Frank Beke 14 september 2023 10 minuten leestijd

Informeer en activeer je doelgroep met programmatic advertising

Advertising is niet meer weg te denken uit de digitale wereld. Zo ligt het in de lijn der verwachting dat digital advertising een aandeel van 68% zal hebben in de totale media advertentie uitgaven. Het wordt dus steeds belangrijker om op een creatieve manier gebruik te maken van je advertentieruimte en de invulling van je campagnes. Hiervoor biedt programmatic advertising verschillende mogelijkheden.

Maar, wat is programmatic advertising eigenlijk? En hoe zet je het precies in om je doelgroep slimmer te targeten? Ontdek in dit blog de toegevoegde waarde van programmatic advertising en een aantal kanalen die je in kunt zetten om op een creatieve manier gebruik te maken van je advertentieruimte.

Ontdek in dit spiekbriefje onze drie tips voor programmatic advertising.

Wat is programmatic advertising?  

Laten we beginnen met de definitie van programmatic advertising. Programmatic advertising is het geautomatiseerd en slim inkopen van advertentieruimte binnen ad exchanges. Dit zijn partijen die ervoor zorgen dat de vraag- en aanbodzijde zo goed mogelijk met elkaar communiceren.

Met programmatic advertising is het mogelijk om op basis van vooraf vastgestelde voorwaarden beschikbare advertentieruimte in te kopen zodat de plaats, tijd en context van je advertentiecampagnes goed overeenkomt met de boodschap die je wil overbrengen. Ook zijn de targeting mogelijkheden zeer uitgebreid en lokaal in te zetten. Zo bereik je de juiste doelgroep op het juiste moment.  

Zo werkt programmatic advertising

Met programmatic advertising koop je advertentieruimte in op basis van het gedrag van je doelgroep. Denk hierbij aan een eerdere interactie of de fase van de funnel waarin je doelgroep in zit. Dit lijkt misschien makkelijk, maar achter de schermen zit een complex ecosysteem dat ervoor zorgt dat de vraag- en aanbodzijde met elkaar communiceren.

Dit systeem wordt een Demand-Side Platform (DSP) genoemd. Met een DSP sluit de vraag om advertentieruimte in te kopen zo goed mogelijk aan op de beschikbare advertentieruimte die door een aanbieder wordt aangeboden op een zogeheten Sell-Side Platform (SSP). Dit is een platform dat aanbieders van advertentieruimte helpt om advertentieruimte te beheren en te verkopen door een biedingsproces te faciliteren op basis van ingestelde criteria van de aanbieder.   

Meer weten over hoe programmatic advertising precies te werk gaat? Je leest het in dit blog.

Wanneer is het slim om programmatic advertising in te zetten?

Programmatic advertising versterkt niet alleen je merk, het is ook ontzettend datagedreven. Programmatic advertising maakt gebruik van geavanceerde technologie waarmee het mogelijk is om met behulp van real time data beslissingen over je advertenties te nemen.

Daarnaast heeft programmatic advertising ook slimmere targeting met advanced audiences. Hiermee is het mogelijk om je advertentieruimte af te stemmen op het gedrag en de intentie van je doelgroep. Doordat van rich media, video en audio in kunt zetten, speel je veel beter in op emotie. Met rich media versterk je je merk op de lange termijn, omdat dit de mogelijkheid geeft om je merk visueel aantrekkelijker neer te zetten waardoor je een goede basis legt voor succes per fase van de klantreis.

Goed om te weten: dit is niet zomaar een stelling die we doen. Uit onderzoek blijkt dat de ideale samenhang tussen campagnes een combinatie is van advertenties die gericht zijn op het bouwen van een sterk merk en ads in de lower funnel cruciaal is voor een optimaal resultaat. Zo geven Les Binet en Peter Field aan dat campagnes die gericht zijn op het bouwen van een sterk merk veel langer effect hebben. Hiervoor is programmatic advertising erg aantrekkelijk, omdat je hiermee op verschillende manieren je boodschap interactief kunt maken.

Dit hebben wij bijvoorbeeld bij opdracht voor Bouwmaat uitgevoerd door een Tetris spel in een groot formaat display banner vorm te geven. De gehele campagne was met 26 miljoen vertoningen een groot succes, waarin de Tetris campagne met 2,2 miljoen vertoningen en een hoge CTR hier een groot aandeel in heeft gehad.

Benieuwd hoe je upper funnel campagnes doorvertaalt naar salesresultaten? Check dan ook dit blog.

Maak je advertenties interactief met rich media. 

Rich media is niet alleen een krachtige manier om je ads visueel aantrekkelijk te maken, maar het biedt ook de mogelijkheid om je doelgroep op verschillende fases van hun customer journey te bereiken. Het onderscheidt je merk door geavanceerde formats te gebruiken in je beeldadvertenties, waardoor je advertentiestrategie naar een hoger niveau wordt getild.

In de eerste plaats kun je met rich media diverse formaten en lay-outs gebruiken om de aandacht van je doelgroep te trekken in verschillende stadia van hun customer journey. Of het nu gaat om bewustwording in de beginfase, overweging tijdens het vergelijkingsproces, of de uiteindelijke besluitvorming, rich media biedt de flexibiliteit om relevante en aantrekkelijke content te tonen die passen bij de behoeften van je potentiële klanten.

Een ander voordeel is de mogelijkheid om interactieve elementen toe te voegen aan je advertenties, zoals knoppen, invulformulieren, quizzes en slides. Dit stelt je in staat om de betrokkenheid van je doelgroep te vergroten en hen actief deel te laten nemen aan je advertentie-ervaring. Of het nu gaat om het verzamelen van contactgegevens of het verkrijgen van feedback, rich media biedt de tools om de interactie met je merk te versterken.

En laten we 3D-advertenties niet vergeten. Met rich media kun je 3D-elementen integreren, waardoor je advertenties een opvallende en originele uitstraling krijgen. Dit kan vooral handig zijn als je een product of dienst hebt die visuele impact nodig heeft om op te vallen in een drukke online omgeving.

Trek de aandacht met Digital Out-of-Home. 

Digital Out-of-Home (DOOH) is een krachtige manier om je doelgroep te bereiken in drukke openbare ruimtes. Met DOOH maak je gebruik van digitale schermen op diverse offline locaties, zoals winkelcentra, luchthavens en treinstations, om je boodschap op specifieke momenten en tijdstippen aan je doelgroep te presenteren.

Wat DOOH extra interessant maakt, is de mogelijkheid om je advertenties interactief te maken met behulp van QR-codes of augmented reality (AR) tags. Hierdoor kunnen voorbijgangers direct interageren met je boodschap, bijvoorbeeld door productinformatie op te vragen, prijzen te vergelijken of zelfs virtuele try-ons uit te voeren. Dit versterkt de betrokkenheid en maakt DOOH tot een krachtig hulpmiddel voor het stimuleren van conversies.

Bij het inzetten van DOOH is het ook belangrijk om rekening te houden met Digital Opportunity to See (DOTS). Dit begrip verwijst naar het aantal keren dat een advertentie aan je doelgroep wordt getoond op een digitaal apparaat. Het biedt marketeers inzicht in hoe vaak hun ads daadwerkelijk worden bekeken en kan helpen bij het optimaliseren van de campagneprestaties.

Bovendien werkt DOOH vaak samen met ad networks en publishers die toegang bieden tot een breed scala aan schermen op diverse locaties. Hierdoor kun je je ads op strategische wijze plaatsen om een maximale impact te bereiken. Samen met de mogelijkheid om interactieve elementen toe te voegen en de aandacht te trekken van een doelgroep die onderweg is, maakt DOOH een waardevolle aanvulling op je advertising toolkit. Het is de perfecte manier om je merk te laten schitteren in de fysieke wereld.

Google Display Network versus Programmatic advertising.

Nu we de definitie, de toegevoegde waarde en verschillende kanalen van programmatic advertising hebben uitgelicht, is het van belang om de voordelen van programmatic ten opzichte van Google Display Network (GDN) te weten. Laten we beginnen met de advertentiemogelijkheden. Programmatic advertising biedt toegang tot meer advertentiemogelijkheden dan GDN.

Bij GDN is het alleen mogelijk om gebruik te maken van klassieke AB formaten en responsive display ads, terwijl programmatic ook de mogelijkheid biedt om je advertenties naadloos aan te laten sluiten op de gebruikerservaring van je doelgroep.

Daarnaast heeft programmatic een bredere selectie van verschillende soorten advertentieruimte. Zo heeft platform DV360 bijvoorbeeld een aanbod van meer dan 80 exchanges. Bovendien heb je erg specifieke targetingopties, waardoor je je boodschap op de juiste plaats, op de juiste tijd en met de juiste context overbrengt. 

Bovendien maakt programmatic advertising gebruik van real-time bidding en geavanceerde targetingmogelijkheden, wat resulteert in een efficiënter gebruik van het advertentiebudget. Ads kunnen worden aangepast aan specifieke demografische gegevens, gedragskenmerken en interesses van de doelgroep, waardoor de kans op betrokkenheid en conversies wordt vergroot.

Automatisering biedt binnen programmatic advertising marketeers meer tijd om strategische beslissingen te nemen en creatieve advertentiecampagnes te ontwikkelen, in plaats van zich bezig te houden met handmatige advertentieplanning en optimalisatie. Kortom, programmatic advertising biedt een effectievere en efficiëntere manier om online ads te beheren en te optimaliseren, waardoor het een waardevol instrument is in het moderne digitale marketinglandschap.

avatar

Frank Beke

Als Digital Marketing Strateeg helpt Frank onze klanten iedere dag een stap verder in hun digitale volwassenheid.

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Even verder praten kan geen kwaad.
Contact opnemen