Uplift naamsbekendheid Coop door video

Resultaat

 • Significante uplift in spontane naamsbekendheid
 • Advertentieherkenning online video commercial boven MeMoBenchmark
 • +6.500.000 impressies uitgeserveerd
 • Een flinke piek in website traffic in de campagne periode
1

De uitdaging

Coop Supermarkten timmert de afgelopen jaren flink aan de weg. Naast de 260+ vestigingen in Nederland is het sinds vorig jaar ook mogelijk om boodschappen online te bestellen op Coop.nl. De komende jaren wil Coop verder doorgroeien en daarvoor is meer naams- en merkbekendheid binnen Nederland benodigd. Daarom is Coop sinds begin 2017 zichtbaar op televisie met een bijbehorende campagne. Coop wil Nederland hiermee laten ontdekken dat het een goede en betaalbare supermarkt is, ook voor de dagelijkse boodschappen. Dit doet het bedrijf aan de hand van de slogan: “Samen maak je ’t verschil.” De uitdaging was op de meest kosten efficiënte manier aanvullend én overlappend bereik te realiseren in de doelgroep aanvullend op TV.

2

De oplossing

De Nieuwe Zaak gelooft dat TV en online complementair zijn aan elkaar en zorgen voor een synergie effect. Ondanks de krimp in de traditionele TV markt staat de impact van TV reclame nog steeds buiten kijf. Om naast TV additioneel bereik onder met name de jongere doelgroep te genereren heeft De Nieuwe Zaak voorgesteld om een online campagne op te starten die naadloos aansluit op de TV Commercial! Op basis van de doelstellingen zijn er budgetten en bereikdoelstellingen geformuleerd en is er een PVA opgesteld met de touchpoints online video, social, display en retargeting. Vervolgens zijn er zogeheten pre-rolls (online video’s) geschoten, is er een homepage take-over ontwikkeld en zijn de diverse campagne flows ingericht. De homepage take-over is ingezet gericht op prospecting rondom de 260 Coop vestigingen en om de bezoekers afkomstig vanuit de TV Commercial en online video campagne te retargeten, op basis van websitebezoek!

Om het succes van de campagne in kaart te brengen is er een MeMo2 onderzoek en YouTube Brand Lift Study uitgevoerd. Eerstgenoemd onderzoek meet de effectiviteit van een crossmedia campagne terwijl laatstgenoemde de impact van de YouTube advertenties meet op de merkbeleving gedurende de looptijd van de campagne. Zodoende hebben we de eventuele uplift op naams- en merkbekendheid ook in kaart gebracht en konden we met de YouTube Brand Lift Study zelfs tussentijds bijsturen op bijvoorbeeld targeting instellingen en creatives.

Het resultaat

Het eindresultaat mag er zijn! De advertentieherkenning (ad recall) van de online video lag boven de MeMoBenchmark en ook vanuit de YouTube Brand Lift Study is hierop een substantiële uplift gemeten. De online video inzet heeft de spontane naamsbekendheid van Coop weten te versterken, waardoor de aandacht voor merk en product/communicatie wordt gecreëerd. In de laatste twee weken van de campagne was de uplift op merkbekendheid tevens significant, gemeten vanuit de YouTube Brand Lift Study. Wat opviel is dat de stijging van de reclameherinnering van met name de actiematige boodschap (tag-ons) hoger lag dan op TV.

Naast deze resultaten zijn er ook een aantal belangrijke learnings. Zo is online video met name geschikt om de jongere doelgroep te bereiken en zorgt een hogere mediadruk via online video voor een hoger additioneel bereik. Door optimalisatie op emotionele en rationele aspecten binnen de creatives kan er tevens een hogere groei op brand KPI’s gerealiseerd worden.

 • 0
  impressies
 • 0
  frequentie
 • 0
  weken
COOPPLAAT1
COOPPLAAT1
COOPPLAAT1
COOPPLAAT1
COOPPLAAT1
Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste commerce nieuws!

© 2021 De Nieuwe Zaak