ShoppingTomorrow 2020 van start

ShoppingTomorrow 2020 van start

  •  17 april 2020

Op woensdag 15 april is het nieuwe ShoppingTomorrow onderzoeksjaar van start gegaan. In de ochtend met een plenair programma, ‘s middags met onze B2B expertgroep. Normaal gesproken start het jaar met een bijeenkomst op de Neyenrode Business Universiteit, ditmaal zijn we volledig digitaal van start gegaan. En dat ging eigenlijk best goed!

Voor het plenaire programma is een livestream gebruikt waarin we een heldere uitleg kregen door Inge Demoed. Met ongeveer 300 deelnemers keken we naar haar verhaal over de opzet van het 2020 programma. De groep kon vragen stellen via de chat en deze werden tijdens en na de presentatie beantwoord.

Vervolgens introduceerde Inge de eerste spreker, Kitty Koelemeijer, professor Marketing & Retailing. Kitty nam ons mee in de ontwikkelingen in de retail als gevolg van de corona crisis. Ze stipte daarbij de wet van Amara aan die beschrijft dat mensen de neiging hebben om de impact van zo’n crisis op korte termijn te overschatten, waarbij het op lange termijn onderschat wordt. Dat laatste is vooral van invloed op de digitale transformatie. In de huidige situatie zijn je online kanalen belangrijker dan ooit!

Ook positieve effecten door de corona crisis

Hierna volgde een interview door Inge met Anouk Beeren, directeur cross channel van Intergamma. We zijn bijgepraat over het effect van corona op de Intergamma organisatie. De online omzet in België explodeert, primair omdat de winkels dicht zijn. Daarnaast ook omdat mensen heel snel gewend zijn aan online kopen. Opvallend is dat het ziekteverzuim bij Intergamma extreem laag is in deze tijd. Er is veel saamhorigheid, de organisatie is meer agile dan ooit en innovatie gaat sneller. Mooi om te horen over deze positieve effecten van de crisis.

Enorme verschuiving naar online

De laatste spreker was Erwin van Cooth, CEO van Bakker.com. Bakker is de afgelopen 2 jaar getransformeerd tot een e-commerce bedrijf. Waar Erwin dit jaar een verdubbeling van de omzet had verwacht, is er momenteel sprake van een groei van 500%. Ook Bakker ziet dat er een enorme verschuiving naar online plaatsvindt. Het mooie is dat Bakker in staat bleek om de klanttevredenheid van een 1.8 (op de 5-puntsschaal van TrustPilot) naar een 4 te brengen.

Het plenaire programma werd afgesloten met een online quiz waarna iedereen van een lunch kon genieten. Deze werd mede mogelijk gemaakt door Thuisbezorgd, zodat iedereen is zijn eigen omgeving een hapje eten kon bestellen.

Drivers of B2B E-commerce Growth

In de middag startten we met de digitale sessie van onze expertgroep. De Nieuwe Zaak en PostNL verzorgen dit jaar wederom de B2B groep met als thema Drivers of B2B E-commerce Growth. Jurrien Kerstholt heeft de groep met 22 experts bijgepraat over de opzet van de groep, de onderzoeksvraag en de wijze waarop we deze gaan beantwoorden. Elke expert kreeg tijd om zich kort voor te stellen zodat we elkaar alvast konden leren kennen. Er was veel energie en enthousiasme zodat we met veel vertrouwen aan dit onderzoeksjaar zijn begonnen. Wij hebben er zin in!

Auteur

Jurrien Kerstholt is partner en mede oprichter van De Nieuwe Zaak. Binnen de directie is hij verantwoordelijk voor marketing en sales, plus het ontwikkelen van succesvolle e-commerce strategieën en omnichannel transities.
Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste commerce nieuws!

© 2020 De Nieuwe Zaak