De ultieme gids voor programmatic advertising

Zo werkt programmatic advertising.

Ontdek in deze ultieme gids voor programmatic advertising hoe je relevante advertenties op de slimste manier inkoopt. 

Ontdek 3 tips voor programmatic advertising

Bereik meer met programmatic advertising.

Met programmatic advertising zet je upper- en lower funnel advertentiecampagnes op de slimste manier in. Zo haal je de meeste waarde uit iedere advertising-euro die je uitgeeft. 

Onze drie tips voor programmatic advertising.

Onze 3 tips over hoe je de juiste programmatic advertising inkoopt.

Ontdek 3 tips voor programmatic advertising
Zo werkt programmatic advertising

Wat is programmatic advertising?

In de razendsnelle wereld van digitale marketing is programmatic advertising een ware verandering. Programmatic advertising is een relatief nieuwe, maar vooral slimme manier voor het inrichten van je advertentieruimte en campagnes.

Programmatic adverteren is een methode waarbij advertenties in real time worden gekocht en geplaatst. Bij programmatic advertising adverteer je op basis van data, waarbij je specifiek kunt adverteren op bepaalde doelgroepen. Programmatic advertising maakt gebruik van algoritmen en kunstmatige intelligentie om doelgroepen nauwkeurig te targeten. De doelgroep wordt bepaald door demografische gegevens, interesses en gedrag.

De oorsprong van programmatic: display advertising

Na de komst van display advertising is programmatic marketing ontstaan. Display advertising is een vorm van online advertising. Advertenties in de vorm van banners worden op verschillende websites en platformen weergegeven. Display banners zijn digitale billboards en bevatten een afbeelding, logo en call-to-action. Een krachtig middel voor het bereiken van een brede doelgroep en het versterken van je merkbekendheid! Dat is display advertising

Door middel van programmatic buying koop je automatisch en in real time advertentieruimte in. Hierbij kun je ook gebruik maken van intelligentie, zoals een voorselectie aan wie je de display advertentie vertoont. Door het programmatic ecosysteem kun je jouw display advertentie efficiënter inkopen. 

 

Merkactivatie

 

Stap voor stap aan de slag

Programmatic buying: zo werkt het.

Door middel van Programmatic buying koop je automatisch en in real time advertentieruimte in. Bij je advertentiecampagne kijkt het algoritme naar het internetgedrag van consumenten die al eerder hebben gezocht naar een bepaald onderwerp of voorwerp.

Het algoritme toont vervolgens alleen de advertenties aan de doelgroep (potentiële klanten) die hetzelfde online gedrag vertonen.

Programmatic buying is in diverse formaten binnen display advertising beschikbaar. Ook kan je campagnes integreren in een cross-campagne oplossing, die automatisch lessen uit het ene kanaal toepast op het andere kanaal. Bijvoorbeeld, als er bepaalde targetingcriteria succesvol zijn in jouw display advertising campagne, worden deze inzichten toegepast op andere kanalen. Dus verbetering voor jouw campagne! Deze oplossing gaat nog verder. Een cross-campagne oplossing maakt het verspreiden van een boodschap en merkervaring over verschillende kanalen mogelijk. De kans is nu groter dat potentiële klanten sneller overgaan tot actie. 

Waarom programmatic buying?

Deze manier van online adverteren is efficiënt en meetbaar. De successen zijn gemakkelijk te monitoren. Hierdoor is het stellen van campagnedoelstellingen eenvoudig en kan je tussendoor de campagne eenvoudig bijsturen.

Een ander groot voordeel is dat de voorwaarden voor het tonen van je advertentie objectief beoordeeld wordt en niet standaard geadverteerd wordt op een bepaalde doelgroep. Dit zorgt ervoor dat je jouw advertenties alleen toont aan wie je het wilt tonen - dus minder waste in het uitserveren. Zo bespaar je waardevolle euro’s!

Ga verder met programmatic advertising.

Benieuwd hoe we programmatic advertising multidisciplinair inzetten? 
Verder met Performance Marketing
Zo zit het in elkaar

Het programmatic ecosysteem.

Goed, je koopt met programmatic advertising dus advertentieruimte in op basis van het gedrag van je doelgroep. Dit gedrag is bijvoorbeeld een eerdere interactie die je doelgroep heeft met jouw merk, of een bepaalde fase in de funnel. Klinkt makkelijk, maar dat is het niet! Achter de schermen zit een complex ecosysteem. Dit ecosysteem zorgt ervoor dat de vraag- en aanbodzijde helder met elkaar communiceren.

Het programmatic ecosysteem is dus het proces van inkopen en uitserveren van advertenties.  In dit ecosysteem vind je drie verschillende partijen, namelijk: aanbieders, afnemers en partijen die deze twee bij elkaar brengen.

DSP: wat is het en hoe werkt het?

De vraagzijde is verbonden in diverse demand side platforms (DSP’s). Hierin komen alle partijen die advertentieruimte zoeken samen. De wensen voor de advertentiepositie en de omstandigheden worden hier uitgezet. Een DSP is een tool of software waarmee adverteerders automatisch advertentieruimte kopen. Met het DSP optimaliseer jij je programmatic advertentiecampagnes. 

Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt. In het DSP worden automatisch biedingen gedaan op advertentieposities volgens specifieke algoritmen.

Ten slotte is het ook mogelijk om externe data aan je DSP te koppelen. Bijvoorbeeld uit jouw CRM-systeem of Google Analytics.

Van DSP naar SSP

Vervolgens verzorgt een ad exchange een zo goed mogelijke match op het Sell-Side Platform (SSP). De ad exchange bevindt zich in het midden van dit ecosysteem en verzorgt de match tussen vraag en aanbod. Het SSP is een platform dat aanbieders van advertentieruimtes helpt om deze ruimte te beheren en te verkopen. Dit wordt gedaan door middel van een biedingsproces dat ingesteld is op de criteria van de aanbieder. Tijd voor de volgende stap: bieden maar!

Real time bidding

Realtime bidding is voorgeprogrammeerde marketing, waarbij je advertentie automatisch wordt ingekocht volgens vooraf gestelde criteria en voorwaarden.

Deze automatisering en de opbouw van de klantendatabase hebben voor jou als adverteerder veel mogelijkheden. Het is namelijk niet alleen mogelijk om de advertentieruimte in te kopen op basis van het medium waarin de ruimte beschikbaar is, maar ook op specifieke doelgroepen. Bijvoorbeeld op basis van hun interesses, online gedrag en demografische gegevens. Dit zorgt voor flexibiliteit en precisie in jouw advertentie!

Welke kies je?

Verschillende kanalen in programmatic advertising.

Binnen programmatic adverteren zijn er verschillende kanalen mogelijk om in te zetten. Waar laat je jouw gerichte advertenties zien? De mogelijkheden zijn enorm! 

Programmatic display advertising

Programmatic display advertising geeft je advertenties weer op verschillende websites, zoals nu.nl, en in apps.

Digital Out of Home (DOOH)

Dit zijn de digitale reclameborden en schermen. Denk hierbij aan billboards langs de weg en displays op treinstations of in winkelcentra. Digital Out Of Home schermen passen zich dynamisch aan  op voor jou relevante locaties en tijdstippen van de dag. Met deze vorm van programmatic  advertising toon je jouw boodschap aan een grotere doelgroep en locatie. 

Retail Media

Met retail media bereik je consumenten rechtstreeks op het punt van aankoop: in de winkel. Je doelgroep is het meest vatbaar voor beïnvloeding en besluitvorming op het punt van aankoop. Dit varieert van hyperlokale advertenties online tot promotie in de fysieke winkel. 

Nog niet overtuigd?

Programmatic advertising inzetten als bedrijf.

Door programmatic advertising in te zetten als bedrijf, streef je ernaar om jouw doelgroep op een uiterst relevante manier aan te spreken. Dit door een advertentie aan te bieden die perfect aansluit bij de interesses en behoeftes op dat moment. Het programmatic advertising proces zorgt voor het optimaliseren, het meten en het schalen van je campagnes met ongekende snelheid en precisie. Waarom het werkt? We leggen het je uit.

Geavanceerde technologieën en algoritmen

Geavanceerde technologieën en algoritmen tonen je  advertenties aan een specifieke doelgroep. Dit alles op basis van realtime gegevens zoals locatie, interesses en gedrag. Hierdoor breng je de juiste boodschap over, die aansluit bij de behoeften en interesses van je doelgroep. Het resultaat? Hogere betrokkenheid en conversies, terwijl je jouw hele budget niet verspilt door de verkeerde doelgroep ook te bereiken.

Eenvoudig opschalen

Dankzij de geautomatiseerde processen zijn je campagnes eenvoudig op te schalen, zonder dat dit ten koste gaat van de effectiviteit van de advertenties. Daarnaast is er een mogelijkheid om advertenties op verschillende plekken te tonen. Dit betekent dat je doelgroep dezelfde advertentie kan zien op verschillende platforms, van nu.nl tot apps op hun telefoon.

De toekomst van digitale marketing

Programmatic advertising verandert de manier waarop je jouw doelgroep bereikt en betrekt. Met de technische mogelijkheden, gerichte benadering en efficiënte processen is programmatic advertising de toekomst van digitale marketing. En daarbij helpt het jou om concurrentie voor te zijn en doelen te bereiken.


Programmatic advertising: wat is het en hoe werkt het?

 

Alle voordelen op een rijtje

De voordelen van programmatic advertising.

 • Geautomatiseerde beslissingen nemen
  Wanneer en waar advertenties worden weergegeven wordt allemaal automatisch beslist, gebaseerd op jouw doelen en budget. Minder handmatig werk, meer waarde uit jouw advertentie-euro!

 • Realtime bieden en bijsturen
  Gebruik de data om je campagnes realtime te optimaliseren en aan te passen naar jouw gestelde doelen.Optimaliseer je campagnes in real-time door data te gebruiken om ze direct aan te passen aan je doelen. 

 • Meer personalisatie
  Programmatic advertising biedt de mogelijkheid om je boodschap en visuele content op grote schaal te personaliseren en te richten op de specifieke kenmerken en behoeften van je doelgroep. Dit zorgt ervoor dat je advertenties naadloos aansluiten bij de fase waarin een potentiële klant zich bevindt in hun klantreis, verhogend de relevantie en de kans op conversie. Door deze gerichte aanpak voelen je boodschappen persoonlijker en zijn ze effectiever in het bereiken en betrekken van je publiek.

 • Inspelen op verschillende fases in de customer journey
  Beschouw de customer journey als een trechter. Bovenaan is het breed en komen mensen op veel manieren met je merk in contact. Hoe verder ze naar beneden gaan, hoe meer ze geïnteresseerd raken. Aan de onderkant van de trechter, waar het smal is, zijn mensen het meest betrokken. Dit proces maakt de interesse van je doelgroep sterker.

 • Multi- en cross-channel inzet
  Programmatic advertising laat je advertenties automatisch plaatsen over meerdere kanalen, van websites tot sociale media. Dit vergroot je bereik en maakt je campagnes doelgerichter en efficiënter. Je kunt real-time resultaten volgen en bijsturen, wat leidt tot een hoger rendement op je investering.

 • Onderscheidende visuals
  Met programmatic advertising is het mogelijk om verschillende soorten en formaten visuals in te zetten. In vergelijking met standaard display advertising geeft dit grote verschillen in de optimalisatie van je advertising campagnes op verschillende kanalen.

Leer het van de meesters

Jouw volgende stap in digitale marketing.

In de wereld van digitale marketing waar veel ontwikkelingen plaatsvinden, komt programmatic marketing goed van toepassing. Door deze technologie kan je nog efficiënter je op verschillende kanalen je online advertenties inzetten. Simpel gezegd: je doelgroep bereiken op het juiste moment.

Programmatic Advertising bij DNZ.

De Nieuwe Zaak is een full service digitaal bureau dat jarenlange ervaring heeft in verschillende expertise. Wij zijn onder andere gespecialiseerd in digital advertising, onze professionals helpen je daarin graag met het zetten van de volgende stap! Dat doen we als volgt.

 • Uniek klantreismodel

We werken volgens ons unieke Zien-Wensen-Denken-Doen-Ervaren model. Zo ontdekken we op welke kanalen en met welke boodschap we adverteren, gebaseerd op jouw doelgroep in iedere fase van de klantreis.

 • Aan de slag met jouw doelstellingen

We sluiten de advertentiestrategie naadloos aan op jouw doelstellingen. Resultaatgericht en alles datagedreven. 

 • Resultaat op korte en lange termijn

Aan de hand van jouw doelstellingen stellen we een roadmap op voor de korte en lange termijn. Zo is het concreet inzichtelijk waar we samen aan werken. 

 • Multidisciplinair team

Experts in  Design, CRO en UX, Data en Content behalen samen met het Programmatic Advertising team het beste resultaat.

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Ontdek hoe je met Performance marketing hoe jouw doelen te behalen.
Verder met Performance Marketing