Lorena Voskamp 21 juli 2022 6 minuten leestijd

Zo zet je korte video's in op social media

Je kunt geen social media app openen of je ziet het: korte video’s. Platforms als TikTok, Instagram, YouTube en Pinterest bieden steeds meer korte video content aan. Ook merken spelen hier steeds meer op in. En dat kun jij ook doen! 

Uit onderzoek van HubSpot blijkt dat korte video’s de hoogste ROI heeft in de social media strategie van honderden ondervraagde bedrijven. Maar, hoe kun je korte video’s inzetten om je online reputatie te verbeteren? 

Wat zijn korte video’s?

Korte video’s zijn, vaak verticaal gefilmde video’s, die tussen de 15 seconden en 3 minuten duren. Maar, nu platforms als TikTok en Instagram Reels groter worden, worden de korte video’s op deze platforms langer. Zo is het nu mogelijk om op TikTok video’s tot drie minuten en op Instagram video’s van anderhalf minuut te plaatsen. Ook op YouTube vind je tegenwoordig speciale, korte video’s: YouTube Shorts. Waar video’s op YouTube idealiter rond de tien minuten duren, is dat op Shorts tussen de 30 en 60 seconden. 

Video’s op social: waarom eigenlijk?

Video’s worden twee keer zoveel gedeeld dan iedere andere vorm van content. In ditzelfde onderzoek wordt ook duidelijk dat 84% van de consumenten een product heeft aangeschaft naar aanleiding van de brand video. Video zorgt dus voor een hoge mate van vertrouwen, en dat is het doel van content marketing. 

Als je kijkt naar waarom je juist korte video’s moet delen, dan zien we de volgende voordelen:

  • korte video’s staan op #1 voor leadgeneratie en betrokkenheid;
  • marketeers wereldwijd investeren in 2022 meer in korte video’s dan in ieder andere vorm van content;
  • 47% van de marketeers vindt dat korte video’s sneller viral gaan dan ieder andere vorm van content;
  • 85% van de marketeers vindt dat korte video’s het meest effectieve format op social media zijn. 

Korte video’s post je op kanalen als TikTok, Instagram of YouTube. Deze nieuwe features in bestaande apps worden meer vertoond in het algoritme. Het aantal mensen dat deze content te zien krijgt is dan ook vele malen groter dan een reguliere post. En dat vaak zelfs zonder er advertentiebudget achter te zetten!  

Inspelen op trends of inhakers zijn een belangrijk onderdeel van korte video’s. Kijk daarom goed naar welke kanalen je doelgroep gebruiken - en zet daar korte video’s in. 

Vier manieren om korte video in te zetten

1. Influencer advertenties

Ook in korte video’s zijn influencers een goed idee om in te zetten om je merk of producten te promoten. Deze video’s zijn ook goed te gebruiken voor social commerce, waardoor je met korte video’s voor directe conversies zorgt.

2. Product teasers

De gemiddelde reclame (op social media) duurt tussen de 6 en 60 seconden. Precies de gemiddelde lengte van korte video’s! Zet korte video’s in om nieuwe producten te promoten. Laat een sneak peek zien, zonder het hele product te tonen, om de hype voor een nieuw product op te bouwen.

3. Achter de schermen

Consumenten zoeken authenticiteit en transparantie in merken. Social media is hét platform om vertrouwen te winnen van je doelgroep. En hoe laat je beter zien wie je bedrijf is dan door de mensen achter de schermen te laten zien? Koppel een ‘behind the scenes’ video aan een populaire trend, audio of inhaker en zet je medewerkers in de spotlight.


4. Geef waarde

Educatieve content is booming, ook op kanalen als TikTok of Instagram. Als organisatie heb je ontzettend veel kennis van je product of dienstverlening. En jouw product of dienst helpt je doelgroep bij het oplossen van een probleem. Gebruik korte video’s om je doelgroep alvast te helpen bij hun problemen. Merken die van educatie een prioriteit maken in hun marketingstrategie genereren meer leads en bouwen aan een sterkere merkloyaliteit.

Ben je bijvoorbeeld expert in cybersecurity? Geef dan in een korte video tips over hoe je een account beter kan beschermen. Verkoop je comfortabele sportkleding? Geef dan in een video uitleg over wat voor kleding goed ademt, om ook in de zomer comfortabel te sporten. Wees niet bang om waarde weg te geven, maar deel je geheimen met je doelgroep!

Camera’s klaar, filmen maar!

Ook jouw organisatie kan korte video’s inzetten als marketingmiddel. Wat belangrijk is, is dat de video’s authentiek zijn en passen bij wat je als merk wil uitstralen en bereiken. En nog belangrijker: dat het past bij waar je doelgroep naar op zoek is. En: het is lekker laagdrempelig. Een video is zo gemaakt, het hoeft niet perfect. Dat is de charme van deze relatief nieuwe kanalen. 

avatar

Lorena Voskamp

Als Sr. Content Specialist bij De Nieuwe Zaak houdt Lorena zich bezig met alles rondom.. content!

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Even verder praten kan geen kwaad.
Contact opnemen