Waarom een open-rate van 30% te laag is en wat je daar aan kan doen

Waarom een open-rate van 30% te laag is en wat je daar aan kan doen

  •  5 augustus 2019

Het was twee jaar geleden op de DDMA Email Summit, een conferentie volledig toegewijd aan e-mail. Op het podium werd voor het publiek een discussie gevoerd. Het onderwerp was de meest recente versie van de e-mail benchmark. De overall gemiddelde open-rate was licht gestegen naar ongeveer 31%. “Hoe kwam dat? ” en “Was dat een goed teken?”. Dergelijke vragen werden door de mensen op het podium met elkaar besproken. Ik kreeg er verder weinig van mee, want ik verzonk in gedachten. Eigenlijk is dit heel raar, dacht ik. Bijna 70% van de mensen die we via e-mail iets toesturen neemt niet eens de moeite om de mail te openen. En blijkbaar vindt de gemiddelde e-mailmarketeer dat hij het goed doet als hij minstens net zo goed scoort als de e-mail benchmark…

Open-rate zegt iets over je reputatie als afzender

Met zo’n open-rate neem ik als e-mailmarketeer geen genoegen meer. Want als 70% of meer van je abonnees de mail niet eens opent, dan zegt dat toch iets over de reputatie van jou als afzender? Als jouw reputatie goed is zouden je abonnees elke mailing willen openen omdat ze weten dat je hen iets hebt gestuurd waar zij op zitten te wachten.

Een goede reputatie is de sleutel tot succes

Ik snap ook dat een open-rate van 100% een utopie is. Maar als je e-mailmarketing op deze manier benadert, wordt de open-rate wel de nummer één KPI. Want dat zegt alles over je reputatie als afzender en dus de kwaliteit van je e-mailmarketing programma. Een goede reputatie is de sleutel tot succes met e-mailmarketing. Maar hoe verbeter je die? Want jij wil toch ook dat je mailings gelezen worden?

E-mailmarketing als onderdeel van de customer journey

Niet elke abonnee wil op hetzelfde moment hetzelfde aanbod ontvangen. Logisch zou je zeggen. Toch hebben de meeste merken nog steeds de gewoonte om met e-mailmarketing te blasten: een generieke mailing naar de gehele database. En dat elke week opnieuw. Niet gek dat het overgrote deel nooit wordt geopend. Mijn advies is om e-mailmarketing anders te gaan benaderen.

E-mailmarketing moet, stap voor stap, volledig onderdeel worden van de customer journey. Wat ik daarmee bedoel is: door te kijken naar de customer journey bepaal je op welke contactmomenten je de abonnee gaat benaderen en met welke boodschap.

De contactmomenten tussen jou en je klant vormen de triggers voor het verzenden van mailings. Deze processen kun je automatiseren voor elke fase van de customer journey. De mailings die hieruit voortkomen zijn een stuk relevanter en daardoor wordt de bereidheid om te openen een stuk groter. Met als gevolg dat de relatie tussen jouw merk en de abonnee gaat groeien. En dat zorgt ervoor dat meer abonnees klant worden en klanten vaker terugkomen.

Personalisatie is de kracht van e-mailmarketing

Met de relevante, persoonlijke boodschap heb je gelijk de kracht van e-mailmarketing te pakken. Want een e-mail kan je tot op het kleinste detail persoonlijk maken. Elke mailing die wordt verstuurd sluit dan volledig aan op de behoefte en verwachting van de ontvanger. Met als gevolg dat veel meer mails worden geopend. Je hebt namelijk de reputatie dat wat jij stuurt wél de moeite waard is om te openen.

Ben je op zoek naar een juiste tool om te kunnen personaliseren? Wil jij een verbinding hebben tussen je databronnen met slimme integraties om zo een compleet beeld van je klant te vormen? Een voorbeeld hiervan is Datatrics. Benieuwd naar de opties? We leren je graag meer over het relevanter en data-driven communiceren met je doelgroep.

Aan de slag met Datatrics

De verandering van de bulk benadering naar een meer persoonlijke benadering is een investering in tijd en middelen. Echter, als je dit goed doet dan staat daar een hoger absoluut rendement tegenover. Dit soort geautomatiseerde processen hoef je maar één keer in te richten en ze genereren vervolgens omzet zonder dat je er verder veel werk aan hebt. Maar dat niet alleen. Relevantie zorgt voor relatie. Relatie zorgt voor retentie. En retentie zorgt voor een beter resultaat. Waar het uiteindelijk op neerkomt is dat je investeert in de relatie met je klanten. Dat zorgt ervoor dat ze vaker terugkomen en langer klant blijven. Het voorkomt dat je hen steeds weer opnieuw moet zien terug te winnen via de dure paid kanalen. Dat budget kun je effectiever inzetten.

Hulp nodig met e-mailmarketing?

Waarom wordt jouw mailing niet geopend? En hoe hoog ligt dit percentage? Wij denken graag met je mee en staan klaar om je te helpen. Heb jij dus behoefte aan een specialist op dit gebied of wil je hier gewoon eens met ons over sparren? Neem gerust contact op!

Auteur

Daniël Mul is E-mail E-mail Campaign Consultant. Binnen De Nieuwe Zaak houdt hij zich bezig met de realisatie en optimalisatie van e-mailmarketing campagnes en helpt hij klanten maximaal rendement uit hun loyale klantenkring te halen.
Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste commerce nieuws!

© 2020 De Nieuwe Zaak