Frank Beke 17 juli 2023 14 minuten leestijd

Google ads: 6 tips om effectief te adverteren

In Google Ads (vroeger Google Adwords) heeft paid search nog steeds het grootste aandeel in de totale digitale advertising uitgaven van organisaties. Zo groeide de omzet van Google Ads in 2022 met maar liefst 10%. Wil je echt het maximale uit je Google advertenties halen, dan is een full funnel strategie belangrijk. In dit blog focussen we op het adverteren op Google en ontdek je 6 tips om nog meer uit je Google ads te halen. 

Waarom is effectief adverteren op Google zo belangrijk?

Effectief adverteren op Google is van groot belang vanwege de enorme hoeveelheid dagelijkse zoekopdrachten en de concurrentie op populaire zoektermen. Met 3,5 miljard zoekopdrachten per dag is het essentieel om zichtbaar te zijn in de zoekresultaten, zowel organisch als door middel van advertenties. Hoewel SEO belangrijk is, kan het moeilijk zijn om met alleen SEO bovenaan te verschijnen op zoekresultatenpagina's vanwege de hoge concurrentie. Daarom is adverteren vaak efficiënter om direct resultaat te behalen op deze zoektermen en je zichtbaarheid te vergroten. Adverteren stelt je in staat om gericht verkeer te genereren, je merkbekendheid te vergroten en potentiële klanten te bereiken op het moment dat ze actief zoeken naar producten of diensten die jij aanbiedt.

Tip 1: Voer een gedegen zoekwoorden onderzoek uit.

Een zoekwoorden onderzoek helpt je om de zoektermen die je doelgroep gebruikt beter te begrijpen en hierop in te spelen. Daarnaast brengt zoekwoorden onderzoek de concurrentie op deze gebruikte zoektermen in kaart. Dit zorgt er dus uiteindelijk voor dat de relevantie van je advertenties omhoog gaat, wat een positieve invloed op je ad rank heeft. Een paar raadzame technieken om een zoekwoorden onderzoek uit te voeren zijn:

 • Gebruik verschillende tools voor het verzamelen van keywords.
  Google Zoekwoordplanner is een handige tool om zoekvolumes en concurrentie te achterhalen. Daarnaast kun je ook tools zoals SEMrush, Moz Keyword Explorer of Ahrefs gebruiken om meer inzicht te krijgen in zoektermen, gerelateerde zoekwoorden en concurrentieanalyse. Door gebruik te maken van verschillende tools vergroot je de kans om waardevolle keywords te ontdekken die passen bij je doelgroep en die minder concurrerend zijn.

 • Analyseer en selecteer relevante zoekwoorden.
  Nadat je relevante keywords hebt verzameld, is het belangrijk om ze grondig te analyseren en de meest relevante te selecteren. Kijk naar zoekvolumes, concurrentie en relevantie voor je doelgroep. Zoekwoorden met hoge zoekvolumes kunnen aantrekkelijk lijken, maar als de concurrentie te hoog is, kan het moeilijk zijn om goed te ranken. Kies daarom voor een mix van zoekwoorden met verschillende zoekvolumes en concurrentie, zodat je zowel korte- als langetermijnresultaten kunt behalen. Vergeet ook niet om te kijken naar long-tail keywords, die specifieker zijn en gerichter verkeer kunnen opleveren.

Door een gedegen zoekwoorden onderzoek uit te voeren, gebruik te maken van verschillende tools en zorgvuldig relevante zoekwoorden te selecteren, leg je een sterke basis voor je SEO copywriting. Dit helpt je om je content beter af te stemmen op de behoeften van je doelgroep en je organische vindbaarheid te vergroten.

Tip 2: Zet Google advertenties in op de gehele funnel.

Met digital advertising is het mogelijk om in het gigantische bereik van de digitale wereld te filteren. Je past namelijk jouw advertenties aan op de doelgroep die je wilt bereiken en in welke fase van de klantreis deze doelgroep zit. Hierbij is het belangrijk om na te gaan of de boodschap meer mensen in de upper funnel of lower funnel moet bereiken. Is je advertentie meer gericht op merkbekendheid en het inspireren van je doelgroep? Of wil je Google advertenties juist inzetten voor het informeren van de doelgroep om deze uiteindelijk tot conversie over te laten gaan en vast te houden? Om een effectieve campagnestructuur op te zetten is het belangrijk om te kijken in welk deel van de funnel je doelgroep zit en wat voor campagne hier het best mee te combineren is. 

Upper funnel adverteren op google

Upper funnel advertising is een goede manier om je merk onder de aandacht te brengen bij je doelgroep. Upper funnel advertising heeft betrekking op al je advertising activiteiten met als doel om je doelgroep te bereiken voordat ze je merk kennen. Upper funnel advertising heeft dus als doel om naambekendheid te creëren en ervoor te zorgen dat je merk interesse heeft in je product of merk. Om dit doel te behalen is het van belang om je merk te visualiseren en je tone of voice consequent toe te passen. 

Lower funnel adverteren op google

Bij lower funnel campagnes is het van belang om de aandacht van je prospects vast te houden, om te zetten in een aankoop en uiteindelijk een positieve ervaring met je merk te creëren. Potentiële klanten zijn aan het afwegen welk merk het beste aansluit op wat ze belangrijk vinden en nemen dit mee in hun keuze. Merken worden in de lower funnel vergeleken op basis van bijvoorbeeld prijs en unique selling propositions waardoor het van groot belang is om de nagestreefde waarde van je doelgroep te weten. 

Responsive Search Ads zijn bijvoorbeeld een effectieve manier om hierop in te spelen. Dit zijn zoekadvertenties waar tot wel 15 koppen en 4 beschrijvingen toegevoegd kunnen worden die op basis van de beste prestaties worden getoond. Deze vorm van Google advertenties zijn zichtbaar op basis van zoekwoorden en bieden vrijheid in het optimaliseren van advertenties.

Ontdek in dit blog hoe je upper funnel advertising doorvertaalt naar salesresultaten in de lower funnel. 

Tip 3: Zorg voor een goede structuur in Google Ads.

In Google Ads is het cruciaal om een duidelijke en overzichtelijke accountstructuur te hebben. Deze methode stelt je data centraal en laat machine learning het werk doen. Door deze methode te implementeren heb je een betere controle over je budget en stel je duidelijke doelen, waardoor je uiteindelijk een betere Return On Advertising Spend (ROAS) realiseert.

Hoe breng je structuur aan in Google Ads?

Een goede structuur in Google Ads begint met het opzetten van logische campagnes, ad groups en advertenties. Zorg ervoor dat elke campagne een duidelijk thema of doel heeft, bijvoorbeeld gebaseerd op productcategorieën, geografische locaties of doelgroepen. Binnen elke campagne maak je vervolgens verschillende ad groups aan die gerelateerd zijn aan specifieke zoektermen of thema's.

Binnen elke ad group is het belangrijk om relevante zoekwoorden te selecteren en deze te koppelen aan passende advertenties. Zorg ervoor dat de zoekwoorden in je ad group nauw aansluiten bij de advertentietekst en landingspagina. Dit verhoogt de relevantiescore van je advertenties, wat weer kan resulteren in hogere posities en lagere kosten per klik.

Daarnaast is het raadzaam om gebruik te maken van advertentie-extensies. Met extensies kun je extra informatie toevoegen aan je advertenties, zoals sitelinks, oproepextensies of locatie-extensies. Dit vergroot de zichtbaarheid en relevantie van je advertenties, wat kan leiden tot hogere klikfrequenties en betere prestaties.

Tot slot is het belangrijk om regelmatig je Google Ads-account te monitoren en optimalisaties door te voeren. Analyseer de prestaties van je campagnes, ad groups en zoekwoorden en maak aanpassingen waar nodig. Test ook regelmatig nieuwe advertentievarianten om te zien welke het beste presteren.

Door te zorgen voor een goede structuur in Google Ads en regelmatig te optimaliseren, kun je de prestaties van je advertenties verbeteren en een betere ROAS behalen. Een georganiseerde accountstructuur maakt het gemakkelijker om inzicht te krijgen in je campagneprestaties en de juiste beslissingen te nemen om je advertentiebudget effectiever te benutten.

Tip 4: Optimaliseer je landingspagina’s voor een betere autoriteit.

Geoptimaliseerde landingspagina’s zijn essentieel voor de effectiviteit van je advertenties in Google Ads. Dit draagt enorm bij aan de relevantie en de gebruikerservaring van je advertenties en website. Daarnaast is de ervaring van je landingspagina belangrijk voor een hoge ad rank. Een goede landingspagina bevat geschikte en originele content die je doelgroep helpt bij het vervullen van zijn of haar behoefte. Daarnaast is het van belang dat je landingspagina goed te navigeren is zodat je doelgroep makkelijk vindt wat hij of zij zoekt. Dit is goed voor je Ad rank, omdat dit de relevantie van je campagnes verhoogt. 

De basis van een geoptimaliseerde landingspagina

 • Zorg voor relevante en unieke content.
  Schrijf hoogwaardige content die aansluit bij de zoekintentie van je doelgroep. Gebruik de relevante keywords op een natuurlijke en betekenisvolle manier. Verstrek waardevolle informatie, antwoord op vragen en bied oplossingen voor problemen. Originaliteit en relevantie spelen een grote rol bij het verhogen van de autoriteit van je landing page.

 • Verbeter de gebruikerservaring.
  Een goede gebruikerservaring is cruciaal. Zorg voor een snelle laadtijd van je pagina, omdat gebruikers ongeduldig zijn en een trage pagina snel verlaten. Maak je pagina mobielvriendelijk, aangezien steeds meer mensen gebruikmaken van smartphones en tablets om te surfen. Gebruik een duidelijke en aantrekkelijke lay-out, gemakkelijk te lezen teksten en overzichtelijke navigatie. Een positieve gebruikerservaring vergroot de kans op een hogere autoriteit en verbetert de prestaties van je advertenties.

 • Verzamel en toon sociale bewijskracht.
  Sociale bewijskracht, zoals klantrecensies, testimonials, keurmerken of certificeringen, helpt bij het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid. Dit kan de autoriteit van je landing page vergroten. Toon positieve beoordelingen en ervaringen van klanten om potentiële klanten te overtuigen van de waarde van je producten of diensten.

Tip 5: ‘Leren’ met machine learning.

Tegenwoordig maakt Google Ads steeds meer gebruik van machine learning. Vooral het automatiseren van biedstrategieën en advertenties gebeurt steeds vaker terwijl dit vroeger allemaal handmatig ging. Dit heeft als gevolg dat de aandacht die vroeger naar campaign management zou gaan steeds meer verplaatst wordt naar het versturen van de juiste data naar de algoritmes. Dit betekent dat je onder andere conversiedoelen, conversiewaardes, enhanced conversions, first party data en doelgroepenlijsten op de juiste manier instelt zodat je de algoritmes de juiste input geeft om machine learning toe te passen. 

Het is essentieel om de juiste input te geven aan de algoritmes voor machine learning in Google Ads. Stel conversiedoelen, conversiewaardes, enhanced conversions, first party data en doelgroepenlijsten correct in, zodat de algoritmes kunnen leren en optimaliseren. Door de focus te verleggen naar het versturen van de juiste data naar de algoritmes, kunnen biedstrategieën en advertenties geautomatiseerd worden. Dit biedt nieuwe mogelijkheden en efficiëntie in campagnebeheer en resulteert in betere prestaties en optimalisaties van je advertenties.

Tip 6: Zorg voor een goede advertentie feed.

Een goede feed is cruciaal om effectief te adverteren. Dit is een verzameling van alle producten en diensten die je in je shopping en mogelijk ook performance max advertenties gaat opnemen. Met een goede feed draag je positief bij aan de kwaliteit van je advertenties, omdat dit specifieke informatie geeft over je product in een productbeschrijving, afbeelding, prijs en beschikbaarheid. 

Een goede feed zorgt voor kwalitatieve advertenties in Google Ads. Het bevat gedetailleerde informatie over je producten, zoals productbeschrijvingen, afbeeldingen, prijzen en beschikbaarheid. Met een goed samengestelde feed verbeter je de advertentiekwaliteit, wat resulteert in relevante en aantrekkelijke productadvertenties. Dit verhoogt de kans op klikken en conversies, en optimaliseert de prestaties van je shopping- en performance max-advertenties.

Hulp nodig bij jouw advertising campagnes?

Wij helpen je graag! Heb je hulp nodig bij het opzetten van een campagne? Of wil je weten hoe je digital advertising inzet om meer traffic te genereren op je website? Neem dan vrijblijvend contact met ons op zodat we jou digitaal verder helpen.

Aan de slag met Digital Advertertising

avatar

Frank Beke

Als Digital Marketing Strateeg helpt Frank onze klanten iedere dag een stap verder in hun digitale volwassenheid.

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Even verder praten kan geen kwaad.
Contact opnemen