Jurriën Kerstholt 6 april 2021 4 Minuten leestijd

ShoppingTomorrow 2021: Unleash the B2B e-commerce potential

Op woensdag 31 maart 2021 is het onderzoeksjaar van ShoppingTomorrow van start gegaan. ShoppingTomorrow brengt e-commerce professionals samen in een exclusief en actief netwerk, met als doel het leveren van inzichten voor de branche. Wat betekenen toekomstige ontwikkelingen op het gebied van business modellen, customer journeys en technologie voor medewerkers, bedrijven en BV Nederland?

De middag begon met een plenair gedeelte. Logischerwijs volledig online, maar niet minder interessant dan in eerdere jaren waar we elkaar op het terrein van de Neyenrode Business Universiteit hebben ontmoet.

Make now matter

Dit jaar is het thema van ShoppingTomorrow “Make now matter”. Inge Demoed en Lodi van der Mark van ShoppingTomorrow hebben live vanuit het kantoor en magazijn van Fonq zo’n 550 e-commerce experts meegenomen in de opzet voor 2021. In 22 expertgroepen wordt tot eind september gewerkt aan verschillende onderwerpen, met als resultaat waardevolle bluepapers én een relevant boek.

2030 scenario’s

Er is dit jaar ook een speciale overkoepelende expertgroep: “2030 scenario’s”. Hierin onderzoeken experts als onderzoeker Kitty Koelemeijer en directeur van Thuiswinkel.org Wijnand Jongen mogelijke digitale en e-commerce scenario’s voor de langere termijn. Denk aan de opkomst van omni-commerce, het belang van ecosystemen en de groei van decentrale marketplaces. De andere expertgroepen hebben hun blik meer op de komende jaren gericht.

Vervolgens zijn er 3 interessante cases gepresenteerd. Achmea heeft ons meegenomen in de rol van voice in haar processen en de learnings die ze daarbij uit een eerdere expertgroep hebben toegepast. Vervolgens was het woord aan Walmart over hoe je als groot bedrijf toch in staat kan zijn om innovatie te omarmen. Middels een live verbinding met de VS hebben we geleerd over hun “fail fast, opschalen met technologie” principes. En dat het effect van de convid pandemie is dat Walmart haar strategie om de beste omni-retailer te worden heeft versneld. De derde spreker heeft gepresenteerd hoe CarNext als disrupter optreedt in de markt van tweedehands auto’s. Ook hier waardevolle learnings voor de e-commerce professionals.

Unleash the B2B e-commerce potential

Het tweede deel van de middag was gereserveerd voor de expertgroepen. De Nieuwe Zaak als voorzitter en Optimizely als host faciliteren de B2B expertgroep “Unleash the B2B e-commerce potential”. In deze groep nemen 22 e-commerce experts deel die werkzaam zijn bij fabrikanten of groothandels en op zoek zijn naar kennis en verbinding op e-commerce vlak. Nadat elke expert zichzelf heeft voorgesteld hebben we consensus bereikt over de onderzoeksvraag. Deze is “Hoe zet ik als B2B organisatie de volgende stap in mijn digitale volwassenheid? En hoe benut ik daarbij de kansen die e-commerce biedt?” In vijf inhoudelijke sessies gaat de epxertgroep aan de slag met de volgende onderwerpen:

De B2B groep is ervan overtuigd dat organisaties op deze 5 onderwerpen in beweging moeten komen om het e-commerce potentieel te kunnen benutten.

Bluepaper ShoppingTomorrow

Benieuwd naar de twee meest recente ShoppingTommorrow bluepapers? 

Download het bluepaper uit 2020 'Het B2B groeimodel' hier
Download het bluepaper uit 2021 'Drivers of B2B e-commerce' hier
avatar

Jurriën Kerstholt

Jurriën is partner en mede oprichter van De Nieuwe Zaak.

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Even verder praten kan geen kwaad.
Contact opnemen