Lorena Voskamp 21 augustus 2023 13 minuten leestijd

Zet ChatGPT slim in met deze 5 tips

ChatGPT heeft voor een enorme efficiëntieslag in de online marketingwereld gezorgd. Zo heeft ChatGPT bijvoorbeeld een groot aandeel bij het verkleinen van het gat tussen de beschikbare capaciteit en de benodigde capaciteit bij het schrijven van content, maar om het maximale uit ChatGPT te halen is het van groot belang om de tool op een slimme manier te gebruiken zodat je onderscheidend blijft. 

Wat is ChatGPT?

Laten we beginnen met een duidelijke afbakening. ChatGPT is een vorm van kunstmatige intelligentie. Een groot taalmodel door OpenAI. Het is gebaseerd op de GPT (Generative Pre-trained Transformer) architectuur.

Het is een large language model, ofwel taalmodel, dat op basis van deep learning en een groot aantal uiteenlopende online bronnen tekst genereert. ChatGPT geeft met natural language processing op een menselijke manier antwoord op jouw specifieke vragen (prompt). En dit alles zonder al te veel feitelijke onjuistheden.

Eigenlijk kun je ChatGPT zien als een geavanceerde chatbot. Een alwetende stagiair, die snel feitelijke informatie bij elkaar zoekt en een ontzettend breed scala aan kennis in zich heeft. De gratis versie van ChatGPT (je moet wel een account aanmaken) is op moment van schrijven GPT 3.5. Wil je gebruik maken van de nieuwste versie (GPT 4.0), dan heb je een betaald account nodig.

Waar gebruik je ChatGPT voor?

ChatGPT wordt veelal gebruikt om content mee te creëeren. Van het schrijven van interessante artikelen voor jouw doelgroep tot het verwerken van grote hoeveelheden tekst en data om samen te vatten.

Of, zoals ChatGPT zelf zegt:

 • Content creatie
  Je kunt ChatGPT gebruiken om blogposts, artikelen, nieuwsbrieven en andere vormen van geschreven content te genereren. Het kan helpen bij het bedenken van onderwerpen, het schrijven van tekst en zelfs het bewerken van bestaande inhoud.

 • Copywriting
  Als je teksten voor advertenties, productbeschrijvingen, marketingmateriaal of sociale media-inhoud nodig hebt, kan ChatGPT je helpen bij het formuleren van pakkende en overtuigende copy.

 • Creatief schrijven
  Als je fictieve verhalen, gedichten of creatieve teksten wilt genereren, kan ChatGPT je voorzien van inspiratie en tekstfragmenten om mee te werken.

 • Samenvatten
  Als je lange documenten, artikelen of rapporten moet samenvatten, kan ChatGPT de belangrijkste punten en inzichten eruit halen en in een beknopte vorm presenteren.

 • Vragen beantwoorden
  ChatGPT kan worden gebruikt om vragen van gebruikers te beantwoorden over uiteenlopende onderwerpen, zoals algemene informatie, technische details of advies.

 • Programmeringshulp
  Voor programmeurs kan ChatGPT codevoorbeelden, probleemoplossingen en uitleg bieden over verschillende programmeertalen en technologieën.

 • Taalondersteuning
  ChatGPT kan helpen bij taalgerelateerde taken, zoals grammaticacontrole, taalvertalingen en het genereren van correcte zinnen.

 • Onderwijs en leren
  Studenten kunnen ChatGPT gebruiken om concepten uit te leggen, vragen te beantwoorden en studiemateriaal te genereren.

 • Ideeën genereren
  Als je vastzit bij het bedenken van nieuwe ideeën voor projecten, creatieve werkzaamheden of zakelijke strategieën, kan ChatGPT frisse perspectieven bieden.

Toch fijn dat 'ie zelf weet waarvoor je het kan gebruiken! Het is wel belangrijk om in je achterhoofd te houden dat ChatGPT niet perfect is. De gegenereerde content moet je dan ook altijd controleren of het klopt, relevant en passend is voor het doel dat je met de content voor ogen hebt. Ook al is het taalmodel erg slim: de menselijke maat blijft ontzettend belangrijk.

De toegevoegde waarde van ChatGPT voor digitale marketing.

Dat ChatGPT niet alleen een handige tool is om tijd te besparen weten we. De verschillende mogelijkheden en features van ChatGPT geven ook je workflows een boost, waardoor je meer tijd hebt om te focussen op strategische digitale marketingtaken, zoals het formuleren van een overkoepelende search strategie die voor een betere synergie tussen SEO en SEA zorgt.

Daarnaast is ChatGPT multidisciplinair in te zetten, waardoor je eigenlijk op ieder digitaal marketinggebied voor meer productiviteit zorgt. We geven een aantal tips waardoor je ChatGPT geïntegreerd inzet voor jouw digitale marketing.

ChatGPT gebruiken als SEA specialist

Heb je inspiratie nodig voor de koppen en beschrijvingen van je advertenties? Dan biedt ChatGPT verschillende oplossingen! In ChatGPT is het namelijk mogelijk om in bulk koppen en beschrijvingen te creëren op basis van headers en titels die op je productpagina’s staan.

Bovendien biedt ChatGPT de mogelijkheid om verschillende handelingen te automatiseren door in bulk ad scripts te creëren. Daarnaast kun je sheets opbouwen voor import in de Google Ads Editor. 

ChatGPT gebruiken als SEO specialist

Er zijn verschillende SEO toepassingen waar je met behulp van ChatGPT veel tijd bespaart. Zo helpt een ChatGPT koppeling met Google Spreadsheets bijvoorbeeld om tot wel honderden teksten of structured data schema’s tegelijkertijd te creëren.

Daarnaast maakt de natuurlijke taalverwerking van ChatGPT het mogelijk om deze teksten niet alleen te verbeteren en te corrigeren door bijvoorbeeld overbodige woorden eruit te halen, maar ook uit te breiden. Verder is ChatGPT ideaal voor het opstellen en controleren van code zoals structured data schema’s, canonicals en herflang tags. 

Benieuwd hoe je AI effectief inzet voor je SEO strategie? Check dan dit blog.

ChatGPT toepassen voor je creatives

Hoewel ChatGPT een tool is om tekst te genereren, is het ook een erg handige tool om een boost te geven aan je creatives. ChatGPT is bijvoorbeeld erg handig om tekstuele input voor Midjourney prompts te creëren voor een reeks afbeeldingen zodat deze zo goed mogelijk aansluiten op de boodschap die je met je creatives overbrengt.

Daarnaast zorgt dit ervoor dat je meer consistentie in je creatives aanbrengt, omdat ChatGPT op een efficiënte manier een leidraad creëert voor de invulling van de creatives die je gaat gebruiken. 

Ontdek in dit blog hoe AI je werk als designer makkelijker en mooier maakt

ChatGPT gebruiken bij data

Binnen de data discipline wordt ChatGPT veel ingezet voor het versnellen van interne processen. ChatGPT biedt bijvoorbeeld verschillende mogelijkheden om een efficiëntieslag te maken bij het genereren van een script voor een data pipeline door de makkelijkere delen van dit script te genereren met ChatGPT. Hierdoor hou je meer tijd over voor het uitvoeren van ingewikkeldere data-analyses terwijl je de controle over de invulling van het script behoudt.

Bovendien is ChatGPT ideaal om het analyseren van niet-gestructureerde data te versnellen, bijvoorbeeld bij een sentimentanalyse. Deze analyse kijkt naar de inhoud van reviews en beoordeelt of deze reviews positief zijn of niet. ChatGPT versnelt deze analyse, omdat het mogelijk is om duizenden reviews in ChatGPT te laden om vervolgens te beoordelen wat het sentiment is onder klanten. 

Onderwerpregels bedenken voor e-mails met ChatGTP

ChatGPT helpt op verschillende manieren bij het optimaliseren van je e-mail marketing inspanningen. ChatGPT is bijvoorbeeld ideaal om onderwerpregels te bedenken voor nieuwsbrieven en e-mails. Daarnaast werkt ChatGPT als handige tool om creatieve call to actions voor je e-mails te genereren zodat je op een creatieve manier de aandacht van je doelgroep trekt.

Verder helpt ChatGPT bij het personaliseren van je e-mails door deze aan te passen aan individuele ontvangers op basis van hun interesses, aankoopgeschiedenis of gedrag. Upload bijvoorbeeld een sheet met verschillende doelgroepsegmenten en laat ChatGPT een unieke boodschap creëren per doelgroep.

Persona’s creëren met ChatGPT 

Ben je persona’s aan het uitwerken en heb je inspiratie nodig voor de verwerking van de inhoud? Dan is ChatGPT een uitstekende oplossing. Zo is ChatGPT erg handig voor het in natuurlijke taal beschrijven van je doelgroep die je persona vertegenwoordigt.

Daarnaast helpt ChatGPT bij het genereren van quotes en taalgebruik zodat je een duidelijke tone of voice in kaart brengt om effectief met je doelgroep te communiceren. 

ChatGPT gebruiken doe je zo, onze 5 tips: 

Goed, je weet nu de toegevoegde waarde van ChatGPT en de verschillende manieren waarop je ChatGPT per discipline inzet. Tijd voor tips! Lees verder voor onze vijf ultieme tips om ChatGPT op een slimme manier te gebruiken.  

Tip 1: Zorg voor een duidelijke ChatGPT prompt 

Een duidelijke ChatGPT prompt is essentieel om ervoor te zorgen dat je de gewenste uitkomst krijgt. Hierbij is het van belang om het model een duidelijke richting en context te geven zodat het model zinvolle en bruikbare antwoorden genereert.

Hoe je dat doet? Door te praten met ChatGPT, in een bestaande of nieuwe conversatie, alsof je met een collega praat. Gebruik korte zinnen en vermijd herhalingen. Geef puntsgewijs context mee over het probleem waarvoor je een oplossing zoekt en gebruik woorden die de kunstmatige intelligentie snapt - vermijd vakjargon. Dit kan ChatGPT namelijk verkeerd opvatten en je een totaal ander antwoord geven dan je verwacht. Je kan zelfs eerst aan ChatGPT vragen of het beschreven probleem duidelijk is, voordat je doorgaat met het invoeren van je definitieve prompt.

Tip 2: Pin ChatGPT vast in je browser

Vind je het lastig om ChatGPT structureel te gebruiken? Maak er dan je homepagina in je browser van, gebruik de officiële ChatGPT app of pin een tabblad van ChatGPT standaard vast in je browser zodat je snel en gemakkelijk toegang hebt tot het taalmodel.

Dit zorgt er niet alleen voor dat je toegang hebt tot het model zonder steeds opnieuw naar de website te navigeren, maar je maakt je workflow ook efficiënter doordat je overzicht behoudt en snel tussen de tabbladen kunt schakelen. Met ChatGPT onder de sneltoets maak je voor jezelf de drempel wat lager om met de tool te experimenteren. 

Tip 3: Geef ChatGPT feedback waar nodig 

Om de prestaties en kwaliteit van de door ChatGPT gegenereerde antwoorden te verbeteren is het van groot belang om het taalmodel feedback te geven waar nodig. ChatGPT borduurt namelijk voort op de antwoorden die je uit eerdere prompts hebt gekregen. Dit zorgt ervoor dat ChatGPT leert van de feedback die je geeft en nieuwe antwoorden hierop aanpast. 

Tip 4: Gebruik ChatGPT als inspiratie 

ChatGPT is op verschillende manieren in te zetten als bron van inspiratie voor ondenkbaar veel onderwerpen. Zo is ChatGPT bijvoorbeeld een handige sparringpartner om te brainstormen over je ideeën en concepten.

Houdt wel in de gaten: Het is essentieel om er een eigen verhaal van te maken en dus geen tekst letterlijk over te nemen zonder controle. 

Tip 5: Gebruik oude chats opnieuw

Het is voor veel gebruikers van ChatGPT een slechte gewoonte geworden: snel een nieuwe chat openen als het antwoord van de huidige chat niet bevalt. Dit terwijl je oude ChatGPT gesprekken een goudmijn van informatie zijn.

Scroll eens door je oude chats en bekijk in welke gevallen ChatGPT goede antwoorden heeft gegeven voor een vergelijkbaar probleem dat je wilt oplossen. Resumeer deze chat met een nieuwe prompt. Je zult zien dat de kwaliteit en relevantie van het antwoord op deze manier hoger zijn dan bij het starten van een nieuwe chat.

Benieuwd naar de kansen van AI in digitale marketing?

Meld je dan aan voor onze Ketchup ontbijtsessie over dit onderwerp op 22 september! Hier bespreken we hoe je AI als ChatGPT en Midjourney optimaal inzet om je digitale marketing te verbeteren.

Campagne - Ketchup - AI - 1200x627 - variatie 1 - 2023 kopiëren

 

avatar

Lorena Voskamp

Als Sr. Content Specialist bij De Nieuwe Zaak houdt Lorena zich bezig met alles rondom.. content!

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Even verder praten kan geen kwaad.
Contact opnemen