Michelle Robbertsen 10 juli 2023 8 minuten leestijd

SEO link best practices volgens Google

Zowel interne als externe links, ook wel backlinks genoemd, zijn een onmisbaar onderdeel van je SEO strategie. Dit helpt zoekmachines namelijk bij het bepalen van de relevantie, autoriteit en populariteit van je website of landingspagina. Dit omdat links structuur geven en op deze manier zoekmachines helpen om je website sneller te indexeren. Daarnaast bevestigen links de relatie met andere onderwerpen, waardoor je de lezer aanmoedigt om verder te lezen. Ontdek in dit blog de SEO link best practices die Google heeft gepubliceerd zodat je het maximale uit je interne en externe links haalt.

Interne links.

Interne links die verwijzen door naar een pagina binnen je eigen website. Met interne links licht je de belangrijkste pagina’s uit voor zoekmachines, waardoor je de autoriteit van deze pagina’s uiteindelijk verhoogt. Interne links helpen namelijk om de waarde van de ene pagina over te dragen naar de andere pagina. Daarnaast zorgen deze links voor een betere navigatie op je website waardoor je gebruikersbetrokkenheid vergroot.

Vergeet de anchor text niet!

Het is van belang om meer aandacht te besteden aan interne links, omdat interne links aan zoekmachines vertellen wat de belangrijkste pagina’s op jouw website zijn. Schenk ook aandacht aan de ankertekst die wordt gebruikt. Een ankertekst is de zichtbare tekst waar een link onder hangt. De gebruiker kan op dit stukje tekst klikken en wordt doorgestuurd naar een andere pagina. Het is belangrijk om aandacht te geven aan de ankertekst zodat je website beter te begrijpen is voor zowel de lezer als de zoekmachine. Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat elke pagina die je belangrijk vindt interne links verkrijgt. Met de interne links geef je aan welke pagina’s van jouw website het meest belangrijk zijn, wat kan bijdragen aan een betere vindbaarheid. 

Benieuwd welke tips wij hebben om meer waarde uit je SEO te halen? Ontdek het in dit blog.

Google raadt aan om geen nofollow-attributen te gebruiken voor interne links op je website. Het nofollow-attribuut vertelt zoekmachines dat ze een link niet moeten volgen of dat deze niet moet worden meegenomen in de ranking. Voor interne links is het echter belangrijk dat zoekmachines deze kunnen volgen en gebruiken om je website te indexeren. Gebruik dus alleen nofollow-attributen wanneer het echt nodig is, bijvoorbeeld voor externe betaalde links.

Backlinks.

Externe links, ook wel backlinks genoemd, verwijzen door naar een andere website dan je eigen website, een externe website dus. Door backlinks naar andere betrouwbare en relevante websites te sturen zorg je voor meer geloofwaardigheid. Je geeft door te linken naar een andere website meer waarde aan de website waar je naartoe linkt.

Google vertelt dat het erg belangrijk is om de bronnen van je backlinks kenbaar te maken. Kwalificeer betaalde backlinks bijvoorbeeld met losse elementen als  sponsored  of nofollow.Voeg nofollow  ook toe wanneer je een artikel schrijft en de bron van je link niet iets van je reputatie wil geven. Het is belangrijk om te weten dat deze losse elementen niet worden getoond waardoor ze dus niet zichtbaar zijn voor de gebruiker.

Gebruik crawlable linkstructuren.

Hoe geschikt een link is voor de crawl, vertelt in hoeverre zoekmachines in staat zijn om de inhoud van de pagina waarnaar de link verwijst te ontdekken. Dit betekent dat je HTML-links moet gebruiken, omdat zoekmachines zoals Google moeite hebben met het crawlen van andere typen links, zoals JavaScript-links.

HTML-links zijn direct toegankelijk voor zoekmachines, waardoor ze je website beter kunnen indexeren. Zorg ervoor dat je interne en externe links in HTML opneemt, zodat zoekmachines ze gemakkelijk kunnen volgen. Over het algemeen is het voor Google alleen mogelijk om je link te crawlen als je een anker element met een href-attribuut gebruikt. Een href-attribuut in HTML wordt gebruikt om de link bestemming aan te geven voor een anker element, zodat de URL van van de pagina waarnaar de link verwijst gedefinieerd wordt. Een href-attribuut is dus essentieel voor zoekmachines om te begrijpen naar welke pagina er wordt gelinkt.

Schrijf relevante anchor teksten.

Ankerteksten hebben betrekking op de klikbare tekst waarmee een gebruiker naar een andere webpagina of bron wordt doorverwezen. Anchor teksten helpen zoekmachines om de context van de pagina waar je naartoe linkt beter te begrijpen. Wanneer je gebruik maakt van zoekwoorden waar veel op wordt gezocht, maak je de pagina relevanter op deze zoekwoorden. Het is dus belangrijk om relevante ankerteksten te gebruiken die de inhoud van de gelinkte pagina nauwkeurig beschrijven zodat je zoekmachines helpt om de link beter te begrijpen, maar ook de gebruikers helpt om te beslissen of ze de link willen volgen of niet. 

Wat is een goede anchor tekst?

Een goede ankertekst is beschrijvend, concreet en bevat een relevant zoekwoord voor zowel de pagina waarop de link staat als de pagina waarnaar de link doorverwijst. Een goede anchor tekst geeft context aan de link en stelt de verwachtingen voor je lezers vast. Hoe beter je tekst in de anchor, des te makkelijker het is voor mensen om je site te navigeren en voor zoekmachines als Google om de context van je pagina te begrijpen. Vermijd het gebruik van generieke ankerteksten zoals "klik hier" of "lees meer". In plaats daarvan, gebruik specifieke, beschrijvende ankerteksten die zoekmachines helpen te begrijpen waar de gelinkte pagina over gaat. Dit verbetert niet alleen de crawlbaarheid, maar ook de gebruikerservaring.

Gebroken links kunnen een negatieve invloed hebben op de crawlbaarheid en gebruikerservaring van je website. Het is daarom belangrijk om regelmatig te controleren op gebroken links en ze zo snel mogelijk te repareren. Google's Search Console kan je helpen bij het opsporen van gebroken links op je website, zodat je ze kunt corrigeren en de crawlbaarheid kunt verbeteren.

Zorg voor een natuurlijke linkstructuur.

Een natuurlijke linkstructuur is een belangrijk onderdeel van een goed geoptimaliseerde website. Het gaat hierbij om het organisch opbouwen van links van hoge kwaliteit, zowel intern als extern. Vermijd het gebruik van onnatuurlijke linkmethoden, zoals het kopen van links of het deelnemen aan linkuitwisselingsprogramma's. Richt je in plaats daarvan op het creëren van waardevolle content die van nature links aantrekt van andere websites.

Het opvolgen van de best practices voor SEO-links volgens de richtlijnen van Google is een effectieve manier om de zichtbaarheid van je website te vergroten. Door gebruik te maken van crawlable linkstructuren, duidelijke ankerteksten, het vermijden van nofollow-attributen voor interne links, het controleren op gebroken links en het opbouwen van een natuurlijke linkstructuur, kun je je website beter laten crawlen en indexeren door zoekmachines. Ga aan de slag en verbeter je SEO-links voor een hogere ranking en meer online succes!

Hulp nodig bij jouw SEO strategie?

We helpen je graag verder! Ontdek hoe onze experts SEO multidisciplinair inzetten om het beste resultaat te behouden. 

avatar

Michelle Robbertsen

Als SEO expert weet Michelle alles van zoekmachine optimalisatie.

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Even verder praten kan geen kwaad.
Contact opnemen