ShoppingTomorrow 2021: Unleash the B2B e-commerce potential

ShoppingTomorrow 2021: Unleash the B2B e-commerce potential

  •  6 april 2021

Op woensdag 31 maart 2021 is het onderzoeksjaar van ShoppingTomorrow van start gegaan. ShoppingTomorrow brengt e-commerce professionals samen in een exclusief en actief netwerk, met als doel het leveren van inzichten voor de branche. Wat betekenen toekomstige ontwikkelingen op het gebied van business modellen, customer journeys en technologie voor medewerkers, bedrijven en BV Nederland?

Ook dit jaar heeft De Nieuwe Zaak de B2B expertgroep geadopteerd, daarover later meer. De middag begon met een plenair gedeelte. Logischerwijs volledig online, maar niet minder interessant dan in eerdere jaren waar we elkaar op het terrein van de Neyenrode Business Universiteit hebben ontmoet.

Make now matter

Dit jaar is het thema van ShoppingTomorrow “Make now matter”. Inge Demoed en Lodi van der Mark van ShoppingTomorrow hebben live vanuit het kantoor en magazijn van Fonq zo’n 550 e-commerce experts meegenomen in de opzet voor 2021. In 22 expertgroepen wordt tot eind september gewerkt aan verschillende onderwerpen, met als resultaat waardevolle bluepapers én een relevant boek.

2030 scenario’s

Er is dit jaar ook een speciale overkoepelende expertgroep: “2030 scenario’s”. Hierin onderzoeken experts als onderzoeker Kitty Koelemeijer en directeur Thuiswinkel.org Wijnand Jongen mogelijke digitale en e-commerce scenario’s voor de langere termijn. Denk aan de opkomst van omni-commerce, het belang van ecosystemen en de groei van decentrale marketplaces. De andere expertgroepen hebben hun blik meer op de komende jaren gericht.

Vervolgens zijn er 3 interessante cases gepresenteerd. Achmea heeft ons meegenomen in de rol van voice in haar processen en de learnings die ze daarbij uit een eerdere expertgroep hebben toegepast. Vervolgens was het woord aan Walmart over hoe je als groot bedrijf toch in staat kan zijn om innovatie te omarmen. Middels een live verbinding met de VS hebben we geleerd over hun “fail fast, opschalen met technologie” principes. En dat het effect van de convid pandemie is dat Walmart haar strategie om de beste omni-retailer te worden heeft versneld. De derde spreker heeft gepresenteerd hoe CarNext als disrupter optreedt in de markt van tweedehands auto’s. Ook hier waardevolle learnings voor de e-commerce professionals.

Unleash the B2B e-commerce potential

Het tweede deel van de middag was gereserveerd voor de expertgroepen. De Nieuwe Zaak als voorzitter en Optimizely als host faciliteren de B2B expertgroep “Unleash the B2B e-commerce potential”. In deze groep nemen 22 e-commerce experts deel die werkzaam zijn bij fabrikanten of groothandels en op zoek zijn naar kennis en verbinding op e-commerce vlak. Nadat elke expert zichzelf heeft voorgesteld hebben we consensus bereikt over de onderzoeksvraag. Deze is “Hoe zet ik als B2B organisatie de volgende stap in mijn digitale volwassenheid? En hoe benut ik daarbij de kansen die e-commerce biedt?” In vijf inhoudelijke sessies gaan we de komende maanden aan de slag met vijf onderwerpen:

  • Organisatie & cultuur
  • Moderne e-commerce architectuur
  • Digitale marketing & Branding
  • Personalisatie
  • Onboarding van klanten

De B2B groep is ervan overtuigd dat organisaties op deze 5 onderwerpen in beweging moeten komen om het e-commerce potentieel te kunnen benutten.

We kijken uit naar de komende maanden waarin we met elkaar aan de slag gaan. Hopelijk ook snel weer door fysiek bij elkaar te komen. Houd ons blog of onze social media kanalen in de gaten om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen rondom dit ShoppingTomorrow jaar.

Bluepaper ShoppingTomorrow 2020: Het B2B groeimodel

Benieuwd naar het bluepaper van 2020? Download ‘Het B2B groeimodel’ hier!

Download Het B2B groeimodel

Auteur

Jurrien Kerstholt is partner en mede oprichter van De Nieuwe Zaak. Binnen de directie is hij verantwoordelijk voor marketing en sales, plus het ontwikkelen van succesvolle e-commerce strategieën en omnichannel transities.
Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste commerce nieuws!

© 2021 De Nieuwe Zaak