Boycot Internet Explorer 6; wie durft?

Menno Dijk   •  17 mei 2009

Veel… heel erg veel webdevelopers & webdesigners zijn ‘m meer dan zat; ze moeten hem niet meer. Hij is niet meer van deze tijd; Internet Explorer 6. De browser die in augustus 2001 het licht zag is al lang niet meer in staat om gebruikelijke hedendaagse internet technieken fatsoenlijk te tonen en daarom moeten HTML & CSS programmeurs iedere pagina specifiek aanpassen (zgn. ‘workarounds’) voor deze dinosaurus onder de browsers.

visuals_browsers[1]

“Nou dan doe je dat toch niet meer, scheelt een hoop tijd en dus ook geld” hoor ik u denken. Zo simpel ligt het helaas niet; variërend per site gebruikt nog 10 tot 20 procent van de bezoekers deze zwaar verouderde browser. Vooral veel bedrijven en scholen maken gebruik van Internet Explorer 6. Raar, want IE6 is een zeer kwetsbare browser die veel ingangen biedt voor hackers.

Als ‘normale’ website zou je nog kunnen zeggen: “weet je wat? IE6 gebruikers moeten maar lekker upgraden naar een betere browsers als ze mijn site goed willen zien”, maar kun je dat als webwinkelier wel doen? Hoe groot is de kans op omzetverlies als je webwinkel niet meer ‘aangepast’ is voor Internet Explorer 6?

Het stoppen met ondersteunen van Internet Explorer 6 kan verschillende gevolgen hebben voor hoe IE6 gebruikers een site zien; van slechts wat ontbrekende afbeeldingen tot en met een site die volledig onbruikbaar is geworden. Dit ligt volledig aan hoe een site is bedacht, ontworpen en gebouwd. Feit is wel dat de hedendaagse ‘web 2.0′ technieken half of helemal niet ondersteund worden door IE6 en dat zijn juist de technieken die gebruikt worden om het klanten nog makkelijker & aangenamer te maken in de webwinkel.

Veel sites roepen al op tot een boycot van IE6. Anderen roepen webdesigners & webdevelopers op om vanaf nu massaal een ‘waarschuwing’ te plaatsen in sites zodat IE6 gebruikers iedere keer geconfronteerd worden met het feit dat ze een verouderde browser gebruiken en ze de mogelijkheid wordt geboden om een betere browser te downloaden.

Dat tweede lijkt me op dit moment de beste oplossing; mensen er van bewust maken dat ze een verouderde, onveilige en onhandige browser gebruiken en dat ze een hoop mensen een plezier doen door te upgraden naar een andere, nieuwere en betere browser. Als IE6 gebruikers dat keer op keer tegenkomen, ook op sites die ze vertrouwen en veel bezoeken, gaan ze vanzelf wel om. Helaas zal dit nog wel een tijd duren, en tot die tijd zullen nog veel webdesigners & webdevelopers Internet Explorer 6 vervloeken…

Relevante links:

Menno Dijk is sinds 2007 werkzaam bij De Nieuwe Zaak als Designer. Binnen De Nieuwe Zaak houdt hij zich bezig met het bedenken en ontwerpen van verfrissende en converterende webshops, websites en online campagnes.