderwijssector

Ook in de onderwijssector worden data en analytics steeds belangrijker. Scholen en onderwijsinstellingen verzamelen gegevens over studentenprestatie, aanwezigheid, leerpatronen en sociale interacties. Door deze gegevens te analyseren, kunnen educatieve instellingen gepersonaliseerde leertrajecten ontwikkelen, vroegtijdige studie-uitval voorspellen en de effectiviteit van lesmethoden evalueren. Data en analytics helpen bij het verbeteren van de onderwijskwaliteit, het aanpakken van individuele behoeften van studenten en het identificeren van gebieden waar docenten extra ondersteuning kunnen bieden.


Deze voorbeelden illustreren slechts een fractie van de vele manieren waarop data en analytics worden toegepast in verschillende sectoren. Door gebruik te maken van de kracht van data en analytics kunnen bedrijven beter geïnformeerde beslissingen nemen, processen optimaliseren en hun concurrentiepositie versterken.

Voorspel de toekomst met data.

Zet je slapende data aan het werk en je klant centraal. Ontdek in dit whitepaper hoe!
Download whitepaper
Elk nadeel heeft z'n voordeel

De voordelen van data & analytics.

 • Data en webanalyse verbetert je website ontwerp en de gebruikerservaring
  Door gedetailleerde analyses van websitegegevens, zoals paginaweergaven, bouncepercentages en gebruikersstromen, te maken is het mogelijk om zwakke punten in het ontwerp van je website te identificeren en aan te passen om de gebruikerservaring te verbeteren. Het begrijpen van het gedrag van bezoekers stelt je in staat om de navigatie te optimaliseren, inhoud beter af te stemmen op de behoeften van gebruikers en conversiepaden te vereenvoudigen, wat leidt tot een hogere gebruikersbetrokkenheid en een betere conversieratio.
 • Meer online conversies en inkomsten
  Door de websitegegevens te analyseren en zwakke conversiepunten te identificeren, is het mogelijk om gerichte aanpassingen te maken om de conversieratio te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld het vereenvoudigen van het afrekenproces, het optimaliseren van landingspagina's of het verbeteren van de call-to-action-elementen omvatten. Door de conversieratio te verbeteren, genereer je meer online verkoop en verhoog je de inkomsten.
 • Beter begrip van klantgedrag
  E-commerce analytics bieden waardevolle inzichten in het gedrag en de voorkeuren van klanten op e-commerce websites. Gebruik deze gegevens om gepersonaliseerde aanbevelingen te doen, de gebruikerservaring te verbeteren en de klanttevredenheid te verhogen.
 • Optimalisatie van marketingcampagnes
  Door marketinggegevens te analyseren, is het mogelijk om te beoordelen welke campagnes het meest effectief zijn in het aantrekken van doelgroepen en het genereren van conversies. Deze inzichten stellen bedrijven in staat om hun marketinguitgaven te optimaliseren, de targeting te verbeteren en de prestatie van toekomstige campagnes te verbeteren.
 • Inzicht in website prestatie
  Data- en webanalyses bieden diepgaande inzichten in de prestatie van de website, inclusief verkeersbronnen, populaire inhoud, gemiddelde sessieduur en de impact van marketingcampagnes. Heb je deze inzichten, dan maak je datagedreven beslissingen. Zoals het optimaliseren van marketingstrategieën, het identificeren van nieuwe kansen en het aanpassen van de website-inhoud en -functionaliteit.
 • Verbeterde zoekmachine ranking
  Door SEO-analyse kun je de prestatie van je website in zoekmachines volgen en de nodige optimalisaties aanbrengen om de ranking te verbeteren. Dit omvat het identificeren van relevante zoekwoorden, het optimaliseren van meta-tags, het verbeteren van de laadsnelheid van de website en het verkrijgen van kwalitatieve backlinks. Een hogere zoekmachine ranking resulteert in meer organisch verkeer en zichtbaarheid voor het bedrijf.
 • Grotere betrokkenheid bij sociale media
  Met behulp van sociale media analyse kunnen bedrijven de betrokkenheid en prestatie op verschillende sociale mediaplatforms meten. Deze inzichten helpen bedrijven om hun social media-strategieën te optimaliseren, te begrijpen welke content het meest effectief is en de interactie met hun doelgroep te vergroten.
 • Kostenbesparing
  Door inefficiënte gebieden en ondermaatse prestatie te identificeren is het mogelijk om gerichte verbeteringen aan te brengen en onnodige kosten te verminderen. Door middel van data-analyse kun je ook je marketingbudgetten effectiever toewijzen, investeren in kanalen en tactieken die een beter rendement opleveren, en verspilling van middelen verminderen.
Analyseren kun je leren

Data analytics tools & dashboards.

Data-analyse is sterk afhankelijk van geavanceerde tools en technologieën die bedrijven helpen om waardevolle inzichten uit hun gegevens te halen. We geven je een aantal best practices van veelgebruikte tools en technologieën voor data-analyse:

 1. Data Mining
  Data mining is een proces waarbij grote datasets worden geanalyseerd om verborgen patronen, trends en relaties te ontdekken. Met behulp van algoritmen kunnen bedrijven waardevolle informatie uit hun gegevens halen, zoals klantgedrag, markttrends en fraudedetectie.
 2. Business Intelligence (BI)-tools
  Business Intelligence-tools stellen bedrijven in staat om gegevens te verzamelen, analyseren en visualiseren om besluitvorming te ondersteunen. Met behulp van dashboards, rapporten en visualisaties kunnen bedrijven trends identificeren, prestatie volgen en de effectiviteit van hun strategieën evalueren.
 3. Voorspellende analyse
  Voorspellende analyse maakt gebruik van historische gegevens en statistische modellen om toekomstige gebeurtenissen en trends te voorspellen. Bedrijven kunnen deze analyses gebruiken om beter te begrijpen hoe bepaalde factoren van invloed kunnen zijn op hun bedrijfsprestatie en om proactief beslissingen te nemen.

Voorspel de toekomst met data
Meer weten over voorspellende analyses? Download dit whitepaper en voorspel de toekomst met data!

Data verzameling en opslagmethoden

Het verzamelen en opslaan van gegevens is een essentiële stap in het data-analyseproces. Hier zijn enkele veelgebruikte methoden voor het verzamelen en opslaan van gegevens:

 1. Geautomatiseerde gegevensverzameling
  Met behulp van geautomatiseerde tools en technieken kunnen bedrijven gegevens verzamelen uit verschillende bronnen, zoals websites, sociale media en IoT-apparaten. Deze gegevens kunnen vervolgens worden opgeslagen voor verdere analyse.
 2. Datawarehousing
  Datawarehousing omvat het verzamelen en opslaan van gestructureerde gegevens van verschillende bronnen in een centrale database. Dit stelt bedrijven in staat om gegevens te consolideren en een holistisch beeld van hun bedrijf te krijgen.
 3. Cloudopslag
  Cloudopslag biedt bedrijven de mogelijkheid om gegevens op externe servers op te slaan, waardoor ze meer schaalbaar en flexibel zijn en gemakkelijke toegang tot gegevens krijgen. Dit is vooral handig voor bedrijven met grote hoeveelheden gegevens.

Data verzameling en opslagmethoden

Het verzamelen en opslaan van gegevens is een essentiële stap in het data-analyseproces. Hier zijn enkele veelgebruikte methoden voor het verzamelen en opslaan van gegevens:

 1. Geautomatiseerde gegevensverzameling
  Met behulp van geautomatiseerde tools en technieken kunnen bedrijven gegevens verzamelen uit verschillende bronnen, zoals websites, sociale media en IoT-apparaten. Deze gegevens kunnen vervolgens worden opgeslagen voor verdere analyse.
 2. Datawarehousing
  Datawarehousing omvat het verzamelen en opslaan van gestructureerde gegevens van verschillende bronnen in een centrale database. Dit stelt bedrijven in staat om gegevens te consolideren en een holistisch beeld van hun bedrijf te krijgen.
 3. Cloudopslag
  Cloudopslag biedt bedrijven de mogelijkheid om gegevens op externe servers op te slaan, waardoor ze meer schaalbaar en flexibel zijn en gemakkelijke toegang tot gegevens krijgen. Dit is vooral handig voor bedrijven met grote hoeveelheden gegevens.

Data visualisatie en rapportage

Data visualisatie en rapportage zijn cruciale aspecten van data-analyse. Hiermee kunnen bedrijven hun gegevens op een duidelijke en begrijpelijke manier presenteren. Enkele belangrijke punten hierbij zijn:

 • Grafieken en diagrammen
  Grafieken en diagrammen zijn effectieve visuele hulpmiddelen om gegevens te presenteren. Door gebruik te maken van verschillende grafiektypen, zoals lijngrafieken, staafdiagrammen en taartdiagrammen, kunnen bedrijven trends en patronen gemakkelijk communiceren.

 • Dashboards
  Dashboards bieden een overzicht van belangrijke statistieken en KPI's in één oogopslag. Met behulp van grafieken, tabellen en visualisaties kunnen bedrijven de prestatie van hun bedrijf realtime volgen.

 • Rapporten
  Rapporten bieden gedetailleerde informatie en analyses over specifieke aspecten van de bedrijfsvoering. Door middel van tekst, grafieken en visualisaties geven bedrijven een reporting van hun bevindingen en aanbevelingen.

 • Interactieve visualisaties
  Interactieve visualisaties stellen gebruikers in staat om gegevens te verkennen en te analyseren door te interageren met grafieken en diagrammen. Hierdoor kunnen gebruikers dieper inzicht krijgen in de gegevens en hun eigen analyses uitvoeren.

Veelgebruikte data en analytics tools.

 • Google Analytics
  Google Analytics is een gratis tool die websitebezoekers analyseert en gegevens verzamelt zoals verkeersbronnen, demografische gegevens, gedrag van bezoekers en conversie-ratio's. Gebruik Google Analytics samen met Google Search Console die informatie biedt over hoe Google websites (op IP adres) crawlt, indexeert en bedient. Benieuwd welke KPI’s uit Google Analytics het belangrijkst zijn voor je dashboard?
 • Mixpanel
  Een tool voor gebruikersanalyse die gegevens verzamelt over de interactie van gebruikers met een app of website, zoals schermtijd, clicks, en gebeurtenissen.
 • Tableau
  Een tool voor visuele analyse die gegevens van verschillende bronnen samenbrengt en presenteert in interactieve dashboards en grafieken.
 • Power BI
  Een Microsoft-tool voor zakelijke analyse die gegevens van verschillende bronnen samenbrengt en presenteert in interactieve dashboards en grafieken.
 • Looker
  Een tool voor data-analyse en -ontdekking die gegevens van verschillende bronnen samenbrengt en presenteert in interactieve dashboards en grafieken.
 • R en Python
  Twee programmeertalen die vaak worden gebruikt voor data-analyse en -modellering. Dit is een gratis tool.
 • Bigquery
  Een cloud-gebaseerde tool die grote hoeveelheden gegevens analyseert en beheert.
 • Apache Kafka
  Een open-source-tool voor gegevensintegratie en streaming die gegevens van verschillende bronnen verzamelt, opslaat en verwerkt.
 • Piwik Pro
  Een betaalde analytics tool waarbij je bezoekers gedrag kan analyseren. Deze tool heeft privacy rondom de tracking van bezoekers hoog in het vaandel staan.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van beschikbare data analytics tools. Er zijn nog veel meer tools beschikbaar, afhankelijk van de specifieke eisen van een bedrijf.

Over Morgen - Trends in data & privacy
Meer weten over de trends in data? Luister onze podcast: Over Morgen - Trends in data & privacy.

 

 
De keuze is reuze

Verschillende soorten dashboards.

Data dashboards en analytics dashboards worden gebruikt om het verkeer naar websites en het gedrag van gebruikers te volgen en te analyseren. Ze bieden waardevolle inzichten en informatie. Verschillende dashboards geven antwoord op de volgende vragen:

 1. Vanuit welke kanalen komen de websitebezoekers?
  Het percentage gebruikers dat bijvoorbeeld via zoekmachines, verwijzende sites (referral) of direct verkeer binnenkomt.
 2. Wie zijn de websitebezoekers
  Demografische informatie over de bezoekers, zoals hun locatie, leeftijd en geslacht.
 3. Welke pagina's bekijken de websitebezoekers?
  Hoeveel pagina's bekijkt een gemiddelde websitebezoeker? En welke specifieke pagina's zijn dat
 4. Zijn bezoekers betrokken bij de website?
  Voorheen werd dit vooral weergegeven in het bouncepercentage, het percentage bezoekers dat de website verlaat na slechts één pagina te hebben bekeken. In het kader van GA4 (Google Analytics 4) wordt dit juist omgedraaid. Daar wordt het bouncepercentage vervangen door de "engagement rate", wat juist het tegenovergestelde betekent. Dit percentage geeft aan hoeveel mensen minimaal één interactie hebben gehad op de website, zoals een aanvraag of aankoop, of hoe lang ze op de website blijven. Eigenlijk zegt dit meer dan inzicht in een (hoog) bouncepercentage.
  Ontdek in dit spiekbriefje hoe je in 5 stappen GA4 implementeert.
 5. Waarnaar zoeken bezoekers op de website?
  De zoekopdrachten geven een goed beeld van waar websitebezoekers naar op zoek zijn. Hiermee kun je middels Search Console inzichten verkrijgen over wat bezoekers verwachten en of je website het gemakkelijk maakt om deze informatie te vinden. Het betreft de trefwoorden die bezoekers gebruiken om iets op de website te vinden.
 6. Hoeveel tijd besteden bezoekers op de website?
  De tijd op de website is een statistiek die aangeeft hoe lang een gemiddelde websitebezoeker op de website blijft.
 7. Hoeveel aankopen worden er op de website gedaan?
  De e-commerce gegevens, ook bekend als verkoop- en omzetgegevens, zijn met name belangrijk voor webshops. Het is essentieel om inzicht te hebben in het aantal verkopen en de opbrengsten.
 8. Wat is het conversiepercentage van mijn bezoekers?
  Het conversiepercentage is het percentage bezoekers dat een gewenste actie heeft voltooid, zoals een aankoop of het invullen van een formulier. Het totale aantal conversies geeft al enige informatie, maar het is ook belangrijk om te weten welk percentage van de bezoekers daadwerkelijk de gewenste actie (conversie) uitvoert.

Er zijn veel verschillende soorten dashboards om data bij te houden, die voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt. Veel voorkomende dashboards zijn:

Strategische dashboards

Strategische dashboards worden gebruikt om KPI's en andere relevante metrics voor activiteiten en prestatie weer te geven. Ze zijn essentieel voor leidinggevenden en managers om de prestatie van de organisatie te controleren en weloverwogen beslissingen te nemen. Deze dashboards bieden snel en overzichtelijk inzicht in de gezondheid van het bedrijf. Er zijn verschillende soorten strategische dashboards:

Marketing dashboards

Een marketingdashboard omvat verschillende soorten (online) marketingdashboards, zoals e-commerce dashboards en SEO/Advertentie dashboards. Deze dashboards tonen de prestatie van een webshop op de eigen website, maar ook op marktplaatsen, social media kanalen en andere platforms waar een e-commerce bedrijf actief is. Met een e-commerce dashboard gebaseerd op kanalen krijgt een bedrijf inzicht in welke kanalen het meeste verkeer, omzet en rendement genereren. Zo kan de marketing- en verkoopinspanning beter worden afgestemd op de prestatie van verschillende kanalen, waardoor de ROI wordt verhoogd en je meer haalt uit de performance van je marketing.

Financiële dashboards

Financiële dashboards worden gebruikt om financiële gegevens zoals inkomsten, uitgaven en winst te volgen. Ze bieden een visuele weergave van deze gegevens en tonen specifieke statistieken zoals debiteuren en crediteuren, ROI (Return on Investment) en informatie over schulden en eigen vermogen.

Full-funnel dashboards

Een full-funnel dashboard geeft een compleet beeld van de klantreis door de verschillende stappen van de verkoopcyclus. Dit omvat het aantrekken van leads, conversie van leads naar klanten, klantprestatie en waardecreatie. Bedrijven kunnen met deze dashboards de prestatie van hun marketing- en verkoopinspanningen meten en verbeteren.

Operationele dashboards

Operationele dashboards bieden een overzicht van gegevens en zijn bedoeld om gebruikers snel van informatie te voorzien. Deze dashboards geven inzicht in zaken zoals websiteverkeer en betrokkenheid op social media. Ze voeren geen berekeningen uit, maar geven direct antwoord op de vraag: "Wat gebeurt er nu?".

Product performance dashboards

Een productprestatiedashboard richt zich op de prestatie van specifieke producten binnen een bedrijf. Het bevat bijvoorbeeld informatie over verkoopcijfers, inkomsten, productbeoordelingen, terugroepacties en andere relevante gegevens. Hiermee krijgt een bedrijf snel inzicht in welke producten goed presteren en welke verbetering nodig hebben. Zo kunnen bedrijven hun aanbod en marketingstrategieën beter afstemmen op de behoeften van klanten, waardoor omzet en winst worden verhoogd.

Human Resources dashboards

Met een HR-dashboard krijg je een overzicht van personeelsgegevens, zoals personeelsaantallen, verloop en prestatiecijfers. Ook recruitmentgegevens zoals het aantal (nieuwe) sollicitanten, openstaande vacatures of lopende sollicitatieprocessen kun je in een HR-dashboard terugvinden.

IT-dashboards

Deze dashboards controleren de prestatie en de beschikbaarheid van IT-systemen.

Operations dashboards

Met dit dashboard volg je de productieprocessen op de voet.

Analytische dashboards

Analytische dashboards zijn vaak complex en richten zich voornamelijk op de toekomst. Ze bevatten uitgebreide data en voorspellen trends op basis van historische gegevens. Managers gebruiken deze dashboards om nieuwe koers te bepalen of lange termijn beslissingen te onderbouwen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van dashboards die veel bedrijven gebruiken. Elk type dashboard is afgestemd op de specifieke behoeften van de organisatie of afdeling die het gebruikt. Populaire analytische dashboardingtools zijn onder andere PowerBI, DOMO, Looker en Tableau. Deze tools bieden niet alleen de functionaliteit van dashboards, maar nog veel meer!

Met geoptimaliseerde dashboards voor de enorme hoeveelheid data en inzichten kunnen bedrijven hun prestatie beter volgen en geïnformeerde beslissingen nemen. Of het nu gaat om het bijhouden van marketingprestaties, financiële gegevens, klantreizen, operationele processen of productprestaties, dashboards bieden een overzichtelijke en gestructureerde weergave van de belangrijkste informatie.

1-2-3 GO!

Starten met data & analytics.

Wanneer je start met data & web analytics is het belangrijk om klein te beginnen. Concentreer je op de belangrijkste statistieken, deze helpen je om je doelstellingen te bereiken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een meetplan. In een meetplan bepaal je je strategie, missie, bijbehorende KPI’s en doelstellingen. Zo kun je eenvoudig een top-down benadering realiseren en zorg je ervoor dat je doelstellingen ook echt meewerken aan het halen van je missie. Naarmate je meer ervaring en kennis opdoet kun je meer complexiteit toevoegen.

We hebben in 4 stappen kort samengevat hoe je kunt starten:

Stap 1. Doelen bepalen

Het vaststellen van de juiste doelen en KPI’s helpt je om efficiënter te werk te gaan. Maar hoe doe je dat, goede doelen instellen? Een goede doelstelling is SMART geformuleerd.

Specifiek

Benoem details en maak duidelijk wat je voor ogen hebt. Maak je doel specifiek door concreet te omschrijven wat je wilt bereiken. Dat doe je door de 5 W-vragen te beantwoorden:

 1. Wat wil je bereiken?
 2. Wie zijn erbij betrokken?
 3. Waar ga je dit doen?
 4. Wanneer ga je het doen?
 5. Waarom wil je het bereiken?

Meetbaar

Aan de hand van welke cijfers of voorwaarden weet je dat je je doel hebt behaald? 

Acceptabel

Acceptabel houdt in dat iedereen die erbij betrokken is, akkoord is met het doel. Pas als jijzelf en anderen achter de doelen staan, zijn ze acceptabel.

Realistisch

Doelen instellen moet realistisch zijn. Maak je doelen haalbaar. Als je doel te makkelijk of te moeilijk is, dan raak je snel je motivatie kwijt.

Deze vragen helpen je bij het opstellen van een realistisch (nieuw) doel:

 1. Heb je genoeg kennis en middelen in huis om je doel te halen?
 2. Is het doel niet te makkelijk of te moeilijk?
 3. Zijn de stappen die we moeten zetten om het doel te bereiken haalbaar?

Tijdgebonden

Om er zeker van te zijn dat je je doel hebt behaald zijn een start- en einddatum van belang. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent en houdt de deadline je gemotiveerd.

Stap 2. Meten

We bepalen op welke KPI’s we gaan sturen en hoe we die meetbaar gaan maken.

Een data-driven organisatie, dat wil natuurlijk iedereen. KPI’s zijn hierbij van groot belang. Om een goede KPI op te stellen kan je de SMART-methode die hierboven beschreven staat gebruiken.

Stap 3. Configureren

We helpen je bij het verzamelen van de juiste data in de juiste systemen.

Stap 4. Monitoren

We monitoren KPI’s voor grip en sturing op de belangrijkste bedrijfsresultaten.

Whitepaper - Data: van verzamelen naar doen - 2022
Gelijk aan de slag met jouw data? Lees hier alles over in dit whitepaper Data: van verzamelen naar doen.

Samen verder

Data & analytics bij De Nieuwe Zaak.

Zo doen we het!

Multidisciplinair

Uniek bij De Nieuwe Zaak is onze multidisciplinaire aanpak waarmee inzichten direct toegepast worden binnen je digital commerce kanalen.

Data driven

We handelen altijd vanuit inzichten die gebaseerd zijn op data. Deze inzichten geven richting in het uitbouwen van een passende marketingstrategie.

Data driven verwijst naar een aanpak of methode die gebaseerd is op de analyse en interpretatie van gegevens. Daarbij worden gegevens gebruikt als primaire informatiebron voor de besluitvorming, probleemoplossing en strategische planning.

Hoe kom je tot een digitale strategie en roadmap?

In een workshop bepalen we de focuspunten voor de digitale strategie. Welke bedrijfsdoelen wil je realiseren? Met welke groeistrategie wil je deze doelen realiseren? En wat is de rol van digitale marketing hierin? We bepalen de hoofddoelen en KPI’s waaraan marketing kan bijdragen. Onder elk doel definiëren we strategieën die ervoor moeten zorgen dat het doel bereikt wordt. Vervolgens worden KPI’s bepaald om behaalde resultaten te monitoren en bij te sturen. Om deze bij te kunnen houden, werken we de benodigde data uit. Er zijn twee manieren om waarde uit data te halen:

 1. Visualiseren
  Op basis van analyse en rapportage doorvoeren van verbeteringen.
 2. Toepassen
  Geautomatiseerd optimaliseren op basis van data (bijvoorbeeld personalisatie).

Zodra je deze gegevens hebt verzameld en opgeschoond, kun je ze analyseren om patronen, trends en inzichten te identificeren. Dit kan je doen met verschillende technieken, zoals datavisualisatie, statistische analyse en machine learning. De resultaten van de gegevensanalyse worden geïnterpreteerd om inzicht te krijgen in de website prestatie en gebruikersgedrag. Deze informatie wordt gebruikt om het ontwerp en de inhoud van de website te optimaliseren, de gebruikerservaring te verbeteren en zakelijke beslissingen te onderbouwen.

Door middel van interviews en deskresearch brengen we de digitale volwassenheid van de marketingorganisatie in kaart. We scoren de volwassenheid op de zes pijlers van marketing maturity, zodat we gericht kunnen bepalen waar geïnvesteerd moet worden.

Digitale volwassenheid model

We werken volgens ons unieke digitale volwassenheid model. We helpen je om stap-voor-stap meer data-gedreven te gaan werken zodat je jouw ambities kan realiseren.

Digitale volwassenheid model van DNZ

Het digitale volwassenheid model bestaat uit zes pijlers, dit zijn:

1. Team

Welke digitale kennis en rollen heb je in je organisatie?

2. Organisatie & Proces

Hoe zijn processen binnen de organisatie ingericht?

3. Tooling

Wat voor systemen worden gebruikt op digitaal vlak?

4. Strategie & Performance 

Welke rol speelt marketing en het platform in het realiseren van de ambities en hoe wordt dit aangestuurd?

5. Data & Klantinzicht

Wat weet je over je doelgroep en hoe wordt dat toegepast om bijvoorbeeld je marketing relevanter te maken?

6. Merk & Content

Waar sta je als merk voor en hoe wordt dat toegepast binnen marketing en content?

De Nieuwe Zaak helpt je graag verder.

Op basis van de digitale strategie en de huidige digitale volwassenheid bepalen we welke stappen nodig zijn om de toekomstige ambities te realiseren. Dit presenteren we in een roadmap voor digitale marketing, waarin stap voor stap uitgewerkt is hoe de digitale strategie waargemaakt kan worden.

Met data & web analytics krijg je inzicht in de behoeften van de klant. Daarnaast krijg je grip en sturing op je belangrijkste KPI’s en is het online gedrag van de klant meetbaar. Daarnaast krijg je toepasbare inzichten die je organisatie een stap verder helpen!

Aan de slag met Data & Web Analytics

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Ontdek hoe jij data & web analytics kunt inzetten.
Verder met Data & Web Analytics